Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

0
1 godz 42 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Kotlety z wołowiny
100  g
Boczek
15  g
Mąka pszenna
1 
Cebula
20  g
Musztarda
2 
Ogórek kiszony
3  łyżek
Olej rzepakowy
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.73 g
Węglowodany
5.38 g
Tłuszcze
43.1 g
Wartość energetyczna
503.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

102 min
Krok 1
15 min
Mięso (400 g) cienko rozbij, dopraw pieprzem, posmaruj musztardą.
Krok 2
5 min
Boczek, cebulę i ogórki pokrój na cztery części.
Krok 3
11 min
Na płatach mięsa rozłóż cebulę, boczek i ogórek. Zwiń w rolady (możesz spiąć wykałaczką), oprósz mąką.
Krok 4
70 min
Zrumień na rozgrzanym oleju. Podlej 2 szklankami wody, wrzuć kostki mięsne. Duś do miękkości około 70 minut. Sos możesz zagęścić wodą z mąką.
Krok 5
1 min
Rolady podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 1 z 5

Mięso (400 g) cienko rozbij, dopraw pieprzem, posmaruj musztardą.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 2 z 5

Boczek, cebulę i ogórki pokrój na cztery części.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 3 z 5

Na płatach mięsa rozłóż cebulę, boczek i ogórek. Zwiń w rolady (możesz spiąć wykałaczką), oprósz mąką.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 4 z 5

Zrumień na rozgrzanym oleju. Podlej 2 szklankami wody, wrzuć kostki mięsne. Duś do miękkości około 70 minut. Sos możesz zagęścić wodą z mąką.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 5 z 5

Rolady podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Rolady śląskie to jeden z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni śląskiej. Wołowina z boczkiem, cebulą, ogórkiem kiszonym i ostrą musztardą, duszona do miękkości w sosie na podstawie Kostki Mięsnej WINIARY, podawana z kluskami śląskimi i modrą kapustą – brzmi smacznie! Aby rolady po śląsku miały idealny kształt, warto przed duszeniem na patelni spiąć je wykałaczkami. Zrazy wołowe na śląski obiad będą również smakować z ziemniakami czy kaszą gryczaną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
21.7g / 18%
Węglowodany
5.4g / 4%
Tłuszcze
43.1g / 78%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika