Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rolady śląskie, czyli śląski obiad
25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
21.7g / 18%
Węglowodany
5.4g / 4%
Tłuszcze
43.1g / 78%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

+

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Wróć

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

(0)
1 godz 42 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Kostka mięsna WINIARY
400  g
Kotlety z wołowiny
100  g
Boczek
15  g
Mąka pszenna
1 
Cebula
20  g
Musztarda
2 
Ogórek kiszony
3  łyżek
Olej rzepakowy
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.73 g
Węglowodany
5.38 g
Tłuszcze
43.1 g
Wartość energetyczna
503.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Rolady to potrawa tradycyjnie jadana przez Ślązaków w niedziele. Na przestrzeni lat zyskała popularność w całej Polsce i ze smakiem zjada się je również na Pomorzu czy w Wielkopolsce. Nic dziwnego - soczysta wołowina i oryginalne dodatki to połączenie, które pobudza kubki smakowe i łasi podniebienie. Najlepsze restauracje prześcigają się w propozycjach podania rolady śląskiej, ale mało która jest w stanie dorównać tej domowej. Niejeden dom ma swoje sprawdzone, przekazywane z pokolenia na pokolenie sposoby na doprawienie mięsa, triki, aby było bardziej soczyste i rady jak stworzyć idealny sos. Z tym ostatnim pomoże kostka mięsna WINIARY, która swoim smakiem idealnie komponuje się z roladami po śląsku i kluskami. Podkreśla smak i aromat mięsa, nadaje mu niepowtarzalny charakter i ten wymarzony, domowy smak.

Wariacje rolad śląskich

Rolady śląskie często są mylone ze zrazami wołowymi. Przygotowanie jest podobne, jednak zawartość nieco się różni. Klasyczna wersja podawana jest z boczkiem (rzadziej: słoniną), musztardą, cebulą i ogórkiem, jednak nawet najbardziej konserwatywne, śląskie gospodynie domowe czasami potrafią zaszaleć i nieco zmienić skład farszu. Ich ulepszenia sprawiły, że obecnie w polskich domach podaje się rolady na przeróżne sposoby. Pasuje do nich farsz z kiszonej kapusty z grzybami i boczkiem, a czasami nie zaszkodzi nawet plaster sera żółtego. W niektórych starych przepisach pojawia się farsz z mielonej kiełbasy i grzybów. Do wszystkich będzie pasował sos zrobiony przy pomocy kostki mięsnej WINIARY.

Rolada śląska - kiedy podawać?

Tradycyjne, śląskie rolady świetnie nadają się na przeróżne okazje. Może to być niedzielny obiad, który zachwyci domowników, albo danie podane gościom. Smakuje młodszym i starszym - bez wyjątku. Rolady po śląsku podaje się na weselach, chrzcinach i urodzinowych kolacjach. Najlepiej smakują w towarzystwie klusek ziemniaczanych i modrej kapusty, z aksamitnym sosem. Mają zachwycić gości i pokazać kunszt gospodyni, a wcale nie są takie trudne w przygotowaniu!

Rolady śląskie - przepis

Przepis na roladę śląską jest prosty i intuicyjny, wcale nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni. Najważniejszym składnikiem jest mięso wołowe. Najlepiej prosto od sprawdzonego źródła. Plastry mięsa należy rozbić na cienkie płaty, posmarować musztardą i doprawić. Kolejnym krokiem jest ułożenie na nich pokrojonych składników farszu - boczku, cebuli i ogórków. Całość powinno się ciasno zwinąć, a aby rolada śląska zachowała swój kształt podczas pieczenia można dodatkowo spiąć ją wykałaczkami. Oprószone mąką rolady należy ułożyć na rozgrzanym oleju i obsmażyć. Potem wystarczy tylko wlać wodę, dorzucić kostki mięsne i dusić do miękkości. Voilà - tradycyjna śląska rolada gotowa!

Przygotowanie

102 min
  • Krok 1

    15 min
    Mięso (400 g) cienko rozbij, dopraw pieprzem, posmaruj musztardą.
  • Krok 2

    5 min
    Boczek, cebulę i ogórki pokrój na cztery części.
  • Krok 3

    11 min
    Na płatach mięsa rozłóż cebulę, boczek i ogórek. Zwiń w rolady (możesz spiąć wykałaczką), oprósz mąką.
  • Krok 4

    70 min
    Zrumień na rozgrzanym oleju. Podlej 2 szklankami wody, wrzuć kostki mięsne. Duś do miękkości około 70 minut. Sos możesz zagęścić wodą z mąką.
  • Krok 5

    1 min
    Rolady podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 1 z 5

Mięso (400 g) cienko rozbij, dopraw pieprzem, posmaruj musztardą.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 2 z 5

Boczek, cebulę i ogórki pokrój na cztery części.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 3 z 5

Na płatach mięsa rozłóż cebulę, boczek i ogórek. Zwiń w rolady (możesz spiąć wykałaczką), oprósz mąką.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 4 z 5

Zrumień na rozgrzanym oleju. Podlej 2 szklankami wody, wrzuć kostki mięsne. Duś do miękkości około 70 minut. Sos możesz zagęścić wodą z mąką.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 5 z 5

Rolady podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prosty i pyszny gulasz wołowy

    Prosty i pyszny gulasz wołowy

    1 godz 28 min Łatwy
  • Schabowe w sosie musztardowo-miodowym

    Schabowe w sosie musztardowo-miodowym

    25 min Łatwy
  • Zrazy zawijane po wielkopolsku

    Zrazy zawijane po wielkopolsku

    1 godz 52 min Łatwy
  • Karkówka w sosie własnym

    Karkówka w sosie własnym

    12 godz 46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu