Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rolady śląskie, czyli śląski obiad
Dodaj do CookBook

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

(0)
1 godz 42 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Kostka mięsna WINIARY
400  g
Kotlety z wołowiny
100  g
Boczek
15  g
Mąka pszenna
1 
Cebula
20  g
Musztarda
2 
Ogórek kiszony
3  łyżek
Olej rzepakowy
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.4 g
Wartość energetyczna
504 kcal
Tłuszcze
43.1 g
Białko
21.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Rolady to potrawa tradycyjnie jadana przez Ślązaków w niedziele. Na przestrzeni lat zyskała popularność w całej Polsce i ze smakiem zjada się je również na Pomorzu czy w Wielkopolsce. Nic dziwnego - soczysta wołowina i oryginalne dodatki to połączenie, które pobudza kubki smakowe i łasi podniebienie. Najlepsze restauracje prześcigają się w propozycjach podania rolady śląskiej, ale mało która jest w stanie dorównać tej domowej. Niejeden dom ma swoje sprawdzone, przekazywane z pokolenia na pokolenie sposoby na doprawienie mięsa, triki, aby było bardziej soczyste i rady jak stworzyć idealny sos. Z tym ostatnim pomoże kostka mięsna WINIARY, która swoim smakiem idealnie komponuje się z roladami po śląsku i kluskami. Podkreśla smak i aromat mięsa, nadaje mu niepowtarzalny charakter i ten wymarzony, domowy smak.

Wariacje rolad śląskich

Rolady śląskie często są mylone ze zrazami wołowymi. Przygotowanie jest podobne, jednak zawartość nieco się różni. Klasyczna wersja podawana jest z boczkiem (rzadziej: słoniną), musztardą, cebulą i ogórkiem, jednak nawet najbardziej konserwatywne, śląskie gospodynie domowe czasami potrafią zaszaleć i nieco zmienić skład farszu. Ich ulepszenia sprawiły, że obecnie w polskich domach podaje się rolady na przeróżne sposoby. Pasuje do nich farsz z kiszonej kapusty z grzybami i boczkiem, a czasami nie zaszkodzi nawet plaster sera żółtego. W niektórych starych przepisach pojawia się farsz z mielonej kiełbasy i grzybów. Do wszystkich będzie pasował sos zrobiony przy pomocy kostki mięsnej WINIARY.

Rolada śląska - kiedy podawać?

Tradycyjne, śląskie rolady świetnie nadają się na przeróżne okazje. Może to być niedzielny obiad, który zachwyci domowników, albo danie podane gościom. Smakuje młodszym i starszym - bez wyjątku. Rolady po śląsku podaje się na weselach, chrzcinach i urodzinowych kolacjach. Najlepiej smakują w towarzystwie klusek ziemniaczanych i modrej kapusty, z aksamitnym sosem. Mają zachwycić gości i pokazać kunszt gospodyni, a wcale nie są takie trudne w przygotowaniu!

Rolady śląskie - przepis

Przepis na roladę śląską jest prosty i intuicyjny, wcale nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni. Najważniejszym składnikiem jest mięso wołowe. Najlepiej prosto od sprawdzonego źródła. Plastry mięsa należy rozbić na cienkie płaty, posmarować musztardą i doprawić. Kolejnym krokiem jest ułożenie na nich pokrojonych składników farszu - boczku, cebuli i ogórków. Całość powinno się ciasno zwinąć, a aby rolada śląska zachowała swój kształt podczas pieczenia można dodatkowo spiąć ją wykałaczkami. Oprószone mąką rolady należy ułożyć na rozgrzanym oleju i obsmażyć. Potem wystarczy tylko wlać wodę, dorzucić kostki mięsne i dusić do miękkości. Voilà - tradycyjna śląska rolada gotowa!

Przygotowanie

102 min
  • Krok 1

    15 min
    Mięso (400 g) cienko rozbij, dopraw pieprzem, posmaruj musztardą.
  • Krok 2

    5 min
    Boczek, cebulę i ogórki pokrój na cztery części.
  • Krok 3

    11 min
    Na płatach mięsa rozłóż cebulę, boczek i ogórek. Zwiń w rolady (możesz spiąć wykałaczką), oprósz mąką.
  • Krok 4

    70 min
    Zrumień na rozgrzanym oleju. Podlej 2 szklankami wody, wrzuć kostki mięsne. Duś do miękkości około 70 minut. Sos możesz zagęścić wodą z mąką.
  • Krok 5

    1 min
    Rolady podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 1 z 5

Mięso (400 g) cienko rozbij, dopraw pieprzem, posmaruj musztardą.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 2 z 5

Boczek, cebulę i ogórki pokrój na cztery części.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 3 z 5

Na płatach mięsa rozłóż cebulę, boczek i ogórek. Zwiń w rolady (możesz spiąć wykałaczką), oprósz mąką.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 4 z 5

Zrumień na rozgrzanym oleju. Podlej 2 szklankami wody, wrzuć kostki mięsne. Duś do miękkości około 70 minut. Sos możesz zagęścić wodą z mąką.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 5 z 5

Rolady podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Stromboli – pizza w formie rolady

    Stromboli – pizza w formie rolady

    1 godz 20 min Łatwy
  • Rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym

    Rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu