Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

0
86 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Kotlety z wołowiny
100 g
Boczek
15 g
Mąka pszenna
1 
Cebula
20 g
Musztarda
2 
Ogórek kiszony
3 łyżek
Olej rzepakowy
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
43.1 g
Wartość energetyczna
503.99 kcal
Białko
21.73 g
Węglowodany
5.38 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
5 min
Mięso (400 g) cienko rozbij, dopraw pieprzem, posmaruj musztardą.
Krok 2
5 min
Boczek, cebulę i ogórki pokrój na cztery części.
Krok 3
5 min
Na płatach mięsa rozłóż cebulę, boczek i ogórek. Zwiń w rolady (możesz spiąć wykałaczką), oprósz mąką.
Krok 4
70 min
Zrumień na rozgrzanym oleju. Podlej 2 szklankami wody, wrzuć kostki mięsne. Duś do miękkości około 70 minut. Sos możesz zagęścić wodą z mąką.
Krok 5
1 min
Rolady podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 1 z 5

Mięso (400 g) cienko rozbij, dopraw pieprzem, posmaruj musztardą.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 2 z 5

Boczek, cebulę i ogórki pokrój na cztery części.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 3 z 5

Na płatach mięsa rozłóż cebulę, boczek i ogórek. Zwiń w rolady (możesz spiąć wykałaczką), oprósz mąką.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 4 z 5

Zrumień na rozgrzanym oleju. Podlej 2 szklankami wody, wrzuć kostki mięsne. Duś do miękkości około 70 minut. Sos możesz zagęścić wodą z mąką.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 5 z 5

Rolady podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Rolady śląskie to jeden z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni śląskiej. Wołowina z boczkiem, cebulą, ogórkiem kiszonym i ostrą musztardą, duszona do miękkości w sosie na podstawie Kostki Mięsnej WINIARY, podawana z kluskami śląskimi i modrą kapustą – brzmi smacznie! Aby miały idealny kształt, warto przed duszeniem na patelni spiąć je wykałaczkami. Zrazy wołowe na śląski obiad będą również smakować z ziemniakami czy kaszą gryczaną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika