MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Popraw bilans dania
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Rolady śląskie, czyli śląski obiad
102 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
79 43g / 79%
4 5.3g / 4%
17 21.7g / 17%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

(0)
1 godz 42 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Kotlety z wołowiny
100  g
Boczek
15  g
Mąka pszenna
1 
Cebula
20  g
Musztarda
2 
Ogórek kiszony
3  łyżek
Olej rzepakowy
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.38 g
Wartość energetyczna
503.99 kcal
Tłuszcze
43.1 g
Białko
21.73 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Rolady to potrawa tradycyjnie jadana przez Ślązaków w niedziele. Na przestrzeni lat zyskała popularność w całej Polsce i ze smakiem zjada się je również na Pomorzu czy w Wielkopolsce. Nic dziwnego - soczysta wołowina i oryginalne dodatki to połączenie, które pobudza kubki smakowe i łasi podniebienie. Najlepsze restauracje prześcigają się w propozycjach podania rolady śląskiej, ale mało która jest w stanie dorównać tej domowej. Niejeden dom ma swoje sprawdzone, przekazywane z pokolenia na pokolenie sposoby na doprawienie mięsa, triki, aby było bardziej soczyste i rady jak stworzyć idealny sos. Z tym ostatnim pomoże kostka mięsna WINIARY, która swoim smakiem idealnie komponuje się z roladami po śląsku i kluskami. Podkreśla smak i aromat mięsa, nadaje mu niepowtarzalny charakter i ten wymarzony, domowy smak.

Wariacje rolad śląskich

Rolady śląskie często są mylone ze zrazami wołowymi. Przygotowanie jest podobne, jednak zawartość nieco się różni. Klasyczna wersja podawana jest z boczkiem (rzadziej: słoniną), musztardą, cebulą i ogórkiem, jednak nawet najbardziej konserwatywne, śląskie gospodynie domowe czasami potrafią zaszaleć i nieco zmienić skład farszu. Ich ulepszenia sprawiły, że obecnie w polskich domach podaje się rolady na przeróżne sposoby. Pasuje do nich farsz z kiszonej kapusty z grzybami i boczkiem, a czasami nie zaszkodzi nawet plaster sera żółtego. W niektórych starych przepisach pojawia się farsz z mielonej kiełbasy i grzybów. Do wszystkich będzie pasował sos zrobiony przy pomocy kostki mięsnej WINIARY.

Rolada śląska - kiedy podawać?

Tradycyjne, śląskie rolady świetnie nadają się na przeróżne okazje. Może to być niedzielny obiad, który zachwyci domowników, albo danie podane gościom. Smakuje młodszym i starszym - bez wyjątku. Rolady po śląsku podaje się na weselach, chrzcinach i urodzinowych kolacjach. Najlepiej smakują w towarzystwie klusek ziemniaczanych i modrej kapusty, z aksamitnym sosem. Mają zachwycić gości i pokazać kunszt gospodyni, a wcale nie są takie trudne w przygotowaniu!

Rolady śląskie - przepis

Przepis na roladę śląską jest prosty i intuicyjny, wcale nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni. Najważniejszym składnikiem jest mięso wołowe. Najlepiej prosto od sprawdzonego źródła. Plastry mięsa należy rozbić na cienkie płaty, posmarować musztardą i doprawić. Kolejnym krokiem jest ułożenie na nich pokrojonych składników farszu - boczku, cebuli i ogórków. Całość powinno się ciasno zwinąć, a aby rolada śląska zachowała swój kształt podczas pieczenia można dodatkowo spiąć ją wykałaczkami. Oprószone mąką rolady należy ułożyć na rozgrzanym oleju i obsmażyć. Potem wystarczy tylko wlać wodę, dorzucić kostki mięsne i dusić do miękkości. Voilà - tradycyjna śląska rolada gotowa!

Przygotowanie

102 min
  • Krok 1

    15 min
    Mięso (400 g) cienko rozbij, dopraw pieprzem, posmaruj musztardą.
  • Krok 2

    5 min
    Boczek, cebulę i ogórki pokrój na cztery części.
  • Krok 3

    11 min
    Na płatach mięsa rozłóż cebulę, boczek i ogórek. Zwiń w rolady (możesz spiąć wykałaczką), oprósz mąką.
  • Krok 4

    70 min
    Zrumień na rozgrzanym oleju. Podlej 2 szklankami wody, wrzuć kostki mięsne. Duś do miękkości około 70 minut. Sos możesz zagęścić wodą z mąką.
  • Krok 5

    1 min
    Rolady podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 1 z 5

Mięso (400 g) cienko rozbij, dopraw pieprzem, posmaruj musztardą.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 2 z 5

Boczek, cebulę i ogórki pokrój na cztery części.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 3 z 5

Na płatach mięsa rozłóż cebulę, boczek i ogórek. Zwiń w rolady (możesz spiąć wykałaczką), oprósz mąką.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 4 z 5

Zrumień na rozgrzanym oleju. Podlej 2 szklankami wody, wrzuć kostki mięsne. Duś do miękkości około 70 minut. Sos możesz zagęścić wodą z mąką.

Rolady śląskie, czyli śląski obiad

Krok 5 z 5

Rolady podawaj z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Przepis w formacie PDF

lite