Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ołady
Dodaj do CookBook

Ołady

(0)
30 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Beatris
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
0.5  łyżeczka
Soda oczyszczona
1  łyżka
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Cukier
2  szklanek
Maślanka lub kefir
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
52.6 g
Wartość energetyczna
342.5 kcal
Tłuszcze
10.3 g
Białko
13.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kuchnia wschodnia może stanowić źródło kulinarnych inspiracji. Wśród potraw z tamtych stron można znaleźć wiele mącznych dań, które są tanie, łatwe do przygotowania i nie wymagają bardzo wyszukanych składników. Ołady to bardzo dobry przykład! Sprawdzą się jako przepis na ciepłe śniadanie dla dzieci lub na kolację. Co właściwie kryje się pod nazwą ołady? Tym mianem określa się puszysty placuszek przypominający racuchy albo amerykańskie pancakes. W tym przepisie również bazuje się na jajkach i mące, jednak zamiast mleka używana jest maślanka lub kefir. Dodatkowo placki mają większą objętość dzięki użyciu proszku do pieczenia. Inne nazwy na tę potrawę to oładi, oładie oraz oładuszki. Przepis na ołady - o czym pamiętać? Jak widzisz przyrządzanie jest proste, jednak żeby wszystko wyszło zgodnie z planem warto jeszcze przypomnieć kilka ważnych zasad. 

  1. Zawsze używaj do przepisów jaj w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki najlepiej na godzinę przez rozpoczęciem przygotowań, żeby nie były zbyt zimne. 
  2. Do zmieszania wszystkich składników na gładką masę najlepiej używaj miksera. 
  3. Przez wrzuceniem placuszków na patelnię upewnij się najpierw, że olej jest odpowiednio rozgrzany. Zbyt niska temperatura sprawi, że placuszki będą miękkie i nasiąkną tłuszczem. 
  4. Jeśli masz taką możliwość, używaj patelni z powłoką nieprzywierającą. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie przerwać placki z jednej strony na drugą. 

Jeśli będzie pamiętać o tych kwestiach, możesz liczyć na to, że ołady wyjdą naprawdę pyszne.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Maślankę wlej do miski.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj mąkę, jajko, sól, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszaj aż powstanie jednolite ciasto.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto wyłóż na blat porządnie podsypany mąką i wałkuj na placek ok 0,5-1cm grubości.
  • Krok 4

    9 min
    Następnie pokrój na kawałki i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Krok 5

    1 min
    Podawaj na słono lub słodko.
Ołady

Krok 1 z 5

Krok 1

Maślankę wlej do miski.

Ołady

Krok 2 z 5

Krok 2

Dodaj mąkę, jajko, sól, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszaj aż powstanie jednolite ciasto.

Ołady

Krok 3 z 5

Krok 3

Ciasto wyłóż na blat porządnie podsypany mąką i wałkuj na placek ok 0,5-1cm grubości.

Ołady

Krok 4 z 5

Krok 4 Krok 4

Następnie pokrój na kawałki i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

Ołady

Krok 5 z 5

Krok 5 Krok 5

Podawaj na słono lub słodko.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia ukraińska
  • Lunch
  • Naleśniki
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Pieczywo
  • Smażone
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu