Niemiecka zupa z mięsem mielonym i 3 serami
34min
Łatwy
300
g
Mięso mielone (u mnie indycze)
100
g
Serek topiony śmietankowy
50
dag
Parmezan
100
g
Ser gorgonzola
1
Duże pory (biała i jasnozielona część)
1
Cebula
4
łyżek
1
l
Woda
trochę
Olej do smażenia
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Szczypiorek lub inna zielenina do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
67.65 g
Węglowodany
11.08 g
Tłuszcze
56.82 g
Wartość energetyczna
835.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
34 min
Krok 1
6 min
Mięso mielone podsmażamy w rondlu na niewielkiej ilości oleju.
Krok 2
5 min
W drugiej patelni na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w półtalarki por.
Krok 3
15 min
Podduszone warzywa przedkładamy do mięsa, chwilę smażymy. Podlewamy niewielką ilością wywaru i całość dusimy 15 minut.
Krok 4
5 min
Parmezan ścieramy na tarce, część odkładamy do dekoracji zupy na talerzach. Gorgonzolę rozdrabniamy. Serek topiony przekładamy do miseczki, dodajemy niewielką ilość gorącego wywaru, mieszamy, aż się serek rozpuści. Tak przygotowane sery dodajemy do rondla z zupą, mieszamy.
Krok 5
3 min
Doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy szczypiorkiem i parmezanem.
Zupa niemiecka z mięsem mielonym i trzema serami to danie wysokokaloryczne, które z pewnością zastąpi dwudaniowy obiad. Zupa jest gęsta i treściwa, przyjemnie rozgrzewa w nawet najzimniejszy zimowy dzień.
Trzy podstawowe składniki zupy niemieckiej to mięso mielone, sery i por. Ja przygotowałam zupę z trzema rodzajami sera, ale równie dobrze może to być tylko jeden rodzaj lub aż cztery. Wszystko zależy od Waszej kreatywności.
Choć zupa jest bardzo gęsta i sycąca, często podaje się ją z czosnkową bagietką. Idealnie będą do niej także pasować chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Trzy podstawowe składniki zupy niemieckiej to mięso mielone, sery i por. Ja przygotowałam zupę z trzema rodzajami sera, ale równie dobrze może to być tylko jeden rodzaj lub aż cztery. Wszystko zależy od Waszej kreatywności.
Choć zupa jest bardzo gęsta i sycąca, często podaje się ją z czosnkową bagietką. Idealnie będą do niej także pasować chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Komentarze 0