Laksa to popularne danie kuchni południowoazjatyckiej. Jest ono szczególnie znane i lubiane w Malezji, Singapurze, Indonezji i południowej Tajlandii. Istnieje wiele różnych odmian laksy, ale podstawowymi składnikami są zazwyczaj makaron (najczęściej ryżowy lub jajeczny), aromatyczny bulion na bazie mleka kokosowego i przypraw, warzywa, a także mięso lub owoce morza. W zależności od regionu, zupa może być bardziej pikantna lub łagodniejsza. Chcesz wiedzieć, jak zrobić laksę? Sprawdź nasz przepis!
Laksa – najważniejsze składniki zupy
Najważniejszym elementem laksy jest gęsty, kremowy i pełen aromatycznych przypraw bulion. Do jego przygotowania często używa się mleka kokosowego, pasty curry, trawy cytrynowej, liści limonki kaffiru, chili i innych składników, aby nadać jej wyjątkowy smak. W naszej wersji zupy laksa dodajemy jedynie Sos Orientalny WINIARY. Dzięki temu jeden składnik zastępuje wiele innych produktów, co znacznie ułatwia i przyspiesza gotowanie. Już niecały kwadrans wystarczy, żeby zrobić tę zupę w swojej kuchni. Lista składników też wcale nie jest zbyt długa.
Laksa często zawiera także mięso, takie jak kurczak, krewetki, ryby lub tofu, ale istnieją także wersje wegetariańskie – jak ta przygotowana przez nas. Makaron, który jest dodawany do laksy, może mieć różne kształty i rozmiary, ale najczęściej wybierany jest makaron ryżowy lub jajeczny. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!
Komentarze 0