Cudaczek serowo wiśniowy
280min
Łatwy
6
Jajko
15 porcji
Cukier
12 porcji
Mąka
3 płaskich łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
40 g
Masło
3
Jajko
3 płaskich łyżek
Cukier
1 szklanka
Mąka
1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
80 porcji
Twaróg półtłusty
1 szklanka
Mleko w proszku
1 szklanka
Mleko
5
Jajko
2 płaskich łyżek
Masło
20 porcji
Cukier puder
2 płaskich łyżek
Sok z cytryny
700 ml
Mleko
2 opakowań
32 g
Cukier z wanilią
4 płaskich łyżek
Cukier
100 ml
Napój alkoholowy, likier, kawa, dowód 53
35 porcji
Masło
2 płaskich łyżek
Sok z cytryny
3 płaskich łyżek
Cukier
2 opakowań
1 łyżeczka
Żelatyna Winiary
3 szklanek
Woda
1 szklanka
Napój alkoholowy, likier, kawa, dowód 53
1 łyżeczka
Cukier puder
1 trochę
Lukry, czekolada, kremowa, gotowa do spożycia
1 trochę
Biała czekolada
200 g
Dżem wiśniowy
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
280 min
Krok 1
0 min
Biszkopt ciemny:<br/>Jajka mieszam z cukrami i miksuję do powstania puszystej białej masy, masło rozpuszczam w miseczce w mikrofali, studzę mąkę mieszam z kakao, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodaję stopniowo przesianą przez sito mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlewam wystudzone i rozpuszczone masło i delikatnie mieszam z ciastem. <br/>Wylewam do wyłożonej papierem formy piekę około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu studzę na kratce.
Krok 2
0 min
Biszkopt jasny:<br/>Białka oddzielam ostrożnie od żółtek, miksuję na pianę pod koniec wsypuję partiami cukier i dalej miksuję aż masa będzie gęsta i lśniąca, następnie dodaję po jednym żółtku aż do połączenia, wsypuję partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. <br/>Zmiksowane ciasto wylewam do takiej samej blachy jak piekłam ciemny biszkopt i piekę 20 minut w temp 160*c. <br/><br/>Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.
Krok 3
0 min
Warstwa serowa:<br/>Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera miksuję krótko, tylko do jednolitego połączenia składników, wylewam na wyłożoną pergaminem blachę taka samą jak piekły się biszkopty, piekę sernik 45 minut w temp 175*c, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie.
Krok 4
0 min
Krem budyniowy Waniliowy Smak:<br/>Na mleku z cukrami gotuję budyń, studzimy. <br/>Miękkie masło ucieram na puch dodaję po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewam cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszam mikserem do połączenia.
Krok 5
0 min
Warstwa wiśniowa:<br/>Wiśnie z syropem przelewam do rondelka, dodajemy sok z cytryny, podgrzewam, aby były gorące ale nie gotuje, mieszam z sokiem z cytryny, wsypuję galaretki w proszku i żelatynę i mieszam do momentu aż się rozpuszczą, można też zmiksować blenderem na mus, zostawiam do lekkiego stężenia.
Krok 6
0 min
Poncz: Składniki ponczu mieszam ze sobą
Krok 7
0 min
Złożenie ciasta:<br/>Na dnie blachy układam najpierw ciemny biszkopt, skrapiam połową ponczu z likierem, smaruję cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego.<br/><br/>Daję warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywam jasnym biszkoptem, skrapiam reszta ponczu, dekoruję polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady.<br/>Życzę słodkich wypieków!
Pracochłonne ciasto-to na pewno ale efekt smakowy jest tego wart, warstwa serowa przełamana maślanym kremem i orzeźwiająca wiśniowa tworzą ciasto na różne okazje!
Komentarze 0