Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Cudaczek serowo wiśniowy

Cudaczek serowo wiśniowy

(0)
4 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest 2milutka

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 16 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Jajko
150  g
Cukier
120  g
Mąka
3  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
40  g
Masło
3 
Jajko
40  g
Cukier
1  szklanka
Mąka
1  łyżeczka
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
800  g
Twaróg półtłusty
65  g
Mleko w proszku
1  szklanka
Mleko
5 
Jajko
2  łyżek
Masło
200  g
Cukier puder
2  płaskich łyżek
Sok z cytryny
700  ml
Mleko
2  opakowań
Budyń Waniliowy WINIARY
32  g
Cukier z wanilią
50  g
Cukier
100  ml
Napój alkoholowy, likier, kawa, dowód 53
350  g
Masło
1  słoik
Wiśnie drylowane z syropu
2  płaskich łyżek
Sok z cytryny
3  płaskich łyżek
Cukier
2  opakowań
WINIARY Galaretka o smaku wiśniowym
1  łyżeczka
Żelatyna Winiary
3  szklanek
Woda
250  ml
Likier pomarańczowy
1  łyżeczka
Cukier puder
1  paczka
Polewa czekoladowa
3  łyżek
Biała czekolada
200  g
Dżem wiśniowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.23 g
Węglowodany
73.31 g
Tłuszcze
12.11 g
Wartość energetyczna
527.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pracochłonne ciasto-to na pewno ale efekt smakowy jest tego wart, warstwa serowa przełamana maślanym kremem i orzeźwiająca wiśniowa tworzą ciasto na różne okazje!

Przygotowanie

280 min
  • Krok 1

    0 min
    Biszkopt ciemny:<br/>Jajka mieszam z cukrami i miksuję do powstania puszystej białej masy, masło rozpuszczam w miseczce w mikrofali, studzę mąkę mieszam z kakao, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodaję stopniowo przesianą przez sito mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlewam wystudzone i rozpuszczone masło i delikatnie mieszam z ciastem. <br/>Wylewam do wyłożonej papierem formy piekę około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu studzę na kratce.
  • Krok 2

    0 min
    Biszkopt jasny:<br/>Białka oddzielam ostrożnie od żółtek, miksuję na pianę pod koniec wsypuję partiami cukier i dalej miksuję aż masa będzie gęsta i lśniąca, następnie dodaję po jednym żółtku aż do połączenia, wsypuję partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. <br/>Zmiksowane ciasto wylewam do takiej samej blachy jak piekłam ciemny biszkopt i piekę 20 minut w temp 160*c. <br/><br/>Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.
  • Krok 3

    0 min
    Warstwa serowa:<br/>Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera miksuję krótko, tylko do jednolitego połączenia składników, wylewam na wyłożoną pergaminem blachę taka samą jak piekły się biszkopty, piekę sernik 45 minut w temp 175*c, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie.
  • Krok 4

    0 min
    Krem budyniowy Waniliowy Smak:<br/>Na mleku z cukrami gotuję budyń, studzimy. <br/>Miękkie masło ucieram na puch dodaję po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewam cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszam mikserem do połączenia.
  • Krok 5

    0 min
    Warstwa wiśniowa:<br/>Wiśnie z syropem przelewam do rondelka, dodajemy sok z cytryny, podgrzewam, aby były gorące ale nie gotuje, mieszam z sokiem z cytryny, wsypuję galaretki w proszku i żelatynę i mieszam do momentu aż się rozpuszczą, można też zmiksować blenderem na mus, zostawiam do lekkiego stężenia.
  • Krok 6

    0 min
    Poncz: Składniki ponczu mieszam ze sobą
  • Krok 7

    0 min
    Złożenie ciasta:<br/>Na dnie blachy układam najpierw ciemny biszkopt, skrapiam połową ponczu z likierem, smaruję cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego.<br/><br/>Daję warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywam jasnym biszkoptem, skrapiam reszta ponczu, dekoruję polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady.<br/>Życzę słodkich wypieków!
Cudaczek serowo wiśniowy

Krok 1 z 7

Biszkopt ciemny:<br/>Jajka mieszam z cukrami i miksuję do powstania puszystej białej masy, masło rozpuszczam w miseczce w mikrofali, studzę mąkę mieszam z kakao, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodaję stopniowo przesianą przez sito mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlewam wystudzone i rozpuszczone masło i delikatnie mieszam z ciastem. <br/>Wylewam do wyłożonej papierem formy piekę około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu studzę na kratce.

Cudaczek serowo wiśniowy

Krok 2 z 7

Biszkopt jasny:<br/>Białka oddzielam ostrożnie od żółtek, miksuję na pianę pod koniec wsypuję partiami cukier i dalej miksuję aż masa będzie gęsta i lśniąca, następnie dodaję po jednym żółtku aż do połączenia, wsypuję partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. <br/>Zmiksowane ciasto wylewam do takiej samej blachy jak piekłam ciemny biszkopt i piekę 20 minut w temp 160*c. <br/><br/>Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.

Cudaczek serowo wiśniowy

Krok 3 z 7

Warstwa serowa:<br/>Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera miksuję krótko, tylko do jednolitego połączenia składników, wylewam na wyłożoną pergaminem blachę taka samą jak piekły się biszkopty, piekę sernik 45 minut w temp 175*c, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie.

Cudaczek serowo wiśniowy

Krok 4 z 7

Krem budyniowy Waniliowy Smak:<br/>Na mleku z cukrami gotuję budyń, studzimy. <br/>Miękkie masło ucieram na puch dodaję po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewam cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszam mikserem do połączenia.

Cudaczek serowo wiśniowy

Krok 5 z 7

Warstwa wiśniowa:<br/>Wiśnie z syropem przelewam do rondelka, dodajemy sok z cytryny, podgrzewam, aby były gorące ale nie gotuje, mieszam z sokiem z cytryny, wsypuję galaretki w proszku i żelatynę i mieszam do momentu aż się rozpuszczą, można też zmiksować blenderem na mus, zostawiam do lekkiego stężenia.

Cudaczek serowo wiśniowy

Krok 6 z 7

Poncz: Składniki ponczu mieszam ze sobą

Cudaczek serowo wiśniowy

Krok 7 z 7

Złożenie ciasta:<br/>Na dnie blachy układam najpierw ciemny biszkopt, skrapiam połową ponczu z likierem, smaruję cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego.<br/><br/>Daję warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywam jasnym biszkoptem, skrapiam reszta ponczu, dekoruję polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady.<br/>Życzę słodkich wypieków!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

    Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

    1 godz 55 min Łatwy
  • Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym

    Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym

    1 godz 45 min Łatwy
  • Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    1 godz Łatwy
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

    Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu