
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Cudaczek serowo wiśniowy

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
0 minKrok 2
0 minKrok 3
0 minKrok 4
0 minKrok 5
0 minKrok 6
0 minKrok 7
0 minKrok 1 z 7
Biszkopt ciemny:<br/>Jajka mieszam z cukrami i miksuję do powstania puszystej białej masy, masło rozpuszczam w miseczce w mikrofali, studzę mąkę mieszam z kakao, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodaję stopniowo przesianą przez sito mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlewam wystudzone i rozpuszczone masło i delikatnie mieszam z ciastem. <br/>Wylewam do wyłożonej papierem formy piekę około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu studzę na kratce.
Krok 2 z 7
Biszkopt jasny:<br/>Białka oddzielam ostrożnie od żółtek, miksuję na pianę pod koniec wsypuję partiami cukier i dalej miksuję aż masa będzie gęsta i lśniąca, następnie dodaję po jednym żółtku aż do połączenia, wsypuję partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. <br/>Zmiksowane ciasto wylewam do takiej samej blachy jak piekłam ciemny biszkopt i piekę 20 minut w temp 160*c. <br/><br/>Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.
Krok 3 z 7
Warstwa serowa:<br/>Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera miksuję krótko, tylko do jednolitego połączenia składników, wylewam na wyłożoną pergaminem blachę taka samą jak piekły się biszkopty, piekę sernik 45 minut w temp 175*c, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie.
Krok 4 z 7
Krem budyniowy Waniliowy Smak:<br/>Na mleku z cukrami gotuję budyń, studzimy. <br/>Miękkie masło ucieram na puch dodaję po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewam cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszam mikserem do połączenia.
Krok 5 z 7
Warstwa wiśniowa:<br/>Wiśnie z syropem przelewam do rondelka, dodajemy sok z cytryny, podgrzewam, aby były gorące ale nie gotuje, mieszam z sokiem z cytryny, wsypuję galaretki w proszku i żelatynę i mieszam do momentu aż się rozpuszczą, można też zmiksować blenderem na mus, zostawiam do lekkiego stężenia.
Krok 6 z 7
Poncz: Składniki ponczu mieszam ze sobą
Krok 7 z 7
Złożenie ciasta:<br/>Na dnie blachy układam najpierw ciemny biszkopt, skrapiam połową ponczu z likierem, smaruję cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego.<br/><br/>Daję warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywam jasnym biszkoptem, skrapiam reszta ponczu, dekoruję polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady.<br/>Życzę słodkich wypieków!
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0