MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Coq au vin - kurczak duszony w winie
87 min
Średni
Dodaj recipe
Wstecz
56 23.7g / 56%
26 25.8g / 26%
18 17.5g / 18%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Coq au vin - kurczak duszony w winie

(0)
1 godz 27 min
Średni
Autorem przepisu jest demar

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Cebula szalotka
2  ząbków
Czosnek
500  g
Młoda marchewka
200  g
Por (biała część)
150  g
Seler (korzeń)
500  g
Pieczarki
60  g
Natka pietruszki
2  gałązek
Tymianek świeży
1  gałązka
Rozmaryn świeży
1 
Liść laurowy
1 
Kurczak cały
4  łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Masło klarowane
100  g
Boczek
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
200  ml
Brandy
375  ml
Czerwone wino
375  ml
Woda
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.82 g
Wartość energetyczna
507.78 kcal
Tłuszcze
23.74 g
Białko
17.58 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chcesz przygotować prawdziwy francuski przysmak we własnej kuchni? To przepis w sam raz dla Ciebie. Mamy dla Ciebie przepis na coq au vin, czyli kurczaka duszonego z kolorowymi warzywami w pikantnym sosie z czerwonego wina. To pyszne danie świetnie sprawdzi się na specjalne okazje lub na codzienny obiad, który urozmaici Twoje menu.


Kurczak coq au vin – Francja na talerzu

Historia tego dania jest długa i przypuszcza się, że gościło ono na stołach już od wielu lat, ale dopiero ok. XX wieku udokumentowano i spisano ten przepis, który stał się bazą do przygotowywania dania. Bazowy przepis jest też inspiracją do tworzenia wariacji na temat tej potrawy. W nazwie dania pojawia się kogut, choć jego mięso po przygotowaniu może być zbyt suche i twarde. Dlatego zwykle zamiast koguta używa się kawałków kurczaka, które świetnie komponują się z rozmaitymi dodatkami.


Przepis na coq au vin

Do przygotowania kurczaka coq au vin niezbędne jest podsmażenie wszystkich warzyw i kawałków kurczaka. Następnie na tej samej patelni podgrzewamy składniki sosu – koncentrat pomidorowy, brandy, czerwone wino, wodę i bulion drobiowy WINIARY oraz zioła. Gdy wszystkie składniki się połączą, wkładamy mięso z boczkiem i warzywami i całość dusimy przez ok. 50 minut. Po tym czasie doprawiamy jeszcze sos i gotowe. Życzymy smacznego!

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    10 min
    Obierz i pokrój szalotki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Umyj i obierz marchewki, pokrój je wzdłuż, a następnie - na kawałki o długości 2 cm. Pora umyj i pokrój w plasterki. Seler umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na pół.
  • Krok 2

    2 min
    Natkę pietruszki, tymianek i rozmaryn umyj, osusz i zwiąż je w pęczek razem z liściem laurowym.
  • Krok 3

    15 min
    Kurczaka umyj, osusz i pokrój na 8 kawałków. Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż na nim boczek pokrojony w kostkę. Dodaj szalotki i czosnek - dalej podsmażaj. Dodaj warzywa, podsmaż przez kolejnych kilka minut. Zdejmij je z patelni i odstaw na bok. Teraz podsmaż kawałki kurczaka przez ok. 3-4 minuty.
  • Krok 4

    60 min
    Na patelnię po smażeniu dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Wlej brandy, czerwone wino, wodę i bulion drobiowy WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pęczek ziół i doprowadź do wrzenia. Do sosu włóż kawałki kurczaka i warzywa z boczkiem. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 50 minut. Po tym czasie, wyjmij mięso i w razie potrzeby dodaj sos pieczeniowy WINIARY, aby płyn zgęstniał. Ponownie zagotuj. Tak przygotowanym sosem polej mięso. Gotowe danie podawaj ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniakami i sałatką z ulubionych warzyw.
Coq au vin - kurczak duszony w winie

Krok 1 z 4

Obierz i pokrój szalotki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Umyj i obierz marchewki, pokrój je wzdłuż, a następnie - na kawałki o długości 2 cm. Pora umyj i pokrój w plasterki. Seler umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na pół.

Coq au vin - kurczak duszony w winie

Krok 2 z 4

Natkę pietruszki, tymianek i rozmaryn umyj, osusz i zwiąż je w pęczek razem z liściem laurowym.

Coq au vin - kurczak duszony w winie

Krok 3 z 4

Kurczaka umyj, osusz i pokrój na 8 kawałków. Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż na nim boczek pokrojony w kostkę. Dodaj szalotki i czosnek - dalej podsmażaj. Dodaj warzywa, podsmaż przez kolejnych kilka minut. Zdejmij je z patelni i odstaw na bok. Teraz podsmaż kawałki kurczaka przez ok. 3-4 minuty.

Coq au vin - kurczak duszony w winie

Krok 4 z 4

Na patelnię po smażeniu dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Wlej brandy, czerwone wino, wodę i bulion drobiowy WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pęczek ziół i doprowadź do wrzenia. Do sosu włóż kawałki kurczaka i warzywa z boczkiem. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 50 minut. Po tym czasie, wyjmij mięso i w razie potrzeby dodaj sos pieczeniowy WINIARY, aby płyn zgęstniał. Ponownie zagotuj. Tak przygotowanym sosem polej mięso. Gotowe danie podawaj ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniakami i sałatką z ulubionych warzyw.

Przepis w formacie PDF

lite