MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Chicken chowder z kukurydzą
160 min
Średni
Dodaj recipe
Wstecz
68 26.1g / 68%
18 15.3g / 18%
14 12.7g / 14%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Chicken chowder z kukurydzą

(0)
2 godz 40 min
Średni
Agata /Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
W jej kuchni zupy to nie tylko dania obiadowe, ale często też kolacja i śniadanie. Zdarza się też, że na kuchence zupa bulgocze w dwóch garnkach na raz, bo Agata nie może się zdecydować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Udka z kurczaka
1 
Marchewka
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
0.5 
Pół kolby świeżej kukurydzy (opcjonalnie: pół szklanki kukurydzy konserwowej)
1  gałązka
Lubczyk
5  łodyg
Natka selera
5 
Pieprz czarny ziarna
2  łyżek
Masło sklarowane
0.5 
Papryka czerwona
4 
Ziemniaki
1  szczypta
Płatki papryczki jalapeno
1  szczypta
Sól morska
0.5  szklanka
Gęsta śmietanka 30%
1  pęczek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.32 g
Wartość energetyczna
341.99 kcal
Tłuszcze
26.15 g
Białko
12.77 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chicken chowder z kukurydzą to pyszna aksamitna zupa z kurczaka, do przygotowania której można sprytnie wykorzystać rosół i mięso drobiowe z rosołu. Tradycyjne amerykańskie chowdery przygotowywane są na bazie wywaru rybnego lub z owoców morza, ale takie zupy jak chickien chowder czy chowder z kukurydzą również zasługują na to miano. Gęste, aksamitne, sycące. Wszystkie warte ugotowania. Smacznego!

Przygotowanie

160 min
  • Krok 1

    15 min
    Udka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, zagotowujemy.
  • Krok 2

    60 min
    Warzywa, poza cebulą i papryką, myjemy, obieramy, w całości dodajemy do garnka, dodajemy gałązkę lubczyku i selera, kilka ziaren pieprzu, szczyptę soli, gotujemy na wolnym ogniu 1godzinę.
  • Krok 3

    10 min
    Gotowy wywar przecedzamy, z udek ściągamy skórę, oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w plasterki.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę siekamy, paprykę drobno kroimy.
  • Krok 5

    5 min
    Kolbę kukurydzy oczyszczamy, ostrym nożem ścinamy ziarna kukurydzy, kolby odkładamy.
  • Krok 6

    12 min
    W rondlu o grubym dnie na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy paprykę i chwilę dusimy.
  • Krok 7

    20 min
    Podlewamy cebulę z papryką wywarem, dodajemy do wywaru kolbę kukurydzy i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Dodajemy do garnka ziarna kukurydzy, gotujemy 5 minut.
  • Krok 9

    15 min
    Zestawiamy garnek z kuchenki, odlewamy pół chochli zupy z warzywami do wysokiego naczynia, blendujemy na gładką masę, dodajemy śmietankę i ponownie chwilę blendujemy.
  • Krok 10

    10 min
    Dodajemy zblendowane warzywa ze śmietanką do zupy, dodajemy mięso i marchewkę, chwilę podgrzewamy, nie zagotowujemy.
  • Krok 11

    3 min
    Zupę podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Chicken chowder z kukurydzą

Krok 1 z 11

Udka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, zagotowujemy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 2 z 11

Warzywa, poza cebulą i papryką, myjemy, obieramy, w całości dodajemy do garnka, dodajemy gałązkę lubczyku i selera, kilka ziaren pieprzu, szczyptę soli, gotujemy na wolnym ogniu 1godzinę.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 3 z 11

Gotowy wywar przecedzamy, z udek ściągamy skórę, oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w plasterki.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 4 z 11

Cebulę siekamy, paprykę drobno kroimy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 5 z 11

Kolbę kukurydzy oczyszczamy, ostrym nożem ścinamy ziarna kukurydzy, kolby odkładamy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 6 z 11

W rondlu o grubym dnie na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy paprykę i chwilę dusimy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 7 z 11

Podlewamy cebulę z papryką wywarem, dodajemy do wywaru kolbę kukurydzy i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 8 z 11

Dodajemy do garnka ziarna kukurydzy, gotujemy 5 minut.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 9 z 11

Zestawiamy garnek z kuchenki, odlewamy pół chochli zupy z warzywami do wysokiego naczynia, blendujemy na gładką masę, dodajemy śmietankę i ponownie chwilę blendujemy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 10 z 11

Dodajemy zblendowane warzywa ze śmietanką do zupy, dodajemy mięso i marchewkę, chwilę podgrzewamy, nie zagotowujemy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 11 z 11

Zupę podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

lite