Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
zupa, zupy, przepis, pomysł, inspiracja

Zupy z ryżem

Pożywne, sycące i bardzo smaczne – takie są zupy z ryżem. Które przepisy najbardziej przypadną ci do gustu? 

Przepisy 5

Pikantna zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem

Pikantna zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem

1 godz 15 min Łatwy
Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa z ryżem

40 min Łatwy
Jarzynowa z pieczarkami

Jarzynowa z pieczarkami

36 min Łatwy
Zupa aromatyczna curry

Zupa aromatyczna curry

45 min Łatwy
Zupa koperkowa z ryżem

Zupa koperkowa z ryżem

25 min Łatwy

Zupy z ryżem na wiele sposobów 

Ryż jest jednym z najważniejszych zbóż uprawianych przez człowieka od tysięcy lat. Stanowi on podstawę wyżywienia 1/3 ludności świata, dlatego też, choć pierwotnie pochodził z rejonów dzisiejszych Chin, jego uprawa szybko rozpowszechniła się na inne kontynenty o gorącym i wilgotnym klimacie. Gotowany ryż jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, gulaszy oraz deserów. Stanowi także główny składnik takich potraw jak risotta oraz ryżanek – lekkich lecz sycących zup, gotowanych na bulionie z dodatkiem warzyw, świeżo siekanych ziół oraz mięsa. 

Tak jak i niemal na całym świecie, również i w kuchni polskiej ryż zagościł na dobre. Zupy z dodatkiem niewielkich białych ziarenek są lekkostrawne, ale zapewniają poczucie sytości przez długi czas. Dania z dodatkiem ryżu mogą spożywać zarówno dorośli, starsi, jak i najmłodsi domownicy. Z dodatkiem gotowanego ryżu w kilka chwil przygotujemy znakomitą zupę koperkową, aromatyczną jarzynówkę, orzeźwiającą zupę ogórkową czy klasyczną pomidorową, która jest uwielbiana niemal przez wszystkich. Wyjątkowym smakiem wyróżnia się także zupa brokułowa z ryżem jaśminowym i koperkiem, która jest szybka i prosta w wykonaniu, ale dzięki wyjątkowemu aromatowi szybko potrafi zgromadzić przy stole komplet domowników. 

Egzotyczne zupy z ryżem 

Ryż jest również doskonałym dodatkiem do orientalnych i egzotycznych zup. Jego jaśminowa odmiana, wyróżniająca się kwiatowym aromatem, doskonale pasuje do zupy curry, przyrządzonej na delikatnym rosole drobiowym. Zielona pasta nadaje potrawie smaku charakterystycznego dla kuchni indyjskiej, a dodatek świeżych warzyw, pachnącego koperku, śmietanki i mięsa sprawia, że zupa doskonale syci i dodaje energii. Biały ryż świetnie nadaje się do przyrządzania oryginalnej zupy cytrynowej, popularnej w słonecznej Grecji. Sok oraz otarta skórka cytryn zapewniają jej niecodzienny, orzeźwiający smak. Tuż przed podaniem zupę miesza się z odrobiną słodkiej śmietanki oraz garścią drobno posiekanej kolendry, która doskonale komponuje się z kwaśnymi cytrynami. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu