Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupy z ryżem – pożywna odmiana 

Zupy z ryżem są pożywne, smaczne i bardzo wartościowe. My proponujemy je w wariantach swojskich oraz egzotycznych, bo z ryżem można przyrządzić zarówno dobrze znaną ogórkową czy jarzynową, jak i aromatyczną zupę curry czy pikantną zupę z kolorowymi warzywami. Warto wypróbować każdy z naszych przepisów na zupy z ryżem

Jaki ryż wybrać do zupy z ryżem 

Do zupy z ryżem nadaje się większość popularnych odmian ryżu. Z powodzeniem możemy sięgać zatem po ryż biały, parboiled, brązowy czy jaśminowy. Należy tylko pamiętać, że odmiany te mają różny czas gotowania, który może też zmieniać się w zależności od producenta (i czynności, jakim ziarenka ryżu poddawane są w czasie produkcji). Dlatego warto sprawdzać na opakowaniach sugerowany czas gotowania. Jeśli podany jest zakres, celujmy raczej w jego dolną granicę, bo dodany do gorącej zupy ryż i tak jeszcze nieco zmięknie. A jakie gatunki nie pasują do zupy z ryżem? Najprościej ujmując – te najdroższe. Czyli ryż czarny i dziki, które zwykle sprzedawane są tylko na wagę (lub w mieszankach). To wspaniałe i pyszne produkty, ale lepiej po prostu spożywać je inaczej niż w zupach z ryżem

Przepisy na zupy z ryżem 

Przepis na zupę z ryżem zależy w całości od wybranej przez nas zupy, dodatek ryżu to tylko sposób jej serwowania. Ryż należy ugotować osobno i dodać ugotowany do gotowej już zupy, najlepiej zaraz przed podaniem.