Makron ryżowy jest niezwykle popularny w Azji, jednak również w naszym kraju stał się podstawą wielu pysznych dań. Występuje pod różnymi postaciami – najczęściej możemy spotkać makaron nitki lub wstążki. Jedną z zalet tego rodzaju makaronu jest to, że jest bardzo prosty i wygodny w przygotowaniu. Nie wymaga gotowania, a jedynie zalania wrzątkiem i pozostawienia na kilka minut. Można go również usmażyć na oleju, co spowoduje, że zwiększy swoją objętość i stanie się chrupiący.
Makaron ryżowy doskonale komponuje się z krewetkami i paluszkami krabowymi. Aby stworzyć pyszne danie, należy jedynie dodać kukurydzę, świeżego ogórka, ananasa, majonez… i gotowe! Przygotowanie pysznej przystawki zajmie nie więcej niż 20 minut. Inną wersją sałatki z makaronem ryżowym jest dodanie świeżych warzyw, takich jak ogórek i pomidor, oraz jajek i szynki. Ta niezwykle kolorowa sałatka nie tylko znakomicie smakuje, lecz także pięknie prezentuje się na talerzu.