Brązowy ryż jest świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych i nie tylko. Sprawdzi się także jako dodatek do sałatek i farszu. Wypróbuj nasze propozycje na dania z ryżem brązowym.
Brązowy ryż z powodzeniem zastąpi popularny ryż biały. Ta odmiana idealnie pasuje do dań mięsnych i warzywnych, a także zup czy nawet deserów z owocami. Dla osób ceniących klasykę ryż brązowy można podawać z kurczakiem, warzywami oraz sosem. Warto dodać, że ryż brązowy posiada więcej składników odżywczych oraz charakteryzuje się większą wartością kaloryczną. W związku z tym, że jest to pełne ziarno, ryż brązowy jest nieco twardszy od klasycznego, białego ryżu i należy go gotować dłużej — około 30 minut. Jeżeli zastanawiasz się, do czego wykorzystać ryż brązowy, przeczytaj nasze propozycje!
Dla fanów zupy pomidorowej z ryżem polecamy przepis na pikantną zupę z dodatkiem brązowego ryżu. To bardzo aromatyczna, sycąca wersja klasycznego, pierwszego dania. Sprawdzi się idealnie podczas chłodniejszych, zimowych dni.
Bardzo dobrym i szybkim daniem, w którym można wykorzystać ryż brązowy, są wszelkiego rodzaju sałatki. Nasza propozycja to słodka sałatka z paluszkiem krabowym — świetne, szybkie danie, które sprawdzi się podczas imprezy i na pewno przypadnie do gustu Twoim gościom.
Oczywiście paluszki krabowe to nie jedyny dodatek do sałatki. Spróbuj użyć kurczaka i mango, albo w wersji wegetariańskiej — z grillowanej cukinii i sera feta.
Szybkim, prostym i sycącym daniem, którym zachwycisz swoich domowników, jest brązowy ryż z kurczakiem i papryką. To danie idealne dla miłośników kuchni opartej na mięsie z kurczaka. Uzupełnione o ryż, pieczarki i paprykę, które sprawią, że talerz będzie wyglądał bardziej kolorowo.
Jeśli chcesz przygotować deser, polecamy przepis na słodkie danie z ryżem brązowym: pyszny pudding na mleku kokosowym z dodatkiem nasion chia i mango.