Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
kasza/ryż

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana to nie tylko podstawa włoskiej polenty i rumuńskiej mamałygi, ale również składnik wielu interesujących zapiekanek na ciepło!

Przepisy 3
Banosz ukraiński z bryndzą

Banosz ukraiński z bryndzą

35
28 min Łatwy
Rumuńska mamałyga

Rumuńska mamałyga

35 min Łatwy
Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

50
1 godz 53 min Łatwy

Kasza kukurydziana – nieco zapomniany składnik wspaniałych dań 

Kasza kukurydziana jest produktem spożywczym uzyskiwanym z kukurydzy. Ma postać grysiku, którego grubość może się różnić w zależności od producenta. Gotuje się ją przed spożyciem, zwiększa w tym procesie swoją objętość, wchłaniając wodę. Można ją gotować na gęsto lub półgęsto. Nie zawiera glutenu i można ją podawać także niemowlętom, u których rozpoczęto rozszerzanie diety. W smaku jest lekko gorzkawa, jednak w daniach z kaszą kukurydzianą ta gorycz nie jest zwykle wyczuwalna. Sprawdź nasze przepisy z kaszą kukurydzianą i zobacz, jak ten mało popularny w Polsce, ale bardzo użyteczny składnik można zamienić w pyszne potrawy. 

Przepisy z kaszą kukurydzianą 

Kasza kukurydziana to nie tylko podstawowy składnik tradycyjnego dania kuchni włoskiej – polenty, wieloskładnikowych zapiekanek i panierowanych ryb, ale także podstawa smacznych deserów na podwieczorek – przepysznej owsianki (nie tylko dla dzieci!) i pysznych kluseczek z serem na słodko. Doskonale nadaje się jako substancja zagęszczająca – na przykład zupy (zamiast kaszy manny) albo gulasze. 

W kuchni zagranicznej – na przykład Ameryki Południowej i Środkowej – z kaszy kukurydzianej przyrządza się tortille, a w Rumunii – mamałygę, której odmianą jest włoska polenta. U nas znajdziesz też inspirację na pomidory nadziewane sałatką z kaszy kukurydzianej, kaszę zapiekaną z parmezanem oraz polentę z sosem grzybowo-pomidorowym. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu