Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kasza

Przepisy na pyszne dania z kaszą gryczaną

Nastał czas na pożywną, rozgrzewającą kaszę. Można ją zapiekać lub podawać gotowaną z sosem albo do mięs, z warzywami na gorąco lub z surówką (buraczki, kiszona kapusta, mizeria). Świetnie sprawdza się jako dodatek do pierogowych i naleśnikowych farszów, do warzywnych zup, a także do gołąbków.

Kasza gryczana – co można z nią zrobić?

Zastosowań kaszy gryczanej jest bardzo dużo. Od dawna gości w polskiej kuchni, a dziś przeżywamy jej renesans. Choć często stanowi tylko dodatek do obiadu, warto sprawdzić zarówno sposoby na jej ugotowanie, jak i przepisy z kaszą gryczaną wykorzystujące ją na inne sposoby.

Jak dobrze ugotować kaszę gryczaną

Żeby dobrze ugotować kaszę gryczaną, odsyp jej pożądaną ilość, a następnie opłucz pod bieżącą wodą. By było łatwiej, wysyp ją na sito. Przebierz, oddzielając ewentualne zanieczyszczenia. Jeśli dysponujesz białą kaszą gryczaną, możesz ją przed gotowaniem uprażyć – dzięki temu nie tylko lekko zmienisz jej smak, ale przede wszystkim uchronisz ją przed ewentualnym rozgotowaniem się. Następnie gotuj kaszę w osolonej wodzie. Możesz zmieniać jej smak, dodając do wody zioła i przyprawy. Doskonale sprawdzi się tu liść laurowy lub czosnek, a także pieprz w ziarnach i majeranek. Możesz także łączyć te dodatki, by uzyskać najlepszy smak i aromat. Gdy kasza będzie miękka, wystarczy ją odcedzić i można podawać.

Jeśli używasz kaszy gryczanej jako części jakiegoś dania, na przykład zupy, ugotuj ją przed dodaniem, chyba że przepis stanowi inaczej.

Przepisy z kaszą gryczaną

Wiesz już, jak ugotować kaszę gryczaną, by można było ją podać jako dodatek do dania głównego. Ale na tym nie kończy się jej rola. Możesz skorzystać z wielu przepisów z kaszą gryczaną jako komponentem bardziej złożonej potrawy. Ten rodzaj kaszy sprawdza się świetnie na przykład przy farszach – możesz nią nadziewać pierogi, naleśniki i różne zapiekane warzywa, np. cukinię, pomidory, paprykę czy bakłażany.

Kasza gryczana to także częsty składnik gęstego gulaszu, kiedy pływa w sosie z dodatkiem mięs (na przykład karkówki albo łopatki), grzybów i warzyw (cebuli, papryki). Oprócz tego może być wykorzystywana do przyrządzania pasztetów, gołąbków, sałatek, zapiekanek, a nawet… słodkich deserów! To bardzo uniwersalny składnik, dla którego z pewnością znajdziesz niejedno zastosowanie w swojej kuchni.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu