Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Orzeźwiające desery z arbuzem 

Z arbuza chętnie przygotowujemy różnorodne sałatki owocowe. Świetnie komponuje się z truskawkami, winogronami, kiwi, jabłkami, melonami czy bananami. Aby jeszcze bardziej podkreślić słodki smak owoców, można dodać do sałatki sos z miodu i odrobiny soku z cytryny. A może lody z arbuza? Należy pokroić owoc na małe trójkąciki, nadziać na patyczki i zamrozić. Inną wersją deseru jest zblendowany arbuz z dodatkiem miodu – wystarczy przełożyć masę do foremek na lody i zamrozić.  

Ciasta z arbuzem 

Jednym z najpopularniejszych ciast z arbuzem w roli głównej jest sernik na zimno. Można go przygotować w wielu różnych wersjach, np. z biszkoptem, masą z mascarpone lub śmietanki kremówki oraz galaretki arbuzowej. Ciasto będzie prezentowało się znakomicie, jeżeli kawałki arbuza bez pestek zatopimy w galaretce. Jeśli nie mamy pomysłu na tort urodzinowy, warto przygotować ciasto, które wyglądem przypomina arbuza – spektakularny efekt gwarantowany!