Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
deser z owocami, desery z owocami, desery owocowe, deser owocowy

Pomysły na pyszne desery z arbuzem

Arbuz to przepyszny, niezwykle soczysty owoc, po który szczególnie chętnie sięgamy w ciepłych miesiącach roku. Smakuje wyśmienicie samodzielnie, ale także jako składnik owocowych sałatek, a nawet ciast. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na desery z arbuzem! 

Przepisy 6

Galaretka w arbuzie

Galaretka w arbuzie

1 godz 31 min Łatwy
Granita arbuzowa

Granita arbuzowa

2 godz 50 min Łatwy
Szaszłyki owocowe

Szaszłyki owocowe

13 min Łatwy
Galaretkowy deser arbuzowy z musem z kiwi

Galaretkowy deser arbuzowy z musem z kiwi

1 godz 56 min Łatwy
Sorbet arbuzowy

Sorbet arbuzowy

3 godz 21 min Łatwy
Galaretkowy arbuz

Galaretkowy arbuz

26 min Łatwy

Granita, a może sorbet arbuzowy 

Arbuz to owoc, który z powodzeniem można wykorzystać jako składnik niezwykle oryginalnych, orzeźwiających deserów. Granita arbuzowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Przygotowuje się ją z miąższu świeżego arbuza zmiksowanego i przetartego przez sitko. Przepis na ten niebanalny deser jest niezwykle prosty i każdy poradzi sobie z przygotowaniem tej orzeźwiającej, arbuzowej granity. 

 

Równie łatwo przyrządza się arbuzowy sorbet. Do jego przygotowania wykorzystuje się miąższ wydrążony ze środka owocu oraz 2 łyżki gorącej wody i 1 łyżkę cukru pudru, który doda nieco słodyczy. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i tak uzyskaną masę umieścić na 3-4 godziny w zamrażalniku. Ten arbuzowy deser nie tylko wyśmienicie smakuje, ale przede wszystkim świetnie gasi pragnienie i błyskawicznie schładza organizm w upalne dni. 

 

Wyśmienite ciasto arbuzowe 

Miąższ arbuza nie tylko można z powodzeniem wykorzystać jako składnik oryginalnych deserów. Świetnie nadaje się także do ciasta z arbuzem. Sernik na zimno z galaretką i kawałkami tego przepysznego, soczystego owocu smakuje wybornie. Można go przygotować na wiele sposobów, zarówno z serka mascarpone, ale też na bazie śmietany kremówki. W każdej wersji będzie zachwycał wyjątkowym smakiem oraz lekką, chłodną i rozpływającą się w ustach serową masą. Delikatny sernik w duecie z arbuzową galaretką to idealny deser na upalne dni. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu