Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Deser z kremem, desery z kremem

Ciasta z bitą śmietaną

Puszyste, eleganckie i arcysmaczne – ciasta z bitą śmietaną świetnie się sprawdzą zarówno na rodzinne przyjęcia, jak i leniwe popołudnie przed telewizorem. 

Przepisy 6

Ciasto lodowe stracciatella bez pieczenia

Ciasto lodowe stracciatella bez pieczenia

32 min Średni
Jabłecznik z bitą śmietaną

Jabłecznik z bitą śmietaną

1 godz 5 min Łatwy
Gofry pieczone w piekarniku

Gofry pieczone w piekarniku

33 min Łatwy
Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

45 min Łatwy
Placek z masą cappuccino

Placek z masą cappuccino

1 godz 25 min Łatwy
Rolada wiśniowa

Rolada wiśniowa

1 godz 22 min Łatwy

Delikatne rolady z bitą śmietaną 

Rolady biszkoptowe od lat cieszą się wielkim uznaniem wśród wielbicieli słodkich wypieków. Delikatne, mięciutkie ciasto, otulające puszystą masę z bitej śmietany to prawdziwy przysmak, po który chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Klasyczną, śnieżnobiałą masę nieraz wzbogaca się świeżymi owocami (maliny, truskawki), dżemem czy pokrojonymi w kostkę różnokolorowymi galaretkami. Umyte i osuszone owoce można także zmiksować na gęstą masę i połączyć z ubitą na sztywno śmietaną, tworząc nowe kolory i smaki rolady. Pyszne ciasto biszkoptowe można również przygotować w wersji kakaowej, a wówczas najsmaczniejszym nadzieniem będzie masa śmietanowa i cienka warstwa powideł śliwkowych domowej roboty. 

Eleganckie torty z puszystą masą 

Często na wytwornych przyjęciach rodzinnych – jak chrzest, komunia czy rocznica ślubu – centralne miejsce na stole zajmuje lekki tort z kremem śmietanowym. Wyjątkową elegancją wyróżnia się tort Pavlova składający się z niezwykle delikatnych blatów bezowych przełożonych bitą śmietaną oraz świeżymi owocami skropionymi odrobiną gęstego syropu. W sezonie wiosenno-letnim warto wykorzystać dojrzewające owoce z ogródka i przygotować wyśmienity tort bezowy z rabarbarem oraz truskawkami, który zaskakuje nie tylko niesamowitym wyglądem, lecz także fantastycznym smakiem. 

Lekkie ciasta czekoladowo-śmietanowe 

Bita śmietana jest podstawowym składnikiem popularnej w naszym kraju wuzetki – ciasta składającego się z dwóch warstw intensywnie kakaowego biszkoptu, przełożonego odrobiną marmolady i dużą ilością puszystej bitej śmietany. Wierzch ciasta najczęściej wykańcza się pomadą czekoladową, a każdy kawałek tuż przed podaniem należy udekorować niewielką ilością śmietany – koniecznie ubitej na sztywno. W upalne letnie popołudnie świetnie się sprawdzi niezbyt wysokie brownie, pokryte grubą warstwą dobrze schłodzonej masy śmietanowej i udekorowane dużą ilością świeżo zebranych owoców sezonowych (maliny, jagody, jeżyny, poziomki). Ciasto wyśmienicie smakuje zarówno w towarzystwie mrożonej herbaty, jak i z gorącym espresso. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu