Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Delikatne rolady z bitą śmietaną 

Rolady biszkoptowe od lat cieszą się wielkim uznaniem wśród wielbicieli słodkich wypieków. Delikatne, mięciutkie ciasto, otulające puszystą masę z bitej śmietany to prawdziwy przysmak, po który chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Klasyczną, śnieżnobiałą masę nieraz wzbogaca się świeżymi owocami (maliny, truskawki), dżemem czy pokrojonymi w kostkę różnokolorowymi galaretkami. Umyte i osuszone owoce można także zmiksować na gęstą masę i połączyć z ubitą na sztywno śmietaną, tworząc nowe kolory i smaki rolady. Pyszne ciasto biszkoptowe można również przygotować w wersji kakaowej, a wówczas najsmaczniejszym nadzieniem będzie masa śmietanowa i cienka warstwa powideł śliwkowych domowej roboty. 

Eleganckie torty z puszystą masą 

Często na wytwornych przyjęciach rodzinnych – jak chrzest, komunia czy rocznica ślubu – centralne miejsce na stole zajmuje lekki tort z kremem śmietanowym. Wyjątkową elegancją wyróżnia się tort Pavlova składający się z niezwykle delikatnych blatów bezowych przełożonych bitą śmietaną oraz świeżymi owocami skropionymi odrobiną gęstego syropu. W sezonie wiosenno-letnim warto wykorzystać dojrzewające owoce z ogródka i przygotować wyśmienity tort bezowy z rabarbarem oraz truskawkami, który zaskakuje nie tylko niesamowitym wyglądem, lecz także fantastycznym smakiem. 

Lekkie ciasta czekoladowo-śmietanowe 

Bita śmietana jest podstawowym składnikiem popularnej w naszym kraju wuzetki – ciasta składającego się z dwóch warstw intensywnie kakaowego biszkoptu, przełożonego odrobiną marmolady i dużą ilością puszystej bitej śmietany. Wierzch ciasta najczęściej wykańcza się pomadą czekoladową, a każdy kawałek tuż przed podaniem należy udekorować niewielką ilością śmietany – koniecznie ubitej na sztywno. W upalne letnie popołudnie świetnie się sprawdzi niezbyt wysokie brownie, pokryte grubą warstwą dobrze schłodzonej masy śmietanowej i udekorowane dużą ilością świeżo zebranych owoców sezonowych (maliny, jagody, jeżyny, poziomki). Ciasto wyśmienicie smakuje zarówno w towarzystwie mrożonej herbaty, jak i z gorącym espresso.