Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto z owocami i cukrem pudrem

Przepisy na ciasta ucierane

Ciasta ucierane to znakomite wypieki, które nie powinny sprawiać jakichkolwiek trudności. Przepisy są niezwykle proste w przygotowaniu, a efekt znakomity!

Przepisy 5

Puszyste ciasto jabłkowe z kisielem

Puszyste ciasto jabłkowe z kisielem

1 godz 20 min Łatwy
Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

1 godz 5 min Łatwy
Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

34 min Łatwy
Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

1 godz 37 min Łatwy
Szarlotka z różowym kisielem

Szarlotka z różowym kisielem

2 godz 35 min Łatwy

Proste ciasta ucierane 

Ciasta ucierane to po prostu wypieki, w których uciera się na masę masło z cukrem, a następnie dodaje mąkę. Aby powstała jednolita, aksamitna masa, należy delikatnie i długo ucierać składniki. Ciasta z jabłkami są puszyste, miękkie i lekko wilgotne. Warto również spróbować wypieków z innymi owocami, np. malinami, borówkami, gruszkami czy truskawkami. Ciasta ucierane najlepiej smakują z kruszonką lub masą budyniową. Wystarczy tylko utrzeć masę, dodać owoce, posypać kruszonką, upiec i gotowe! Przed podaniem ciasto ucierane warto wystudzić, aby dobrze się kroiło. Tego rodzaju wypieki idealnie nadają się na przyjęcie, do popołudniowej kawy, a nawet na śniadanie dla miłośników słodkich posiłków. 

Smakowite i aromatyczne  

Ciasta ucierane są proste, smaczne i doskonale komponują się z różnego rodzaju aromatycznymi przyprawami i słodkimi owocami. Placki ucierane z jabłkami smakują świetnie z dodatkiem przypraw korzennych – cynamonu, imbiru i goździków (koniecznie zmielonych lub pokruszonych). Placek z jabłkami to znakomita alternatywa dla tarty jabłkowej i szarlotki. Aby wydobyć jeszcze więcej słodyczy, wierzch placka można posypać cukrem pudrem, cukrem wanilinowym lub wiórkami migdałowymi. Fani kulinarnych eksperymentów mogą również dodać wiórki kokosowe i kandyzowaną skórkę pomarańczy.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu