WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką

Aby dodać produkt do ulubionych musisz być zalogowany

Zobacz przepisy z produktem WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką


4

Oceń produkt

Porcje: 4
Kalorie: 1594 kJ / 381 kcal / 1 porcję Informacja o: GDA
Przygotowanie: Pieczenie, Smażenie
Kup Teraz

Sposób przygotowania

  1. Lista zakupów:
    600 g ziemniaków obranych
    250 g kiełbasy
    50 g żółtego sera
    1 duża cebula
    100 ml kwaśniej śmietany 12%

  2. WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką

    Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Cebule obrać i pokroić w półplasterki, zeszklić na oleju. Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki o grubości ok. 3-4 mm.

  3. WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką

    Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, w naczyniu układać na przemian warstwami: ziemniaki, cebula i kiełbasa, druga warstwa w tej samej kolejności.

  4. WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką

    Zawartość torebki dobrze wymieszać z 200 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany 12%.

  5. WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką

    Zalać ułożone ziemniaki, kiełbasę i cebulę w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać startym żółtym serem - 50g. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp. 180 ºC.

Wartości odżywcze produktu

Typowe
wartości odżywcze
Średnia wartość odżywcza w 100 g Średnia wartość odżywcza w 1 porcji %GDA* w 1 porcji
Wartość energetyczna 476 kJ / 114 kcal 1594 kJ / 381 kcal 19%
Białko 6,0 g 20,1 g 40%
Węglowodany 10,5 g 35,2 g 13%
w tym cukier 1,1 g 3,7 g 4%
Tłuszcze 5,1 g 17,1 g 24%
w tym nasycone 2,3 g 7,7 g 39%
Błonnik 0,8 g 2,7 g 11%
Sód 0,35 g 1,17 g 49%

*GDA - Wskazane Dzienne Spożycie dla osoby dorosłej. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze poszczególnych osób może być wyższe lub niższe, w zależności od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej oraz innych czynników.

Przeczytaj więcej
o systemie GDA