WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką

Oceń ten produkt!

4/5 4 104 5 1
  • Porcje 4

4/5 4 104 5 1
  • Porcje: 4

Ziemniaki i mięso to podstawowe elementy tradycyjnego, polskiego posiłku. Warto jednak poeksperymentować i zaskoczyć swoich bliskich inną, ciekawszą formą tego codziennego zestawu. Dzięki WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką przygotujesz doskonałe, aromatyczne danie. Możesz podać je z dodatkiem polskich, świeżych warzyw, co na pewno przypadnie do gustu Twoim najbliższym.

Sposób przygotowania

  1. Kiełbasę pokrój w półksiężyce, cebulę obierz i pokrój w półplasterki, wszystko podsmaż na oleju. Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki o grubości ok. 3-4 mm.

  2. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, w naczyniu ułóż na przemian warstwami: ziemniaki, cebulę i kiełbasę, druga warstwa w tej samej kolejności. Całkowita grubość warstw powinna wynosić około 3 cm.

  3. Zawartość opakowania dobrze wymieszaj z 200 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany 12%. Zalej ułożone ziemniaki, kiełbasę i cebulę w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp startym żółtym serem - 50 g. Nie przykrywaj.

  4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut (200°C bez termoobiegu, funkcja pieczenia "od dołu").

mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, śmietanka w proszku (z mleka), aromaty (z pszenicą), sól, suszone warzywa 7,2% (czosnek, cebula), ser w proszku (z mleka), przyprawy 3,3% (pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kminek, kurkuma), wędzony tłuszcz wieprzowy, zioła (majeranek, liść pietruszki), cukier, serwatka w proszku (z mleka), aromat dymu wędzarniczego, jaja, soja, seler, gorczyca

  • ziemniaki obrane (600 g)
  • kiełbasa (250 g)
  • cebula duża (1 sztuka)
  • ser żółty (50 g)
  • śmietana kwaśna 12% (100 ml)
  • olej ( do smażenia)
Typowe
wartości odżywcze
Średnia wartość odżywcza w 100 g Średnia wartość odżywcza w 1 porcji % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna 111 kcal 372 kcal 19%
Białko 5,7 g 19,0 g 38%
Węglowodany 10,8 g 36,3 g 14%
w tym cukier 0,9 g 3,0 g 3%
Tłuszcze 4,8 g 16,2 g 23%
w tym nasycone 2,2 g 7,4 g 37%
Błonnik 0,9 g 2,9 g -
Sól 0,79 g 2,6 g 43%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!

  • klaudia
    Bardzo dobre ja oprócz ziemniaka kiełbasy i cebuli dodaje jeszcze pieczarki ,marchewkę buraczka .Wychodzi pyszne nawet mojemu chłopakowi smakuje który jest dosyć wybredny.