Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zielona moc rzeżuchy WINIARY

Zielona moc rzeżuchy

Maleńka, niepozorna i uprawiana głównie z okazji świąt Wielkanocnych – rzeżucha.

W tych małych zielonych listkach kryje się prawdziwa bomba witaminowa. W moim rodzinnym domu wysiewaliśmy nasiona rzeżuchy na tydzień przed świętami, bo tyle mniej więcej czasu potrzebuje ta roślinka na to, aby urosnąć. Uprawa rzeżuchy jest bardzo prosta. Wystarczy kawałek gazy, waty czy nawet waciki kosmetyczne, które delikatnie zwilżamy wodą i wysiewamy nasionka. Rzeżucha aby urosnąć potrzebuje światła, ciepła i systematycznego nawilżania. Po około siedmiu dniach jest już gotowa do spożycia.

Rzeżucha znana jest też jako pieprzyca siewna. Jest rośliną jednoroczną. W sezonie letnim można wysiewać ją do gruntu lub do doniczek na balkonie. W Polsce rzeżucha jest symbolem świąt Wielkanocnych i odradzającego się życia.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Do spożycia wykorzystujemy jedynie listki i łodyżki. Rzeżucha jest idealnym dodatkiem do bardzo wielu dań: sałatek, kanapek, twarożków, jajek i oczywiście świetnie nadaje się jako dodatek do zup, np. do żurku lub jako jej główny składnik np. w zupie z rzeżuchy z jajkami przepiórczymi. Rzeżucha ma dosyć intensywny i ostry smak.

Świeża rzeżucha to prawdziwa skarbnica witamin: C, B, A, K i E oraz łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia. Pod względem wartości odżywczych przewyższa wiele warzyw! Warto po nią sięgać, zwłaszcza w okresie przedwiośnia kiedy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia, a na sezonowe owoce i warzywa trzeba jeszcze nieco poczekać. Rzeżucha pobudza przemianę materii oraz ma pozytywny wpływ na nasz wygląd – odmładza i odświeża cerę, wpływa na kondycję włosów i paznokci.

Rzeżucha ma też świetne właściwości oczyszczające i pomoże nam zregenerować się po zimie. Znakomicie wpływa na zwiększenie odporności organizmu i jest prawdziwym naturalnym, zielonym zastrzykiem energii .

Kiedy tylko dopadnie nas wiosenne przesilenie powinniśmy pomyśleć o zakupie nasion rzeżuchy (dostępne są przez cały rok w sklepach ogrodniczych). Warto zaangażować dzieci, które będą mogły same o nią dbać i pielęgnować, bo uprawa rzeżuchy jest bardzo łatwa i na efekty nie trzeba długo czekać. Takim sposobem możemy też zachęcić nasze dzieci do zjedzenia rzeżuchy, np. podanej razem z kolorową kanapką.

Zielona rzeżucha może być nie tylko piękną ozdobą świątecznych stołów, ale też rewelacyjnie komponuje się z wielkanocnymi potrawami, choć warto zaprzyjaźnić się z nią przez cały rok.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

 

Polecane artykuły

Nowalijki – czy są zdrowe?
Nowalijki – czy są zdrowe?
Jakie zupy warto gotować na wiosnę?
Jakie zupy warto gotować na wiosnę?
Jak zrobić tradycyjne pisanki wielkanocne?
Jak zrobić tradycyjne pisanki wielkanocne?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu