Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Świąteczny chrzan – jak zrobić ćwikłę z chrzanu?

Ćwikła to doskonały pikantny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs oraz wędlin. Podobno najlepiej smakuje w okresie świąt Bożego Narodzenia, podkreślając smak wielu świątecznych potraw. Jak utrzeć chrzan i jak zrobić ćwikłę z chrzanem?

Jak zrobić domowy chrzan na święta Bożego Narodzenia?

Ćwikła najlepiej smakuje z samodzielnie przygotowanym chrzanem, którego ostrość możemy dopasować do gustu domowników. Aby złagodzić mocny aromat chrzanu, warto dodać do niego gęstej kwaśnej śmietany lub majonezu. Mieszając chrzan z drobno startym jabłkiem, można uzyskać lekko owocową nutę. Jak zrobić chrzan? Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w korzenie chrzanu, wybierając jędrne i twarde okazy. Z 1 kg otrzymamy 4 małe słoiczki tartego chrzanu.

W pierwszej kolejności dokładnie szorujemy korzenie pod bieżącą wodą, a następnie cienko obieramy, usuwając plamki. Jeszcze raz płuczemy i suszymy. Zanim zabierzemy się do tarcia korzenia, warto włożyć go na godzinę do miski z zimną wodą, aby nie szczypał w oczy. Starty chrzan szybko ciemnieje pod wpływem tlenu, dlatego do miski, w której będziemy ucierać chrzan, można dodać kilka łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny i od razu zacząć mieszać masę.

Z domowego chrzanu stworzymy pyszny aksamitny sos chrzanowy, który możemy podawać do pieczonych mięs, kiełbasek czy pasztetu. Przygotujemy go z chrzanu, gęstego majonezu, jajek, jogurtu naturalnego, soku z cytryny oraz cukru.

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? Najlepszy przepis prosto z babcinej spiżarni!

Jeżeli już wiemy, jak zrobić domowy chrzan, warto przystąpić do przygotowania ćwikły. Będziemy potrzebować:

  • 500 g buraków,
  • 5 czubatych łyżek tartego chrzanu,
  • 1-2 łyżki soku cytrynowego,
  • soli i pieprzu do smaku.

W pierwszej kolejności należy upiec buraki w piekarniku lub ugotować w mundurkach. Warto pamiętać, aby nie obierać buraków przed obróbką termiczną – wystarczy je tylko wyszorować. Gdy po nakłuciu będą miękkie, należy je ostudzić i obrać ze skórki. Buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do miski. Następnie dodajemy 5 łyżek startego chrzanu i dokładnie mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu.

Istnieje kilka znakomitych przepisów na ćwikłę. Wybór zależy oczywiście od preferencji i gustu smakoszów. Ćwikła z chrzanem to doskonały dodatek do wielu świątecznych potraw! Jeżeli zależy nam na uzyskaniu w niej innych, oryginalnych walorów smakowych, można dodać odrobinę aromatycznego kminku.

Ćwikła z chrzanem – jak zrobić pyszną przekąskę z dodatkiem ćwikły?

Ćwikłę warto przygotować kilka dni przed świętami – wówczas uzyska lepszy i wyraźniejszy smak. Trzeba ją trzymać w zamkniętym słoiczku w chłodnym miejscu. Ćwikła znakomicie smakuje zarówno w zestawieniu z ciepłymi daniami głównymi, jak i przekąsami. Dobrze komponuje się ze świątecznymi smakołykami, na przykład pasztetem, mięsem lub rybą. Konserwowe buraczki z chrzanem można potraktować jako sałatkę do dania głównego. Równie znakomicie smakują tradycyjne śledzie w occie w połączeniu z chrzanem lub ćwikłą.

Polecane artykuły

10 prostych sałatek na świąteczny stół
10 prostych sałatek na świąteczny stół
15 świątecznych przekąsek na mniejszy apetyt
15 świątecznych przekąsek na mniejszy apetyt
10 pomysłów na pierogi i uszka pełne Świąt
10 pomysłów na pierogi i uszka pełne Świąt
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu