Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

15 świątecznych przekąsek na mniejszy apetyt

Pomiędzy kolejnymi świątecznymi biesiadami może dopaść nas mały głód – warto wtedy wezwać posiłki! Nasza specjalna lista bożonarodzeniowych przekąsek pomoże Ci też uzupełnić luki na świątecznym stole. Które z nich przygotujesz w pierwszej kolejności?

1. Tatar ze śledzi

Czy wiesz, że świąteczne potrawy mogą cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko? Składniki na świątecznego tatara ułóż w kształt gwiazdki, a stanie się ozdobą Twojego stołu!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

2. Łosoś - Gravlax aromatyzowany żubrówką i nasionami kolendry

Połączenie wyjątkowej ryby z żubrówką i kolendrą jest nie tylko oryginalne, ale też niezwykle pyszne i aromatyczne. To danie szczególnie dobrze smakuje z sosem chrzanowym. Warto je też podawać z pieczywem.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

3. Ryba po grecku

Najlepszy przepis na rybę grecką to taki, który docenią wszyscy Twoi najbliżsi – a idealną okazją do jej podania są Święta Bożego Narodzenia. Dzięki kolorowym warzywom oraz świeżym ziołom, z którymi możesz podać rybę po grecku, wigilijna potrawa doskonale uzupełni świąteczne menu.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

4. Pasztet drobiowy z galaretką

Gratka dla fanów świątecznych rytuałów - przygotowanie tego wytrawnego przysmaku zacznij dzień przed planowanym podaniem. Twoi goście będą zachwyceni aromatem gruszki i brandy!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

5. Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety to doskonała alternatywa dla tradycyjnych uszek. Wspaniale komponują się z aromatycznym czerwonym barszczem. Polecamy nie tylko na Święta!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

6. Kulebiak z pieczarkami

To kresowe danie, które cechuje niepowtarzalny smak. Podczas wigilijnej kolacji możesz podawać kulebiak razem z zupą albo jako pyszną przekąskę.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

7. Karp po Żydowsku

Wyśmienita propozycja dla miłośników tradycyjnej wigilijnej ryby. Pachnący goździkami, duszony z cebulką i jasnym piwem karp na pewno zagości na Twoim stole nie tylko w Święta.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

8. Pasztet w cieście francuskim

Pieczarki, suszone grzyby i tymianek w połączeniu z mięsem mielonym sprawią, że pasztet w cieście francuskim zyska niesamowity aromat, który pobudzi apetyt całej Twojej rodziny w te Święta.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

9. Roladki z indyka faszerowane prażonym słonecznikiem i porem duszonym w soku z grapefruita

Chcesz zaskoczyć gości kreatywnym podejściem do tradycyjnych świątecznych potraw? Przygotuj roladę, która zachwyci ich świeżością grapefruita i chrupkością prażonego słonecznika!
Zobacz przepis

10. Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Lubisz wyrazisty smak śledzia i chciałabyś go przełamać równie aromatycznymi dodatkami? Wybierz żurawinę, imbir i kurkumę. Taka kompozycja nie tylko zaskoczy, ale i doda zdrowia zebranym przy świątecznym stole!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

11. Tymbaliki z łososiem i korniszonami w buraczanej galaretce z aromatem świeżego chrzanu

Pamiętaj, by przypomnieć gościom, że to dzieło sztuki jest jednocześnie wyborną świąteczną przystawką. Prawdziwa uczta dla oka i rarytas dla wytrawnych smakoszy.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

12. Łazanki z kapustą i grzybami

Zastanawiasz się, co podać do świątecznych ryb? Postaw na prosty, tradycyjny przepis, który nigdy nie zawodzi. Łazanki przygotujesz z jedynie trzech składników!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

13. Sandacz faszerowany w galaretce

Święta to doskonały okres, by próbować ryb pod różnymi postaciami, dlatego warto pokusić się o przygotowanie sandacza w galaretce. To oryginalny pomysł na podanie ryby, który na pewno spodoba się wszystkim zaproszonym na bożonarodzeniowy obiad.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

14. Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

To przekąska rodem z Francji, która w wersji świątecznej stanowi połączenie różnych gatunków mięs z żurawiną. Jeśli Twoja rodzina nie miała jeszcze okazji jej próbować, najwyższy czas to zmienić i zaserwować terrinę w Boże Narodzenie!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

15. Pasztet świąteczny

Jeśli nadal zastanawiasz się, jaki pasztet przygotować na Boże Narodzenie, być może zainteresuje Cię nasza propozycja z udźca indyczego, wątróbek drobiowych oraz boczku. Ta potrawa wyróżnia się charakterystycznym smakiem, który dodatkowo podkreśla sos tatarski.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

Polecane artykuły

Sałatki wigilijne – nasze sprawdzone przepisy
Sałatki wigilijne – nasze sprawdzone przepisy
12 wigilijnych potraw, które zawsze się udają
12 wigilijnych potraw, które zawsze się udają
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu