Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
15 świątecznych przekąsek na mniejszy apetyt

15 świątecznych przekąsek na mniejszy apetyt

Pomiędzy kolejnymi świątecznymi biesiadami może dopaść nas mały głód – warto wtedy wezwać posiłki! Nasza specjalna lista bożonarodzeniowych przekąsek pomoże Ci też uzupełnić luki na świątecznym stole. Które z nich przygotujesz w pierwszej kolejności?

1. Tatar ze śledzi

Czy wiesz, że świąteczne potrawy mogą cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko? Składniki na świątecznego tatara ułóż w kształt gwiazdki, a stanie się ozdobą Twojego stołu!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

2. Łosoś - Gravlax aromatyzowany żubrówką i nasionami kolendry

Połączenie wyjątkowej ryby z żubrówką i kolendrą jest nie tylko oryginalne, ale też niezwykle pyszne i aromatyczne. To danie szczególnie dobrze smakuje z sosem chrzanowym. Warto je też podawać z pieczywem.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

3. Ryba po grecku

Najlepszy przepis na rybę grecką to taki, który docenią wszyscy Twoi najbliżsi – a idealną okazją do jej podania są Święta Bożego Narodzenia. Dzięki kolorowym warzywom oraz świeżym ziołom, z którymi możesz podać rybę po grecku, wigilijna potrawa doskonale uzupełni świąteczne menu.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

4. Pasztet drobiowy z galaretką

Gratka dla fanów świątecznych rytuałów - przygotowanie tego wytrawnego przysmaku zacznij dzień przed planowanym podaniem. Twoi goście będą zachwyceni aromatem gruszki i brandy!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

5. Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety to doskonała alternatywa dla tradycyjnych uszek. Wspaniale komponują się z aromatycznym czerwonym barszczem. Polecamy nie tylko na Święta!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

6. Kulebiak z pieczarkami

To kresowe danie, które cechuje niepowtarzalny smak. Podczas wigilijnej kolacji możesz podawać kulebiak razem z zupą albo jako pyszną przekąskę.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

7. Karp po Żydowsku

Wyśmienita propozycja dla miłośników tradycyjnej wigilijnej ryby. Pachnący goździkami, duszony z cebulką i jasnym piwem karp na pewno zagości na Twoim stole nie tylko w Święta.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

8. Pasztet w cieście francuskim

Pieczarki, suszone grzyby i tymianek w połączeniu z mięsem mielonym sprawią, że pasztet w cieście francuskim zyska niesamowity aromat, który pobudzi apetyt całej Twojej rodziny w te Święta.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

9. Roladki z indyka faszerowane prażonym słonecznikiem i porem duszonym w soku z grapefruita

Chcesz zaskoczyć gości kreatywnym podejściem do tradycyjnych świątecznych potraw? Przygotuj roladę, która zachwyci ich świeżością grapefruita i chrupkością prażonego słonecznika!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

10. Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Lubisz wyrazisty smak śledzia i chciałabyś go przełamać równie aromatycznymi dodatkami? Wybierz żurawinę, imbir i kurkumę. Taka kompozycja nie tylko zaskoczy, ale i doda zdrowia zebranym przy świątecznym stole!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

11. Tymbaliki z łososiem i korniszonami w buraczanej galaretce z aromatem świeżego chrzanu

Pamiętaj, by przypomnieć gościom, że to dzieło sztuki jest jednocześnie wyborną świąteczną przystawką. Prawdziwa uczta dla oka i rarytas dla wytrawnych smakoszy.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

12. Łazanki z kapustą i grzybami

Zastanawiasz się, co podać do świątecznych ryb? Postaw na prosty, tradycyjny przepis, który nigdy nie zawodzi. Łazanki przygotujesz z jedynie trzech składników!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

13. Sandacz faszerowany w galaretce

Święta to doskonały okres, by próbować ryb pod różnymi postaciami, dlatego warto pokusić się o przygotowanie sandacza w galaretce. To oryginalny pomysł na podanie ryby, który na pewno spodoba się wszystkim zaproszonym na bożonarodzeniowy obiad.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

14. Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

To przekąska rodem z Francji, która w wersji świątecznej stanowi połączenie różnych gatunków mięs z żurawiną. Jeśli Twoja rodzina nie miała jeszcze okazji jej próbować, najwyższy czas to zmienić i zaserwować terrinę w Boże Narodzenie!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

15. Pasztet świąteczny

Jeśli nadal zastanawiasz się, jaki pasztet przygotować na Boże Narodzenie, być może zainteresuje Cię nasza propozycja z udźca indyczego, wątróbek drobiowych oraz boczku. Ta potrawa wyróżnia się charakterystycznym smakiem, który dodatkowo podkreśla sos tatarski.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

Polecane artykuły

Sałatki wigilijne
Sałatki wigilijne – nasze sprawdzone przepisy
święta - wigilia
12 wigilijnych potraw, które zawsze się udają
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu