Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Ognisko – jakie dania i potrawy możemy zrobić na ognisku?

Na prawdziwym ognisku nie może oczywiście zabraknąć pysznych przekąsek, a najlepszą opcję stanowi kociołek myśliwski. Przepisy na kociołek zazwyczaj nie są skomplikowane, a w ten sposób możemy przygotować prawdziwe cuda. Zapraszamy na krótki przewodnik!

Przekąski na ognisko, czyli nieodzowna część spotkania w gronie przyjaciół

Większość z nas ma wspaniałe wspomnienia związane z ogniskami organizowanymi w czasach dzieciństwa i nastoletniego życia. Przekąski na ognisko nigdy nie były skomplikowane – tak naprawdę wystarczyło naostrzyć kilka odpowiednio wytrzymałych patyków, by zajadać się przyrządzonymi na nich pysznościami.

Do klasyki należy oczywiście pieczona kiełbasa, ale również proste grzanki. W popiele zasypywaliśmy natomiast ziemniaki, którymi następnie z przyjemnością raczyliśmy się, dodając do nich odrobinę soli i masła. Dziś coraz częściej imprezom przy ognisku towarzyszy kociołek żeliwny. Przepisy z jego udziałem również nie są skomplikowane, a dania na ognisko przygotowują się praktycznie same! 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Najlepszy przepis na kociołek. Poznaj dwie bardzo atrakcyjne inspiracje!

Dania z kociołka w większości przypadków czerpią z dóbr kulinarnych kuchni polskiej. Spotkamy tu kiełbasę, ale i inne gatunki mięsa, kapustę i oczywiście cały wachlarz aromatycznych przypraw. Nasza pierwsza propozycja to pieczonki. Do przygotowania tego dania na ognisko potrzebny będzie kilogram ziemniaków, 5 kg kiełbasy śląskiej, 100 g wędzonego boczku, marchew, buraki, cebula, margaryna, sól, pieprz i zależnie od naszych kulinarnych preferencji, także ulubione zioła i przyprawy.  

Ziemniaki należy pokroić w ćwiartki, natomiast kiełbasę, boczek, marchew i buraki – w plasterki lub półplasterki. Cebulę najlepiej pokroić w piórka. Przygotowując pieczonki, poszczególne składniki układamy we wnętrzu kociołka warstwowo. Rozpoczynamy od ziemniaków, a następnie układamy marchewkę, buraki, cebulkę i mięso. Następnie powtarzamy tę czynność aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę należy oczywiście przyprawić. Na wierzchu umieszczamy margarynę w plastrach, a następnie ustawiamy kociołek na ognisku i czekamy, aż składniki odpowiednio się zapieką. Jeśli wieczór nie jest zbyt chłodny, danie powinno świetnie smakować z zimnym kefirem.

Wymieniając potrawy na ognisko, trudno zapomnieć o zupach. Nasza dzisiejsza propozycja to zupa bogracz. Do jej przygotowania potrzebny będzie udziec wołowy, ziemniaki, cebula, marchew, a także pietruszka i posiekana natka pietruszki. Warzywa i mięso należy pokroić w kostkę. Następnie mięso i cebulę dusimy w towarzystwie Kostki Mięsnej WINIARY. Gdy mięso zacznie robić się miękkie, dodajemy pozostałe warzywa i tyle wody, aby przykryła całą zawartość kociołka. Teraz wystarczy gotować składniki do miękkości, dodając ulubione przyprawy. Danie podajemy z odrobiną posiekanej natki pietruszki. 

Przekąski na ognisko, które uzupełniają dania z kociołka

Organizując ognisko z wyprzedzeniem, możemy również przygotować przekąski, które będą stanowić wspaniały dodatek do dań głównych. Nasza sprawdzona propozycja to sałatka na grilla, która równie dobrze uświetni menu także podczas ogniska. Ciekawych przepisów jest naprawdę sporo. Świetnie sprawdzi się między innymi sałatka ogórkowa z rzodkiewką, intensywna sałatka z pora, a szczególnie jesienią – sałatka warzywna z dynią, burakiem i brukselką. Smacznego! 

Polecane artykuły

8 przepisów na szybkie przekąski na grilla
8 przepisów na szybkie przekąski na grilla
Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
ryba i owoce morza z grilla
Grill – pomysł na rybę i inne owoce morza
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu