Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić lemoniadę arbuzową?

Lemoniada arbuzowa - jak zrobić?

Lemoniada arbuzowa jest wspaniałym, sezonowym napojem, który pomoże nie tylko ugasić pragnienie, ale także przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Napój ten może nas także zachwycić swoim smakiem i intensywnym kolorem. Jednocześnie wcale nie musimy jechać w pośpiechu do najbliższego marketu w poszukiwaniu wyśmienitej lemoniady z arbuza. Okazuje się, że możemy przygotować ją samodzielnie w domu! Jednak jak to zrobić?

Lemoniada arbuzowa - drink idealny na każdą okazję

Domowa lemoniada arbuzowa to drink, który stał się popularny podczas sezonu letniego i nie tylko! Okazuje się, że ten orzeźwiający i smaczny napój świetnie sprawdzi się podczas wiosennego grilla czy przyjęcia urodzinowego. Faktem jest, że możliwości jej przygotowania są nieco bardziej ograniczone, gdyż znalezienie arbuza w sezonie zimowym praktycznie graniczy z cudem. Jednak latem nie powinniśmy mieć z tym większego problemu, a sam przepis na lemoniadę arbuzową jest wyjątkowo prosty!

Jak zrobić lemoniadę arbuzową? Te składniki będą Ci potrzebne!

Jeśli zastanawiamy się jak zrobić lemoniadę arbuzową, to musimy zdać sobie sprawę z tego, że sam przepis jest wyjątkowo prosty. Do jej przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • woda niegazowana lub lekko gazowana - w zależności od naszych preferencji;
  • arbuz - musimy go dokładnie obrać, a także pokroić na nieco mniejsze kawałeczki;
  • cytryna - nada lemoniadzie wyjątkowego, orzeźwiającego smaku;
  • Listki mięty lub bazylii
  • garść kostek lodu.

Opcjonalnie możemy także dokupić świeże owoce jak np. truskawki, maliny czy jeżyny, którymi przystroimy naszą domową, lemoniadę arbuzową.

Lemoniada arbuzowa - przepis i wykonanie krok po kroku

Lemoniada arbuzowa - przepis, to tak naprawdę kilka, prostych czynności, które nie zajmą nam zbyt wiele czasu. Upewnijmy się jedynie, że mamy dostęp do sprawnego blendera i zabierzmy się za przygotowanie! Jak zrobić lemoniadę z arbuza w kilku prostych krokach? Otóż:

  • arbuza należy obrać ze skórki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki tak, by zmieściły się one do kielicha blendera - pamiętajmy, że jeśli ma on pestki, to powinniśmy je usunąć!
  • wyciśnijmy sok z cytryny - jego ilość jest uzależniona od tego, jak kwaśna ma być nasza lemoniada;
  • do kielicha blendera dodajemy pokrojonego arbuza, sok z cytryny, a także garść kostek lodu i miksujemy!

Przygotowanie lemoniady arbuzowej zajmie nam około 10 minut, a stanie się ona niekwestionowanym bohaterem każdego grilla lub przyjęcia. Pamiętajmy o tym, że jeśli chcemy, by nasza lemoniada arbuzowa nabrała bardziej egzotycznego smaku, wówczas cytrynę możemy zastąpić limonką, a do blendera dorzucić kilka listków świeżej mięty. Jeśli zaś zależy nam na przygotowaniu większej ilości lemoniady, wówczas wykorzystajmy znacznie większe naczynie i blender manualny. Będzie to co prawda nieco bardziej czasochłonne zajęcie, jednak z pewnością uda się nam przygotować wystarczającą ilość napoju, nawet dla większej ilości gości!

Jak serwować domową lemoniadę arbuzową?

Domowa lemoniada arbuzowa najlepiej będzie prezentowała się w wysokich szklankach wykonanych ze szkła transparentnego. Dzięki temu wyeksponowany zostanie intensywny, lekko czerwony kolor tego napoju. Zwróćmy uwagę na to, że możemy taką szklankę dodatkowo udekorować, by nasza lemoniada prezentowała się w wyjątkowo estetyczny sposób. Wystarczy zwilżyć brzegi szklanki sokiem z limonki lub cytryny, a następnie obsypać je kryształkami cukru. Nie zapominajmy o dodatkowych owocach jak np. jeżyny czy maliny, które również zwiększą atrakcyjność przygotowanego przez nas napoju!

Polecane przepisy

Sok Kubuś

Sok Kubuś

1 godz 41 min Łatwy
Mango lassi

Mango lassi

20 min Łatwy
Kompot z truskawek z twistem

Kompot z truskawek z twistem

21 min Łatwy
Shake waniliowy

Shake waniliowy

10 min Łatwy
Ananasowa osłoda

Ananasowa osłoda

5 min Łatwy
Koktajl z banana i maślanki

Koktajl z banana i maślanki

8 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Domowa lemoniada
Domowa lemoniada – sposób na letnie orzeźwienie
Jogurtowe napoje na upały
Jogurtowe napoje na upały
Domowe wody smakowe
Domowe wody smakowe
Owocowe koktajle ZwZ WINIARY
Owocowe koktajle
Herbata matcha — jak parzyć i jak pić ten zdrowy napój? porady
Herbata matcha — jak parzyć i jak pić ten zdrowy napój?
Frappe – zobacz jak zrobić idealną kawę mrożoną! | Porady i inspiracje Winiary
Frappe – zobacz jak zrobić idealną kawę mrożoną!
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu