Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kulinarne podróże: z wizytą na Sardynii ZWZ WINIARY

Kulinarne podróże: z wizytą na Sardynii

Układając plan podróży, każdy z nas kieruje się czymś innym – dla jednych najważniejsze jest zwiedzanie historycznych części miasta, inni stawiają na błogie lenistwo na plaży, ktoś jeszcze inny cały rok czeka, aby przez tydzień lub dwa przemierzać z plecakiem górskie szlaki, a wieczorami zasypiać pod gwiazdami. Istnieje także grupa osób, dla której oprócz poznania architektury oraz walorów przyrodniczych danego miejsca, nieodłącznym elementem wyjazdu w nowe miejsce jest odkrywanie lokalnych przysmaków, zgłębianie tajemnic lokalnej kuchni oraz poznanie kultury jedzenia. I ja do tego grona zdecydowanie się zaliczam – moje wyjazdy to zawsze też kulinarne podróże.

WINIARY ZwZ

Włochy to prawdziwa mekka dobrego jedzenia. Kto z nas nie kocha bowiem pizzy, makaronu czy włoskich lodów? Oprócz oczywistych klasyków, każdy region tego słonecznego kraju słynie z lokalnych specjałów. Udając się wieczorową porą na kolację do restauracji, inne przysmaki znajdziemy w menu na północy kraju, inne w jego południowej części, a jeszcze inne na wyspach.

Podczas swoich wojaży miałam już okazję próbować, m.in.: cacio e pepe w Rzymie czy risotto alla milanese w Mediolanie, od zawsze ciekawa byłam jednak kuchni wyspiarskiej i to tam niosły mnie moje kulinarne podróże, na Sardynię leciałam więc podekscytowana i zdecydowanie… głodna wrażeń!

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

 

Kuchnia sardyńska

Po kilku dniach spędzonych na wyspie, moje przypuszczenia się potwierdziły. Kuchnia sardyńska znacznie różnie się od tej na kontynencie. Sardyńczycy rzadko jadają makarony, są one jednak serwowane w restauracjach, na życzenie klientów. Na wyspie dominuje kuchnia wiejska, spożywa się tam dużo mięsa: cielęciny, baraniny, wieprzowiny, jagnięciny, koźliny czy dziczyzny oraz sera. Lokalnym specjałem jest produkowany z owczego mleka Pecorino Sardo. Na wybrzeżu królują natomiast owoce morza. Na całej wyspie znajdziemy łącznie około 100 różnych gatunków chleba.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZ

 

Gdzie zrobić zakupy?

Kto ma ochotę na zakupy na autentycznym włoskim targu powinien koniecznie odwiedzić znajdujący się w stolicy Sardynii – Cagliari: Mercato di San Benedetto – największą w Europie zadaszoną halę targową. Znajdziemy tam absolutnie wszystko, co tylko sobie wymarzymy… a może jeszcze więcej? W gwarnej atmosferze wybierać będziemy wśród kolorowych, owoców i warzyw, aromatycznych serów, świeżego mięsa oraz ryb i owoców morza. Sardynia słynie z takich przysmaków, jak kraby, kalmary, langusty, anchois, małże czy wreszcie sardynki, których nazwa najprawdopodobniej pochodzi od nazwy wyspy. Z ryb często gotowane są zupy rybne. Przy okazji, już dziś mogę zdradzić, że przepis na zupę rybną niebawem pojawi się u nas na blogu. Ciekawostką kulinarną jest z pewnością bottarga, czyli suszona ikra, która charakteryzuje się ostrym smakiem i jest podawana jako dodatek do sałatek, a także na pizzy.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Przechadzając się między stoiskami odkryłam także suszoną włoszczyznę, zaopatrzyłam się do razu w dwa woreczki – do zup nada się idealnie!

WINIARY ZwZ

 

Kiedy i co zjeść?

Włosi zaczynają ucztować dopiero wieczorami – kiedy upał łagodnieje. O poranku, zjadają lekkie śniadanie, zwykle caffe e cornetto, składające się z filiżanki cappucino oraz słodkiego rogalika z kremem lub czekoladą. W ciągu dnia, kiedy dopadnie nas mały głód i spadek energii, w formie przekąski idealnie sprawdzi się filiżanka espresso i kawałek pizzy, na Sardynii popularne są tzw. pizzette (na zdjęciu poniżej).

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Pamiętajmy, że w godzinach od 13 do 16, a więc w czasie siesty większość kawiarni i restauracji jest zamkniętych. Zamiast tracić czas na poszukiwanie otwartego miejsca, utnijmy sobie krótką drzemkę, a pod wieczór wybierzmy się na kilkudaniową kolację, koniecznie z winem: Carignano lub Cannonau. Południe wyspy słynie z likieru z mirtu – mirte. Na deser: sebadas, czyli smażony na głębokim oleju pieróg lub pączek z serowym nadzieniem, polany miodem. Nie liczmy kalorii, w końcu jesteśmy na wakacjach!

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Buon appetito!

 

Przeczytaj gdzie jeszcze kulinarne podróże zaprowadziły Zakochanych w Zupach:

  • Kulinarne pamiątki z podróży, czyli co warto przywieźć z Włoch
  • Zakochana …w Niechorzu
  • Wizyta w hucie szkła Julia
  • Jarmark Świętojański we Wrocławiu
  • Kulinarne pamiątki z Włoch
  • Europa na Widelcu 2014 – ja też tam byłam, jadłam i piłam ☺️

Autor: Ania

Polecane artykuły

1111_grzyby-IMG_5732.jpg ZWZ WINIARY
Skąd brać grzyby? Wyprawa do lasu i na Halę Targową we Wrocławiu
O chochliku, który mieszał w zupie – Wrocławskie Krasnale WINIARY ZwZ
O chochliku, który mieszał w zupie – Wrocławskie Krasnale
Wrocławski Bazar Smakoszy ZwZ WINIARY
Wrocławski Bazar Smakoszy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu