Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak gotować groch WINIARY

Jak gotować groch

Sezon zimowy zbliża się wielkimi krokami. Powoli trzeba zacząć oswajać się z myślą, że w warzywniakach wybór zacznie się stopniowo zawężać. Nie taka jednak zima straszna jak ją malują! Wystarczy tylko uruchomić pokłady kreatywności i nieco zmienić kuchenny repertuar. W miesiącach jesiennych i zimowych można przecież także jeść zdrowo i smacznie.

jak gotować groch?grochowa wojskowa

 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Strączki w diecie

Doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilość minerałów i składników odżywczych może być np. wprowadzenie do diety większej ilości warzyw z rodziny strączkowych. Strączki polecają nie tylko Zakochani… :) , ale także dietetycy. Jedzone regularnie, zmniejszają ryzyko chorób serca i miażdżycy. Oprócz właściwości odżywczych, dobrze wpływają także na sylwetkę – pozwalając utrzymać stałą wagę. Ich dodatkowym atutem jest także niska cena.

Doceń groch

Obok popularnych: fasoli i cieciorki, jednym z mniej docenianych jest groch. Warzywo wyjątkowo zdrowe, o niskim indeksie glikemicznym. Oprócz węglowodanów, dostarczy także błonnika, który ułatwi trawienie. Skoro wiemy już całkiem sporo o zaletach częstego spożywania wspomnianego warzywa, pora na kilka słów o tym, jak gotować groch.

 

jak gotować groch?

 

Jak gotować groch?

Warto pamiętać, aby na początku groch przebrać i odrzucić ew. zepsute ziarenka. Następnie należy go przepłukać, przełożyć do garna lub miski i zalać wodą. Sposób oraz długość namaczania i gotowania są zależne od rodzaju grochu. Groch łuskany, tzw. “połówki” można gotować bez namaczania lub namaczać przez ok. 1-2 godziny, natomiast całe ziarna będą potrzebowały ok. 8-10 godzin. Namoczony groch należy przepłukać, a następnie przełożyć do garnka i ponownie zalać wodą – ok. 2 cm powyżej poziomu ziarenek lub według proporcji 3 szklanki wody na 1 szklankę grochu. Groch potrzebuje mniej wody niż np. fasola. Gotujemy go na małym ogniu. Od czasu do czasu warto zajrzeć, co dzieje się pod przykrywką – zdjąć pianę i uważać, aby groch nie przywarł do dna garnka i się nie przypalił. Gotujące się ziarna solimy dopiero pod koniec gotowania. Nienamoczone “połówki” powinny zmięknąć po upływie ok. 50 min – 1 godziny, namoczone nieco szybciej. W przypadku całych ziaren – trzeba będzie im dać jeszcze pół godziny więcej i gotować przez ok. 1,5 godziny. Groch jest gotowy w momencie, kiedy rozpada się pod naciskiem widelca.

jak gotować groch?jak gotować groch?jak gotować groch?

 

Gotuj na zdrowie

Wśród znajomych spotykam się często z opiniami, iż nie sięgają oni po groch i dania na jego bazie zbyt często, gdyż jest on stosunkowo ciężkostrawny. Aby łatwiej groch przyswoić warto w trakcie gotowania dodać nasiona kminku lub kopru włoskiego.

Na zakończenie podrzucamy kilka sprawdzonych przepisów na zupy, w których główną rolę odgrywa nie kto inny, jak dobrze znany już wszystkim jegomość – groch. Oprócz zup, groch idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa czy sałatek.

 

wojskowa grochowa

Wypróbuj:

Grochówka z zieloną soczewicą

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Grochówka wojskowa

Autor: Ania

Polecane artykuły

Jak gotować ciecierzycę
Jak gotować ciecierzycę? Sprawdzone sposoby gotowania cieciorki
Jak ugotować ciecierzycę
Gotowanie ciecierzycy - do jakich dań można ją wykorzystać?
przegląd i charakterystyka polskich regionów kulinarnych
Regionalna kuchnia Polska – przegląd i charakterystyka polskich regionów kulinarnych
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu