Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Co można zrobić z arbuza?

Co można zrobić z arbuza?

Sezon na arbuza trwa długo, pierwsze pojawiają się już w maju, a ostatnimi możemy się cieszyć do końca września. Korzystajmy zatem z jego orzeźwiających właściwości podczas upalnych letnich miesięcy. Teraz jest w pełni dojrzały, słodki i soczysty.

Dlaczego warto jeść arbuza?

Arbuz to owoc, który w ponad 90% składa się z wody. Jest niskokaloryczny, orzeźwiający i kryje w sobie substancje odżywcze takie jak likopen, potas, wapń, magnez, witaminy A i C.
Zmiksowany arbuz z dodatkiem soku z cytryny oraz szczypty soli to idealny „napój” izotoniczny.

Sprawdza się dla sportowców w trakcie i po treningu, ale polecam go również dla mniej aktywnych osób na upalne dni, kiedy tracimy dużą ilości płynów i soli mineralnych.
Wszyscy, którzy prowadzą aktywny tryb życia docenią arbuza z jeszcze jednego powodu: poprawia ukrwienie i odżywienie tkanki mięśniowej, co pozwala na bardziej intensywny trening oraz wspomaga regenerację mięśni.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak jeść arbuza?

Arbuza można miksować z różnymi owocami i ziołami. Polecam np. chłodnik z arbuza z truskawkami, liśćmi mięty oraz sokiem z limonki, serwowany z dodatkiem sera feta lub twarogu.

Arbuz smakuje wybornie również jako dodatek do sałat, np. do sałatki z serem feta, pomidorami i bazylią.

Arbuza można też grillować (sprawdź nasz przepis na grillowane arbuzy), kisić, piklować, podawać w formie granity czy sorbetów.

Polecane artykuły

Grillowane owoce
Grillowane owoce
Jak zrobić lemoniadę arbuzową?
Lemoniada arbuzowa - jak zrobić?
Czym wzbogacić smoothie owocowe — najpyszniejsze dodatki
Czym wzbogacić smoothie owocowe — najpyszniejsze dodatki
Arbuz na wytrawnie – poznaj sprawdzone sposoby!
Arbuz na wytrawnie – poznaj sprawdzone sposoby!
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść? | Porady i inspiracje WINIARY
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu