Błonnik to mieszanina składników pochodzenia roślinnego, głównie węglowodanów. Nie jest on trawiony w organizmie człowieka.
Błonnik jest niezbędny w codziennych posiłkach, ponieważ pełni szereg funkcji w organizmie np. pomaga w prawidłowej pracy jelit.
Błonnik dzieli się na dwie grupy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Większość żywności na bazie roślin zawiera błonnik zarówno nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny w różnych proporcjach.
Pozytywny wpływ błonnika na organizm można zauważyć w wielu aspektach. Wspiera on pracę przewodu pokarmowego, wpływa na poziom glukozy po posiłku co finalnie przekłada się na prawidłową masę ciała. Produkty bogate w błonnik są jednocześnie źródłem innych cennych substancji odżywczych takich jak witaminy i składniki mineralne. Błonnik znajdziesz w produktach pełnoziarnistych, pestkach, roślinach strączkowych, nasionach i orzechach.
Pomimo, że spożycie błonnika jest zbyt niskie, możliwe jest jego codzienne spożycie na odpowiednim poziomie. Zachęcamy do wypróbowania naszych smacznych i odżywczych przepisów zawierających składniki bogate w błonnik, które możesz z łatwością przygotować dla całej swojej rodziny.
Smacznym i szybkim urozmaiceniem posiłków może być dodatek roślinnych zamienników mięsa. Produkty Garden Gourmet znajdują zastosowanie zarówno w roślinnym spaghetti a la Bolognese jak i warzywnej lekkiej sałatce z klopsikami na bazie roślin. Białko roślinne i błonnik to doskonała para, którą warto zapraszać na talerz każdego dnia.