Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Błonnik WINIARY

Błonnik pokarmowy – dzienne zapotrzebowanie

Błonnik to mieszanina składników pochodzenia roślinnego, głównie węglowodanów. Nie jest on trawiony w organizmie człowieka.

Błonnik jest niezbędny w codziennych posiłkach, ponieważ pełni szereg funkcji w organizmie np. pomaga w prawidłowej pracy jelit.

Błonnik dzieli się na dwie grupy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Większość żywności na bazie roślin zawiera błonnik zarówno nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny w różnych proporcjach.

Fakt: Czy wiesz, że dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik dla kobiet wynosi 28 g, a dla mężczyzn 34 g? W Polsce średnie spożycie błonnika wśród kobiet szacowane jest na poziomie 15,5 g, mężczyźni zaś spożywają średnio 19,5 g czyli mniej niż zakładają normy żywienia.

Gdzie znajduje się błonnik? Jakie produkty zawierają ten składnik?

Pozytywny wpływ błonnika na organizm można zauważyć w wielu aspektach. Wspiera on pracę przewodu pokarmowego, wpływa na poziom glukozy po posiłku co finalnie przekłada się na prawidłową masę ciała. Produkty bogate w błonnik są jednocześnie źródłem innych cennych substancji odżywczych takich jak witaminy i składniki mineralne. Błonnik znajdziesz w produktach pełnoziarnistych, pestkach, roślinach strączkowych, nasionach i orzechach.

Pomimo, że spożycie błonnika jest zbyt niskie, możliwe jest jego codzienne spożycie na odpowiednim poziomie. Zachęcamy do wypróbowania naszych smacznych i odżywczych przepisów zawierających składniki bogate w błonnik, które możesz z łatwością przygotować dla całej swojej rodziny.

Smacznym i szybkim urozmaiceniem posiłków może być dodatek roślinnych zamienników mięsa. Produkty Garden Gourmet znajdują zastosowanie zarówno w roślinnym spaghetti a la Bolognese jak i warzywnej lekkiej sałatce z klopsikami na bazie roślin. Białko roślinne i błonnik to doskonała para, którą warto zapraszać na talerz każdego dnia. 

Polecane artykuły

5 pysznych przepisów wegetariańskich
5 pysznych przepisów wegetariańskich
Oleje roślinne - które są dobre dla funkcjonowania naszego organizmu?
Oleje roślinne - które są dobre dla funkcjonowania naszego organizmu?
Warzywa świeże czy mrożone? Jakie wybierać zimą?
Warzywa świeże czy mrożone? Jakie wybierać zimą?

Polecane przepisy

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

1 godz 53 min Łatwy
Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

55 min Łatwy
Pierogi wegetariańskie

Pierogi wegetariańskie

52 min Łatwy
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu