Porady

Co zrobić, gdy ciasto na naleśniki wyjdzie zbyt rzadkie?

Jaka jest idealna konsystencja ciasta na naleśniki?

Idealne ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany albo śmietanki.

Co rozbić, jeśli taka konsystencja nam się nie uda?

Jest na to kilka sposobów!

Najprostszym sposobem jest dodanie po prostu większej ilości mąki.  

Jeśli jednak robisz naleśniki bez mąki pszennej dobrym sposobem będzie dodanie sproszkowanego siemienia lnianego. Sproszkowane siemię lniane jest dobrą metodą na zagęszczanie wszelkich ciast i sosów na ciepło. Sprawdzi się również w tym przypadku. Dosypuj powoli i obserwuj gęstniejącą masę. Przestań dosypywać wtedy, kiedy uznasz, że ciasto jest wystarczająco gęste. Uważaj, żeby nie przesadzić! Zbyt gęste ciasto może spowodować trudne do usunięcia grudki w cieście.

Szukasz porady na zbyt gęste ciasto? Znajdziesz ją tutaj!

Sprawdź nasze przepisy na naleśniki: 

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!