Porady

Jak zapobiec pękaniu sernika?

Sekret udanego sernika tkwi w serze. Im będzie tłustszy, tym sernik wyjdzie lepszy i bardziej kremowy.

Jednak nawet najlepszy i najsmaczniejszy ser nie uchroni Cię przed pękaniem sernika.

Jak temu zapobiec?

  • Aby sernik nie popękał najlepiej jest go upiec w kąpieli wodnej. Jest to najbardziej sprawdzony sposób na ustrzeżenie sernika przed nieestetycznymi pęknięciami, przypaleniami, a także opadaniem.
  • Jak piec ciasto na parze, aby nie popękało i nie opadło? Formę z wyłożona masą sernikową włóż do większego naczynia żaroodpornego lub innej większej formy, niż naczynie, w którym znajduje się Twój sernik. *
  • Wlej do niego wrzącą wodę – dzięki temu sernik będzie piekł się równomiernie razem z parą wodną, która zapewni mu odpowiednią wilgotność i uchroni od przypalenia.
  • Sernik upieczony w ten sposób, to niemal gwarancja wilgotnego i nie popękanego deseru, którym będzie się podczas świąt zajadać cała Twoja rodzina!


*Jeżeli nie masz tak dużego naczynia, aby zmieściła się w nim forma z sernikiem – nic straconego! Wystarczy, że naczynie wypełnione wodą postawisz poziom niżej w piekarniku. Będzie działało podobnie!

Sprawdź nasze przepisy na różne serniki:

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!