Porady

Słony karmel

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Słony karmel to idealne połączenie smaków słodkiego i słonego. Sprawdź nasz przepis na słony karmel.

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Aby zrobić solony karmel, wystarczy kilka składników:

  • 100 g białego cukru
  • 20 g masła (solonego lub zwykłego)
  • 100 ml śmietanki 30%

Na zimną patelnię wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu, aż cukier zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj, ale nie dotykaj cukru.

Kiedy karmel nabierze bursztynowego koloru, dodaj zwykłe lub solone masło. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masło się roztopi. Następnie stopniowo wlewaj śmietanę cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli używasz zwykłego masła, na tym etapie dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Przelej karmel do miseczki i poczekaj chwilę, aż ostygnie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.

Taki słony karmel świetnie smakuje jako dodatek do naleśników, gofrów i lodów, może też posłużyć do polania babeczek i ciast.

Koniecznie spróbuj z tostami francuskimi i smażonym, chrupkim bekonem!

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!