Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

(0)
53min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Ziemniaki
0.5  główka
Średniej wielkości kapusta włoska
1  pęczek
Świeży jarmuż (lub 2 duże garści jarmużu krojonego)
1 
Cebula
3  łyżek
Olej do smażenia
1  l
Wywar warzywny lub woda
1  szczypta
Sól morska do smaku
trochę
pieprz czarny ziarnisty
10  dag
Chorizo lub inna pikantna kiełbasa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.46 g
Węglowodany
29.22 g
Tłuszcze
21.34 g
Wartość energetyczna
343.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Portugalska zupa caldo verde. Jej geniusz tkwi w prostocie. Ziemniaki, kapusta, cebula, dobry wywar, przyprawy. I charakterna kiełbasa chorizo. Do mojej caldo verde trafiła kapusta włoska i jarmuż. Kulinarne spory przy przygotowywaniu caldo verde w polskiej rzeczywistości toczą się właśnie wokół tych dwóch przedstawicieli rodziny warzyw kapustnych. Niektórzy twierdzą, że bliżej oryginału będzie caldo verde tylko z jarmużem. Cóż, może moja zupa jest mniej portugalska, ale nie mniej smaczna :)

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy wywarem lub wodą (nie z dużo, tylko tyle, by ziemniaki znalazły się pod powierzchnią wywaru/wody) gotujemy do miękkości, w razie konieczności uzupełniamy odparowaną wodę. Pod koniec gotowania solimy.
  • Krok 2

    2 min
    Ugotowane ziemniaki tłuczemy praską (mają być rozdrobnione, ale nie na puree).
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.
  • Krok 4

    5 min
    Liście jarmużu i kapusty włoskiej pozbawiamy twardych włókien, zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paseczki.
  • Krok 5

    2 min
    Do cebuli dodajemy pokrojony jarmuż i kapustę, chwilę przesmażamy.
  • Krok 6

    10 min
    Podlewamy kapustę resztą wywaru lub wody, doprawiamy solą, dusimy, aż kapusta będzie lekko chrupiąca.
  • Krok 7

    10 min
    Do ziemniaków dodajemy podduszoną kapustę z jarmużem, zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki.
  • Krok 8

    3 min
    Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, dodajemy do zupy caldo verde.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę caldo verde doprawiamy na talerzu świeżo mielonym pieprzem.
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 1 z 9

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy wywarem lub wodą (nie z dużo, tylko tyle, by ziemniaki znalazły się pod powierzchnią wywaru/wody) gotujemy do miękkości, w razie konieczności uzupełniamy odparowaną wodę. Pod koniec gotowania solimy.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 2 z 9

Ugotowane ziemniaki tłuczemy praską (mają być rozdrobnione, ale nie na puree).

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 3 z 9

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 4 z 9

Liście jarmużu i kapusty włoskiej pozbawiamy twardych włókien, zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paseczki.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 5 z 9

Do cebuli dodajemy pokrojony jarmuż i kapustę, chwilę przesmażamy.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 6 z 9

Podlewamy kapustę resztą wywaru lub wody, doprawiamy solą, dusimy, aż kapusta będzie lekko chrupiąca.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 7 z 9

Do ziemniaków dodajemy podduszoną kapustę z jarmużem, zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 8 z 9

Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, dodajemy do zupy caldo verde.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 9 z 9

Zupę caldo verde doprawiamy na talerzu świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    3 godz 31 min Łatwy
  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Kwaśnica z prażokami

    Kwaśnica z prażokami

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

    Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

    2 godz 13 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu