Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

(0)
53min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Ziemniaki
0.5  główka
Średniej wielkości kapusta włoska
1  pęczek
Świeży jarmuż (lub 2 duże garści jarmużu krojonego)
1 
Cebula
3  łyżek
Olej do smażenia
1  l
Wywar warzywny lub woda
1  szczypta
Sól morska do smaku
trochę
pieprz czarny ziarnisty
10  dag
Chorizo lub inna pikantna kiełbasa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.46 g
Węglowodany
29.22 g
Tłuszcze
21.34 g
Wartość energetyczna
343.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Portugalska zupa caldo verde. Jej geniusz tkwi w prostocie. Ziemniaki, kapusta, cebula, dobry wywar, przyprawy. I charakterna kiełbasa chorizo. Do mojej caldo verde trafiła kapusta włoska i jarmuż. Kulinarne spory przy przygotowywaniu caldo verde w polskiej rzeczywistości toczą się właśnie wokół tych dwóch przedstawicieli rodziny warzyw kapustnych. Niektórzy twierdzą, że bliżej oryginału będzie caldo verde tylko z jarmużem. Cóż, może moja zupa jest mniej portugalska, ale nie mniej smaczna :)

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy wywarem lub wodą (nie z dużo, tylko tyle, by ziemniaki znalazły się pod powierzchnią wywaru/wody) gotujemy do miękkości, w razie konieczności uzupełniamy odparowaną wodę. Pod koniec gotowania solimy.
  • Krok 2

    2 min
    Ugotowane ziemniaki tłuczemy praską (mają być rozdrobnione, ale nie na puree).
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.
  • Krok 4

    5 min
    Liście jarmużu i kapusty włoskiej pozbawiamy twardych włókien, zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paseczki.
  • Krok 5

    2 min
    Do cebuli dodajemy pokrojony jarmuż i kapustę, chwilę przesmażamy.
  • Krok 6

    10 min
    Podlewamy kapustę resztą wywaru lub wody, doprawiamy solą, dusimy, aż kapusta będzie lekko chrupiąca.
  • Krok 7

    10 min
    Do ziemniaków dodajemy podduszoną kapustę z jarmużem, zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki.
  • Krok 8

    3 min
    Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, dodajemy do zupy caldo verde.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę caldo verde doprawiamy na talerzu świeżo mielonym pieprzem.
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 1 z 9

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy wywarem lub wodą (nie z dużo, tylko tyle, by ziemniaki znalazły się pod powierzchnią wywaru/wody) gotujemy do miękkości, w razie konieczności uzupełniamy odparowaną wodę. Pod koniec gotowania solimy.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 2 z 9

Ugotowane ziemniaki tłuczemy praską (mają być rozdrobnione, ale nie na puree).

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 3 z 9

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 4 z 9

Liście jarmużu i kapusty włoskiej pozbawiamy twardych włókien, zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paseczki.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 5 z 9

Do cebuli dodajemy pokrojony jarmuż i kapustę, chwilę przesmażamy.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 6 z 9

Podlewamy kapustę resztą wywaru lub wody, doprawiamy solą, dusimy, aż kapusta będzie lekko chrupiąca.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 7 z 9

Do ziemniaków dodajemy podduszoną kapustę z jarmużem, zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 8 z 9

Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, dodajemy do zupy caldo verde.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 9 z 9

Zupę caldo verde doprawiamy na talerzu świeżo mielonym pieprzem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    3 godz 31 min Łatwy
  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Kwaśnica z prażokami

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

    2 godz 13 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu