Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Dodaj do CookBook

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

(0)
53 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Ziemniaki
0.5  główka
Średniej wielkości kapusta włoska
1  pęczek
Świeży jarmuż (lub 2 duże garści jarmużu krojonego)
1 
Cebula
3  łyżek
Olej do smażenia
1  l
Wywar warzywny lub woda
1  szczypta
Sól morska do smaku
trochę
pieprz czarny ziarnisty
10  dag
Chorizo lub inna pikantna kiełbasa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.2 g
Wartość energetyczna
343.3 kcal
Tłuszcze
21.3 g
Białko
14.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Portugalska zupa caldo verde. Jej geniusz tkwi w prostocie. Ziemniaki, kapusta, cebula, dobry wywar, przyprawy. I charakterna kiełbasa chorizo. Do mojej caldo verde trafiła kapusta włoska i jarmuż. Kulinarne spory przy przygotowywaniu caldo verde w polskiej rzeczywistości toczą się właśnie wokół tych dwóch przedstawicieli rodziny warzyw kapustnych. Niektórzy twierdzą, że bliżej oryginału będzie caldo verde tylko z jarmużem. Cóż, może moja zupa jest mniej portugalska, ale nie mniej smaczna :)

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy wywarem lub wodą (nie z dużo, tylko tyle, by ziemniaki znalazły się pod powierzchnią wywaru/wody) gotujemy do miękkości, w razie konieczności uzupełniamy odparowaną wodę. Pod koniec gotowania solimy.
  • Krok 2

    2 min
    Ugotowane ziemniaki tłuczemy praską (mają być rozdrobnione, ale nie na puree).
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.
  • Krok 4

    5 min
    Liście jarmużu i kapusty włoskiej pozbawiamy twardych włókien, zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paseczki.
  • Krok 5

    2 min
    Do cebuli dodajemy pokrojony jarmuż i kapustę, chwilę przesmażamy.
  • Krok 6

    10 min
    Podlewamy kapustę resztą wywaru lub wody, doprawiamy solą, dusimy, aż kapusta będzie lekko chrupiąca.
  • Krok 7

    10 min
    Do ziemniaków dodajemy podduszoną kapustę z jarmużem, zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki.
  • Krok 8

    3 min
    Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, dodajemy do zupy caldo verde.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę caldo verde doprawiamy na talerzu świeżo mielonym pieprzem.
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 1 z 9

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy wywarem lub wodą (nie z dużo, tylko tyle, by ziemniaki znalazły się pod powierzchnią wywaru/wody) gotujemy do miękkości, w razie konieczności uzupełniamy odparowaną wodę. Pod koniec gotowania solimy.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 2 z 9

Ugotowane ziemniaki tłuczemy praską (mają być rozdrobnione, ale nie na puree).

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 3 z 9

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 4 z 9

Liście jarmużu i kapusty włoskiej pozbawiamy twardych włókien, zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paseczki.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 5 z 9

Do cebuli dodajemy pokrojony jarmuż i kapustę, chwilę przesmażamy.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 6 z 9

Podlewamy kapustę resztą wywaru lub wody, doprawiamy solą, dusimy, aż kapusta będzie lekko chrupiąca.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 7 z 9

Do ziemniaków dodajemy podduszoną kapustę z jarmużem, zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 8 z 9

Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, dodajemy do zupy caldo verde.

Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Krok 9 z 9

Zupę caldo verde doprawiamy na talerzu świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu