Pizzerinki

(0)
2 godz 3 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest KatarzynaJ

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2.5  szklanek
Mąka
3  dag
Drożdże
1  szklanka
Woda niegazowana
3  łyżek
Olej
1.5  łyżeczek
Cukier
1  łyżeczka
Sól
10  dag
Szynka
20  dag
Kiełbasa
3 
Cebula
30  dag
Pieczarki
2 
Pomidory
1 
Papryka zielona
20  dag
Ser żółty
1  szczypta
Sól
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.95 g
Węglowodany
35.85 g
Tłuszcze
9.34 g
Wartość energetyczna
301.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pizzerinki to doskonały pomysł na poczęstunek podczas imprez. Małe pizzerki sprawdzą się podczas spotkań, na których króluje szwedzki stół — kawałki ciasta ze smakowitymi dodatkami takimi jak szynka, pieczarki, pomidory, żółty ser czy zielona papryka, będą idealne do jedzenia na stojąco. Sprawdź nasz przepis na pyszne pizzerinki.
Gotujmy

Przygotowanie

123 min
Krok 1
5 min
CIASTO: Połowę wody podgrzewamy w garnuszku, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Starannie mieszamy, aż wszystko się rozpuści.
Krok 2
10 min
Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy pozostałą wodę, olej oraz wsypujemy łyżeczkę soli. Mieszamy.
Krok 3
10 min
Ręką zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki (około 10 minut).
Krok 4
50 min
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
Krok 5
10 min
FARSZ: Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Każde z osobna podsmażamy na tłuszczu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.
Krok 6
5 min
Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 7
8 min
Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie okrągłe placuszki, układamy na blaszce z pergaminem. Na cieście układamy kolejno porcje pomidorów, cebuli, pieczarek, papryki, wędliny oraz sera. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
Krok 8
25 min
Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Podajemy polane keczupem.
Pizzerinki

Krok 1 z 8

CIASTO: Połowę wody podgrzewamy w garnuszku, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Starannie mieszamy, aż wszystko się rozpuści.

Pizzerinki

Krok 2 z 8

Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy pozostałą wodę, olej oraz wsypujemy łyżeczkę soli. Mieszamy.

Pizzerinki

Krok 3 z 8

Ręką zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki (około 10 minut).

Pizzerinki

Krok 4 z 8

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.

Pizzerinki

Krok 5 z 8

FARSZ: Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Każde z osobna podsmażamy na tłuszczu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.

Pizzerinki

Krok 6 z 8

Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Pizzerinki

Krok 7 z 8

Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie okrągłe placuszki, układamy na blaszce z pergaminem. Na cieście układamy kolejno porcje pomidorów, cebuli, pieczarek, papryki, wędliny oraz sera. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.

Pizzerinki

Krok 8 z 8

Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Podajemy polane keczupem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika