Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pizzerinki

Pizzerinki

(0)
2 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest KatarzynaJ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2.5  szklanek
Mąka
3  dag
Drożdże
1  szklanka
Woda niegazowana
3  łyżek
Olej
1.5  łyżeczek
Cukier
1  łyżeczka
Sól
10  dag
Szynka
20  dag
Kiełbasa
3 
Cebula
30  dag
Pieczarki
2 
Pomidory
1 
Papryka zielona
20  dag
Ser żółty
1  szczypta
Sól
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.95 g
Węglowodany
35.85 g
Tłuszcze
9.34 g
Wartość energetyczna
301.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pizzerinki to doskonały pomysł na poczęstunek podczas imprez. Małe pizzerki sprawdzą się podczas spotkań, na których króluje szwedzki stół — kawałki ciasta ze smakowitymi dodatkami takimi jak szynka, pieczarki, pomidory, żółty ser czy zielona papryka, będą idealne do jedzenia na stojąco. Sprawdź nasz przepis na pyszne pizzerinki.

Przygotowanie

123 min
  • Krok 1

    5 min
    CIASTO: Połowę wody podgrzewamy w garnuszku, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Starannie mieszamy, aż wszystko się rozpuści.
  • Krok 2

    10 min
    Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy pozostałą wodę, olej oraz wsypujemy łyżeczkę soli. Mieszamy.
  • Krok 3

    10 min
    Ręką zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki (około 10 minut).
  • Krok 4

    50 min
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
  • Krok 5

    10 min
    FARSZ: Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Każde z osobna podsmażamy na tłuszczu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.
  • Krok 6

    5 min
    Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 7

    8 min
    Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie okrągłe placuszki, układamy na blaszce z pergaminem. Na cieście układamy kolejno porcje pomidorów, cebuli, pieczarek, papryki, wędliny oraz sera. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
  • Krok 8

    25 min
    Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Podajemy polane keczupem.
Pizzerinki

Krok 1 z 8

CIASTO: Połowę wody podgrzewamy w garnuszku, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Starannie mieszamy, aż wszystko się rozpuści.

Pizzerinki

Krok 2 z 8

Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy pozostałą wodę, olej oraz wsypujemy łyżeczkę soli. Mieszamy.

Pizzerinki

Krok 3 z 8

Ręką zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki (około 10 minut).

Pizzerinki

Krok 4 z 8

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.

Pizzerinki

Krok 5 z 8

FARSZ: Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Każde z osobna podsmażamy na tłuszczu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.

Pizzerinki

Krok 6 z 8

Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Pizzerinki

Krok 7 z 8

Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie okrągłe placuszki, układamy na blaszce z pergaminem. Na cieście układamy kolejno porcje pomidorów, cebuli, pieczarek, papryki, wędliny oraz sera. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.

Pizzerinki

Krok 8 z 8

Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Podajemy polane keczupem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Kanapki
  • Kuchnie świata
  • Przekąska
  • Przystawka
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    1 godz 52 min Średni
  • Drożdżowe racuchy z jabłkami

    Drożdżowe racuchy z jabłkami

    1 godz 15 min Średni
  • Mini calzone z mięsem mielonym

    Mini calzone z mięsem mielonym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Naturalna domowa maca

    Naturalna domowa maca

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu