Pizzerinki
123min
Łatwy
2.5 szklanek
Mąka
3 dag
Drożdże
1 szklanka
Woda niegazowana
3 łyżek
Olej
1.5 łyżeczek
Cukier
1 łyżeczka
Sól
10 dag
Szynka
20 dag
Kiełbasa wieprzowa
3
Cebula
30 dag
Pieczarki
2
Pomidory
1
Papryka zielona
20 dag
Ser żółty
1 trochę
Sól
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
25.18 g
Węglowodany
45.83 g
Tłuszcze
28.82 g
Wartość energetyczna
525.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
123 min
Krok 1
5 min
CIASTO: Połowę wody podgrzewamy w garnuszku, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Starannie mieszamy, aż wszystko się rozpuści.
Krok 2
10 min
Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy pozostałą wodę, olej oraz wsypujemy łyżeczkę soli. Mieszamy.
Krok 3
10 min
Ręką zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki (około 10 minut).
Krok 4
50 min
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
Krok 5
10 min
FARSZ: Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Każde z osobna podsmażamy na tłuszczu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.
Krok 6
5 min
Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 7
8 min
Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie okrągłe placuszki, układamy na blaszce z pergaminem. Na cieście układamy kolejno porcje pomidorów, cebuli, pieczarek, papryki, wędliny oraz sera. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
Krok 8
25 min
Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Podajemy polane keczupem.
Pizzerinki to doskonały pomysł na poczęstunek podczas imprez. Małe pizzerki sprawdzą się podczas spotkań, na których króluje szwedzki stół — kawałki ciasta ze smakowitymi dodatkami takimi jak szynka, pieczarki, pomidory, żółty ser czy zielona papryka, będą idealne do jedzenia na stojąco. Sprawdź nasz przepis na pyszne pizzerinki.
Komentarze 0