Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pizzerinki to doskonały pomysł na poczęstunek podczas imprez. Małe pizzerki sprawdzą się podczas spotkań, na których króluje szwedzki stół — kawałki ciasta ze smakowitymi dodatkami takimi jak szynka, pieczarki, pomidory, żółty ser czy zielona papryka, będą idealne do jedzenia na stojąco. Sprawdź nasz przepis na pyszne pizzerinki.
Przygotowanie
123 min
Krok 1
5 min
CIASTO: Połowę wody podgrzewamy w garnuszku, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Starannie mieszamy, aż wszystko się rozpuści.
Krok 2
10 min
Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy pozostałą wodę, olej oraz wsypujemy łyżeczkę soli. Mieszamy.
Krok 3
10 min
Ręką zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki (około 10 minut).
Krok 4
50 min
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
Krok 5
10 min
FARSZ: Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Każde z osobna podsmażamy na tłuszczu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.
Krok 6
5 min
Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 7
8 min
Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie okrągłe placuszki, układamy na blaszce z pergaminem. Na cieście układamy kolejno porcje pomidorów, cebuli, pieczarek, papryki, wędliny oraz sera. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
Krok 8
25 min
Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Podajemy polane keczupem.
Krok 1
z
8
CIASTO: Połowę wody podgrzewamy w garnuszku, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Starannie mieszamy, aż wszystko się rozpuści.
Krok 2
z
8
Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy pozostałą wodę, olej oraz wsypujemy łyżeczkę soli. Mieszamy.
Krok 3
z
8
Ręką zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki (około 10 minut).
Krok 4
z
8
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
Krok 5
z
8
FARSZ: Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Każde z osobna podsmażamy na tłuszczu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.
Krok 6
z
8
Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 7
z
8
Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie okrągłe placuszki, układamy na blaszce z pergaminem. Na cieście układamy kolejno porcje pomidorów, cebuli, pieczarek, papryki, wędliny oraz sera. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
Krok 8
z
8
Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Podajemy polane keczupem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0