Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mrówkowiec… Brzmi ciekawie, prawda? Pod tą nazwą kryje się połączenie drobno zmielonego maku, wtopionego w klasyczną bazę ciasta. Mrówkowiec należy do tych wypieków, które sprawdza się na każdą okazję, a dodatkowo jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Makowe ciasto dobrze prezentuje się oblane czekoladą i ozdobione bakaliami, ale też jest świetną bazą kremowych smakołyków. Jeśli należysz do fanów makowych słodkości, przepis na mrówkowca jest idealną propozycją dla Ciebie!
Przygotowanie
79 min
Krok 1
10 min
Utrzyj margarynę z cukrem na jednolitą masę.
Krok 2
5 min
Do masy dodawaj na zmianę raz jajo, raz porcję mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
3 min
Na koniec ucierania dodaj suchy mak i cukier wanilinowy.
Krok 4
60 min
Ciasto piecz około 60 minut w 180°C.
Krok 5
1 min
Po wyjęciu i ostudzeniu możesz je polukrować lub polać polewą czekoladową i udekorować orzechami.
Krok 1
z
5
Utrzyj margarynę z cukrem na jednolitą masę.
Krok 2
z
5
Do masy dodawaj na zmianę raz jajo, raz porcję mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
z
5
Na koniec ucierania dodaj suchy mak i cukier wanilinowy.
Krok 4
z
5
Ciasto piecz około 60 minut w 180°C.
Krok 5
z
5
Po wyjęciu i ostudzeniu możesz je polukrować lub polać polewą czekoladową i udekorować orzechami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0