Mrówkowiec
79min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 łyżeczka
1 kostka
Margaryna
6
Jajko
2 szklanek
Mąka
150 g
Mak
1.5 szklanek
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
16.13 g
Węglowodany
94.25 g
Tłuszcze
49.77 g
Wartość energetyczna
861.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
79 min
Krok 1
10 min
Utrzyj margarynę z cukrem na jednolitą masę.
Krok 2
5 min
Do masy dodawaj na zmianę raz jajo, raz porcję mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
3 min
Na koniec ucierania dodaj suchy mak i cukier wanilinowy.
Krok 4
60 min
Ciasto piecz około 60 minut w 180°C.
Krok 5
1 min
Po wyjęciu i ostudzeniu możesz je polukrować lub polać polewą czekoladową i udekorować orzechami.
Mrówkowiec… Brzmi ciekawie, prawda? Pod tą nazwą kryje się połączenie drobno zmielonego maku, wtopionego w klasyczną bazę ciasta. Mrówkowiec należy do tych wypieków, które sprawdza się na każdą okazję, a dodatkowo jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Makowe ciasto dobrze prezentuje się oblane czekoladą i ozdobione bakaliami, ale też jest świetną bazą kremowych smakołyków. Jeśli należysz do fanów makowych słodkości, przepis na mrówkowca jest idealną propozycją dla Ciebie!
Komentarze 0