Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym
Dodaj do CookBook

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

(0)
1 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
3 
Bakłażan
250  g
Mięso mielone
1 
Pomidory
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Jajko
trochę
Tymianek
60  g
Kasza jaglana
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
6  plastrów
Mozzarella
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36 g
Wartość energetyczna
349.9 kcal
Tłuszcze
16.5 g
Białko
17.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Odkryj perfekcyjną kompozycję kulinarną z kaszą: bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym to smaczna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek, które – chociaż smakowite – mogły Ci się już znudzić. Bakłażany do zapiekania z farszem przygotujesz już w 20 minut! Pamiętaj, aby kaszę jaglaną koniecznie ugotować w wywarze na bazie Bulionu drobiowego WINIARY – tylko jedna kostka zapewni intensywny aromat i lepszy smak farszu zapiekanych bakłażanów. Do dekoracji użyj dowolnego sera żółtego lub sera mozarella.

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    5 min
    Piekarnik nagrzej do 200°C.
  • Krok 2

    10 min
    Bakłażany przekrój wzdłuż, miąższ ponacinaj delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    20 min
    Włóż bakłażany do piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Delikatnie usuń miąższ z przy pomocy łyżeczki, ale nie wyrzucaj – przyda się do nadzienia!
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Dodaj mięso i usmaż
  • Krok 5

    10 min
    Kaszę jaglaną ugotuj w bulionie. Wymieszaj ją z przygotowanym mięsem. Dodaj jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (warto odsączyć wcześniej nadmiar wody z pomidora) oraz zachowany miąższ z bakłażana.
  • Krok 6

    25 min
    Przygotowanym farszem napełnij połówki bakłażanów, posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 25-30 minut.
Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 1 z 6

Piekarnik nagrzej do 200°C.

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 2 z 6

Bakłażany przekrój wzdłuż, miąższ ponacinaj delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 3 z 6

Włóż bakłażany do piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Delikatnie usuń miąższ z przy pomocy łyżeczki, ale nie wyrzucaj – przyda się do nadzienia!

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 4 z 6

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Dodaj mięso i usmaż

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 5 z 6

Kaszę jaglaną ugotuj w bulionie. Wymieszaj ją z przygotowanym mięsem. Dodaj jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (warto odsączyć wcześniej nadmiar wody z pomidora) oraz zachowany miąższ z bakłażana.

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 6 z 6

Przygotowanym farszem napełnij połówki bakłażanów, posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 25-30 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Entrant
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Wiosna
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu