Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

(0)
1 godz 55 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
3 
Bakłażan
250  g
Mięso mielone
1 
Pomidory
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Jajko
trochę
Tymianek
60  g
Kasza jaglana
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
6  plastrów
Mozzarella
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.37 g
Węglowodany
36.04 g
Tłuszcze
16.48 g
Wartość energetyczna
349.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Odkryj perfekcyjną kompozycję kulinarną z kaszą: bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym to smaczna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek, które – chociaż smakowite – mogły Ci się już znudzić. Bakłażany do zapiekania z farszem przygotujesz już w 20 minut!

Pamiętaj, aby kaszę jaglaną koniecznie ugotować w wywarze na bazie Bulionu drobiowego WINIARY – tylko jedna kostka zapewni intensywny aromat i lepszy smak farszu zapiekanych bakłażanów. Do dekoracji użyj dowolnego sera żółtego lub sera mozarella.

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    5 min
    Piekarnik nagrzej do 200°C.
  • Krok 2

    10 min
    Bakłażany przekrój wzdłuż, miąższ ponacinaj delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    20 min
    Włóż bakłażany do piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Delikatnie usuń miąższ z przy pomocy łyżeczki, ale nie wyrzucaj – przyda się do nadzienia!
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Dodaj mięso i usmaż
  • Krok 5

    10 min
    Kaszę jaglaną ugotuj w bulionie. Wymieszaj ją z przygotowanym mięsem. Dodaj jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (warto odsączyć wcześniej nadmiar wody z pomidora) oraz zachowany miąższ z bakłażana.
  • Krok 6

    25 min
    Przygotowanym farszem napełnij połówki bakłażanów, posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 25-30 minut.
Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 1 z 6

Piekarnik nagrzej do 200°C.

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 2 z 6

Bakłażany przekrój wzdłuż, miąższ ponacinaj delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 3 z 6

Włóż bakłażany do piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Delikatnie usuń miąższ z przy pomocy łyżeczki, ale nie wyrzucaj – przyda się do nadzienia!

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 4 z 6

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Dodaj mięso i usmaż

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 5 z 6

Kaszę jaglaną ugotuj w bulionie. Wymieszaj ją z przygotowanym mięsem. Dodaj jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (warto odsączyć wcześniej nadmiar wody z pomidora) oraz zachowany miąższ z bakłażana.

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 6 z 6

Przygotowanym farszem napełnij połówki bakłażanów, posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 25-30 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Entrant
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Wiosna
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

    Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Bakłażan pieczony z serem

    Bakłażan pieczony z serem

    57 min Łatwy
  • Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

    Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

    55 min Średni
  • Cukinia nadziewana kurczakiem i papryką

    Cukinia nadziewana kurczakiem i papryką

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu