Andruty to przede wszystkim prosta, ale niebanalna przekąska, którą przygotujesz zaledwie w pół godziny. Świetnie sprawdzi się wówczas, kiedy zechcesz wrzucić na ząb coś słodkiego lub wpadną do Ciebie goście bez zapowiedzi. Jednocześnie będzie znacznie lepszym wyborem żywieniowym niż gotowe słodycze z marketów, w których aż roi się od długich, chemicznych substancji. Aby je przygotować, potrzebujesz zaledwie pięciu składników — nie musisz wychodzić do sklepu, ponieważ prawdopodobnie masz je w swojej kuchennej szafce lub lodówce. Na andruty przepis wygląda następująco. Potrzebujesz mąki pszennej pełnoziarnistej, cukru pudru, jajka, mleka 3,2% oraz masła. Dokładne proporcje poszczególnych produktów zostały podane powyżej.
Domowe andruty - przepis
Nie musisz długo zastanawiać się, jak zrobić andruty, ponieważ ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy, że wymieszasz mąkę pszenną pełnoziarnistą z cukrem pudrem, a następnie dodasz do nich mleko. Całość należy dokładnie zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy. Kolejny krok to dodanie jajka, a następnie dalsze miksowanie. W międzyczasie rozpuść masło, a później dolej je do masy i wymieszaj. Takie przygotowanie powinno Ci zająć nie więcej niż 18 minut. Pozostały kwadrans to pieczenie. Aby to zrobić, należy rozgrzać formę do pieczenia andrutów i posmarować ją masłem — ten zabieg sprawi, że ciasto nie będzie przywierać. Następnie wylej masę na formę i rozprowadź ją równomiernie (placki powinny być cienkie, dlatego pamiętaj o tym, aby nie nakładać zbyt dużo ciasta jednocześnie). Smaruj formę masłem za każdym razem przed upieczeniem kolejnego andruta.
Andruty — przekąska idealna na każdą okazję
Andruty to przekąski, które sprawdzą się świetnie niemalże zawsze i wszędzie. Możesz jeść je do porannej kawy lub jako przekąskę w ciągu dnia. Idealnie będą także pasować na stół, kiedy odwiedzą Cię goście. To również na tyle uniwersalny słodycz, że często znajduje się wśród ciast i ciastek na weselach, przyjęciach, bankietach czy imprezach. Choć andrut sam w sobie smakuje doskonale, to proponujemy dodać do niego coś jeszcze. Zachwyca podawany z dżemem, masą krówkową, kajmakiem czy kremem kokosowym. A może marzy Ci się własnoręcznie przygotowana czekoladowa masa do andruta? Wystarczy, że połączysz kakao, masło, cukier i wodę oraz całość zagotujesz. Do takiej masy dołóż mleko w proszku i dokładnie wymieszaj tak, aby nie powstały grudki. Następnie posmaruj nią wafla. Pyszny, słodki andrut gotowy do zjedzenia! Smacznego!
Komentarze 1