Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Andruty

Andruty

(5)
33min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.67  szklanka
Cukier puder
1 
Jajko
250  ml
Mleko 3,2%
1  łyżeczka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.47 g
Węglowodany
63.68 g
Tłuszcze
6.34 g
Wartość energetyczna
336.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Andruty to przede wszystkim prosta, ale niebanalna przekąska, którą przygotujesz zaledwie w pół godziny. Świetnie sprawdzi się wówczas, kiedy zechcesz wrzucić na ząb coś słodkiego lub wpadną do Ciebie goście bez zapowiedzi. Jednocześnie będzie znacznie lepszym wyborem żywieniowym niż gotowe słodycze z marketów, w których aż roi się od długich, chemicznych substancji. Aby je przygotować, potrzebujesz zaledwie pięciu składników — nie musisz wychodzić do sklepu, ponieważ prawdopodobnie masz je w swojej kuchennej szafce lub lodówce. Na andruty przepis wygląda następująco. Potrzebujesz mąki pszennej pełnoziarnistej, cukru pudru, jajka, mleka 3,2% oraz masła. Dokładne proporcje poszczególnych produktów zostały podane powyżej.

Domowe andruty - przepis

Nie musisz długo zastanawiać się, jak zrobić andruty, ponieważ ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy, że wymieszasz mąkę pszenną pełnoziarnistą z cukrem pudrem, a następnie dodasz do nich mleko. Całość należy dokładnie zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy. Kolejny krok to dodanie jajka, a następnie dalsze miksowanie. W międzyczasie rozpuść masło, a później dolej je do masy i wymieszaj. Takie przygotowanie powinno Ci zająć nie więcej niż 18 minut. Pozostały kwadrans to pieczenie. Aby to zrobić, należy rozgrzać formę do pieczenia andrutów i posmarować ją masłem — ten zabieg sprawi, że ciasto nie będzie przywierać. Następnie wylej masę na formę i rozprowadź ją równomiernie (placki powinny być cienkie, dlatego pamiętaj o tym, aby nie nakładać zbyt dużo ciasta jednocześnie). Smaruj formę masłem za każdym razem przed upieczeniem kolejnego andruta.

Andruty — przekąska idealna na każdą okazję

Andruty to przekąski, które sprawdzą się świetnie niemalże zawsze i wszędzie. Możesz jeść je do porannej kawy lub jako przekąskę w ciągu dnia. Idealnie będą także pasować na stół, kiedy odwiedzą Cię goście. To również na tyle uniwersalny słodycz, że często znajduje się wśród ciast i ciastek na weselach, przyjęciach, bankietach czy imprezach. Choć andrut sam w sobie smakuje doskonale, to proponujemy dodać do niego coś jeszcze. Zachwyca podawany z dżemem, masą krówkową, kajmakiem czy kremem kokosowym. A może marzy Ci się własnoręcznie przygotowana czekoladowa masa do andruta? Wystarczy, że połączysz kakao, masło, cukier i wodę oraz całość zagotujesz. Do takiej masy dołóż mleko w proszku i dokładnie wymieszaj tak, aby nie powstały grudki. Następnie posmaruj nią wafla. Pyszny, słodki andrut gotowy do zjedzenia! Smacznego!

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę wraz z cukrem pudrem połącz z mlekiem, dokładnie zmiksuj.
  • Krok 2

    5 min
    Wbij jajko i dalej miksuj na jednolitą masę.
  • Krok 3

    3 min
    Masło rozpuść i na końcu dolej do masy.
  • Krok 4

    15 min
    Rozgrzej formę do pieczenia andrutów i piecz cienkie placki. Żeby zapobiec przywieraniu ciasta, formę za każdym razem smaruj masłem.
Andruty

Krok 1 z 4

Mąkę wraz z cukrem pudrem połącz z mlekiem, dokładnie zmiksuj.

Andruty

Krok 2 z 4

Wbij jajko i dalej miksuj na jednolitą masę.

Andruty

Krok 3 z 4

Masło rozpuść i na końcu dolej do masy.

Andruty

Krok 4 z 4

Rozgrzej formę do pieczenia andrutów i piecz cienkie placki. Żeby zapobiec przywieraniu ciasta, formę za każdym razem smaruj masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
L Leopold

Przepis słaby bo NIEJEDNOZNACZNY: 1.5 kubków mąka 0.65 szklanki cukier 250 ml mleko a może lepiej było by posługiwać się jednakową (jedną) miarą np. szklanką a nie mieszać jakieś kubki z jakimiś szklankami i mililitrami. Z tego powodu opinia NEGATYWNA

Winiary
Expert

Dziękujemy za opinię. Postaramy się przeredagować przepis, żeby był bardziej czytelny i nie sprawiał więcej problemów.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prosta babka budyniowa

    Prosta babka budyniowa

    1 godz 10 min Łatwy
  • Babka z kakao

    Babka z kakao

    1 godz 20 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny

    Mazurek wielkanocny

    1 godz 35 min Łatwy
  • Babka śmietankowa

    Babka śmietankowa

    1 godz 12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu