Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Andruty

(3)
33min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.67  szklanka
Cukier puder
1 
Jajko
250  ml
Mleko 3,2%
1  łyżeczka
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.47 g
Węglowodany
63.68 g
Tłuszcze
6.34 g
Wartość energetyczna
336.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
10 min
Mąkę wraz z cukrem pudrem połącz z mlekiem, dokładnie zmiksuj.
Krok 2
5 min
Wbij jajko i dalej miksuj na jednolitą masę.
Krok 3
3 min
Masło rozpuść i na końcu dolej do masy.
Krok 4
15 min
Rozgrzej formę do pieczenia andrutów i piecz cienkie placki. Żeby zapobiec przywieraniu ciasta, formę za każdym razem smaruj masłem.
Andruty

Krok 1 z 4

Mąkę wraz z cukrem pudrem połącz z mlekiem, dokładnie zmiksuj.

Andruty

Krok 2 z 4

Wbij jajko i dalej miksuj na jednolitą masę.

Andruty

Krok 3 z 4

Masło rozpuść i na końcu dolej do masy.

Andruty

Krok 4 z 4

Rozgrzej formę do pieczenia andrutów i piecz cienkie placki. Żeby zapobiec przywieraniu ciasta, formę za każdym razem smaruj masłem.

Andruty to tradycyjne, cienkie wafle wypiekane w Polsce od XIX wieku. Pochodzą z Kalisza, a obecnie znajdują się na ministerialnej Liście produktów tradycyjnych. Andruty przyrządzamy z masy z mąki, cukru pudru, jajka, mleka i masła, a cienkie placki pieczemy na specjalnej formie do andrutów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

1.0 z 5
1
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
00
00
00
00
33
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 07/23/2021 - 17:42 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 06/17/2021 - 07:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 06/17/2021 - 07:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha