Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Andruty
Dodaj do CookBook

Andruty

(5)
33 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.67  szklanka
Cukier puder
1 
Jajko
250  ml
Mleko 3,2%
1  łyżeczka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
63.7 g
Wartość energetyczna
336.5 kcal
Tłuszcze
6.3 g
Białko
9.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Andruty to przede wszystkim prosta, ale niebanalna przekąska, którą przygotujesz zaledwie w pół godziny. Świetnie sprawdzi się wówczas, kiedy zechcesz wrzucić na ząb coś słodkiego lub wpadną do Ciebie goście bez zapowiedzi. Jednocześnie będzie znacznie lepszym wyborem żywieniowym niż gotowe słodycze z marketów, w których aż roi się od długich, chemicznych substancji. Aby je przygotować, potrzebujesz zaledwie pięciu składników — nie musisz wychodzić do sklepu, ponieważ prawdopodobnie masz je w swojej kuchennej szafce lub lodówce. Na andruty przepis wygląda następująco. Potrzebujesz mąki pszennej pełnoziarnistej, cukru pudru, jajka, mleka 3,2% oraz masła. Dokładne proporcje poszczególnych produktów zostały podane powyżej.


Domowe andruty - przepis

Nie musisz długo zastanawiać się, jak zrobić andruty, ponieważ ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy, że wymieszasz mąkę pszenną pełnoziarnistą z cukrem pudrem, a następnie dodasz do nich mleko. Całość należy dokładnie zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy. Kolejny krok to dodanie jajka, a następnie dalsze miksowanie. W międzyczasie rozpuść masło, a później dolej je do masy i wymieszaj. Takie przygotowanie powinno Ci zająć nie więcej niż 18 minut. Pozostały kwadrans to pieczenie. Aby to zrobić, należy rozgrzać formę do pieczenia andrutów i posmarować ją masłem — ten zabieg sprawi, że ciasto nie będzie przywierać. Następnie wylej masę na formę i rozprowadź ją równomiernie (placki powinny być cienkie, dlatego pamiętaj o tym, aby nie nakładać zbyt dużo ciasta jednocześnie). Smaruj formę masłem za każdym razem przed upieczeniem kolejnego andruta.


Andruty — przekąska idealna na każdą okazję

Andruty to przekąski, które sprawdzą się świetnie niemalże zawsze i wszędzie. Możesz jeść je do porannej kawy lub jako przekąskę w ciągu dnia. Idealnie będą także pasować na stół, kiedy odwiedzą Cię goście. To również na tyle uniwersalny słodycz, że często znajduje się wśród ciast i ciastek na weselach, przyjęciach, bankietach czy imprezach. Choć andrut sam w sobie smakuje doskonale, to proponujemy dodać do niego coś jeszcze. Zachwyca podawany z dżemem, masą krówkową, kajmakiem czy kremem kokosowym. A może marzy Ci się własnoręcznie przygotowana czekoladowa masa do andruta? Wystarczy, że połączysz kakao, masło, cukier i wodę oraz całość zagotujesz. Do takiej masy dołóż mleko w proszku i dokładnie wymieszaj tak, aby nie powstały grudki. Następnie posmaruj nią wafla. Pyszny, słodki andrut gotowy do zjedzenia! Smacznego!

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę wraz z cukrem pudrem połącz z mlekiem, dokładnie zmiksuj.
  • Krok 2

    5 min
    Wbij jajko i dalej miksuj na jednolitą masę.
  • Krok 3

    3 min
    Masło rozpuść i na końcu dolej do masy.
  • Krok 4

    15 min
    Rozgrzej formę do pieczenia andrutów i piecz cienkie placki. Żeby zapobiec przywieraniu ciasta, formę za każdym razem smaruj masłem.
Andruty

Krok 1 z 4

Mąkę wraz z cukrem pudrem połącz z mlekiem, dokładnie zmiksuj.

Andruty

Krok 2 z 4

Wbij jajko i dalej miksuj na jednolitą masę.

Andruty

Krok 3 z 4

Masło rozpuść i na końcu dolej do masy.

Andruty

Krok 4 z 4

Rozgrzej formę do pieczenia andrutów i piecz cienkie placki. Żeby zapobiec przywieraniu ciasta, formę za każdym razem smaruj masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

2.4 z 5
2.4
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
11
11
00
00
33

Opinie

5

Mateusz

A jak wygląda "forma do pieczenia andrutów" i gdzie ją kupić?
Anonim (niezweryfikowany) 12/29/2023-10:44 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2024-02:42 CET
Mateusz, w sklepach internetowych znajdziesz specjalne formy do andrutów i wafli. Pozdrawiamy!
4

Leopold

Przepis słaby bo NIEJEDNOZNACZNY:
1.5 kubków mąka
0.65 szklanki cukier
250 ml mleko
a może lepiej było by posługiwać się jednakową (jedną) miarą np. szklanką a nie mieszać jakieś kubki z jakimiś szklankami i mililitrami.
Z tego powodu opinia NEGATYWNA
Anonim (niezweryfikowany) 11/30/2021-12:54 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 11/30/2021-01:53 CET
Dziękujemy za opinię. Postaramy się przeredagować przepis, żeby był bardziej czytelny i nie sprawiał więcej problemów.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu