Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Andruty

(5)
33min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.67  szklanka
Cukier puder
1 
Jajko
250  ml
Mleko 3,2%
1  łyżeczka
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.47 g
Węglowodany
63.68 g
Tłuszcze
6.34 g
Wartość energetyczna
336.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Andruty to tradycyjne, cienkie wafle wypiekane w Polsce od XIX wieku. Pochodzą z Kalisza, a obecnie znajdują się na ministerialnej Liście produktów tradycyjnych. Andruty przyrządzamy z masy z mąki, cukru pudru, jajka, mleka i masła, a cienkie placki pieczemy na specjalnej formie do andrutów.
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
10 min
Mąkę wraz z cukrem pudrem połącz z mlekiem, dokładnie zmiksuj.
Krok 2
5 min
Wbij jajko i dalej miksuj na jednolitą masę.
Krok 3
3 min
Masło rozpuść i na końcu dolej do masy.
Krok 4
15 min
Rozgrzej formę do pieczenia andrutów i piecz cienkie placki. Żeby zapobiec przywieraniu ciasta, formę za każdym razem smaruj masłem.
Andruty

Krok 1 z 4

Mąkę wraz z cukrem pudrem połącz z mlekiem, dokładnie zmiksuj.

Andruty

Krok 2 z 4

Wbij jajko i dalej miksuj na jednolitą masę.

Andruty

Krok 3 z 4

Masło rozpuść i na końcu dolej do masy.

Andruty

Krok 4 z 4

Rozgrzej formę do pieczenia andrutów i piecz cienkie placki. Żeby zapobiec przywieraniu ciasta, formę za każdym razem smaruj masłem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
L Leopold
.

Przepis słaby bo NIEJEDNOZNACZNY: 1.5 kubków mąka 0.65 szklanki cukier 250 ml mleko a może lepiej było by posługiwać się jednakową (jedną) miarą np. szklanką a nie mieszać jakieś kubki z jakimiś szklankami i mililitrami. Z tego powodu opinia NEGATYWNA

Winiary
.
Expert

Dziękujemy za opinię. Postaramy się przeredagować przepis, żeby był bardziej czytelny i nie sprawiał więcej problemów.

Pokaż więcej komentarzy