Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Andruty to tradycyjne, cienkie wafle wypiekane w Polsce od XIX wieku. Pochodzą z Kalisza, a obecnie znajdują się na ministerialnej Liście produktów tradycyjnych. Andruty przyrządzamy z masy z mąki, cukru pudru, jajka, mleka i masła, a cienkie placki pieczemy na specjalnej formie do andrutów.
Przygotowanie
33 min
Krok 1
10 min
Mąkę wraz z cukrem pudrem połącz z mlekiem, dokładnie zmiksuj.
Krok 2
5 min
Wbij jajko i dalej miksuj na jednolitą masę.
Krok 3
3 min
Masło rozpuść i na końcu dolej do masy.
Krok 4
15 min
Rozgrzej formę do pieczenia andrutów i piecz cienkie placki. Żeby zapobiec przywieraniu ciasta, formę za każdym razem smaruj masłem.
Krok 1
z
4
Mąkę wraz z cukrem pudrem połącz z mlekiem, dokładnie zmiksuj.
Krok 2
z
4
Wbij jajko i dalej miksuj na jednolitą masę.
Krok 3
z
4
Masło rozpuść i na końcu dolej do masy.
Krok 4
z
4
Rozgrzej formę do pieczenia andrutów i piecz cienkie placki. Żeby zapobiec przywieraniu ciasta, formę za każdym razem smaruj masłem.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
L
Leopold
Przepis słaby bo NIEJEDNOZNACZNY:
1.5 kubków mąka
0.65 szklanki cukier
250 ml mleko
a może lepiej było by posługiwać się jednakową (jedną) miarą np. szklanką a nie mieszać jakieś kubki z jakimiś szklankami i mililitrami.
Z tego powodu opinia NEGATYWNA
Winiary
Expert
Dziękujemy za opinię. Postaramy się przeredagować przepis, żeby był bardziej czytelny i nie sprawiał więcej problemów.
Komentarze 1