Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Sałatka z grillowanymi warzywami: cebula, cukinia z grilla i papryka z grilla

Przepisy na żeberka z grilla

Zapraszamy do przetestowania żeberek w nowej odsłonie. Żeberka korzenne, miodowe, czosnkowe, meksykańskie oraz BBQ to tylko kilka przykładów. Każdy smakosz wybierze coś dla siebie. 

Przepisy 4

Żeberka z colą i powidłami

Żeberka z colą i powidłami

40 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Żeberka po staropolsku

Żeberka po staropolsku

35 ze 100
10 godz 20 min Łatwy
Żeberka z grilla na ostro

Żeberka z grilla na ostro

70 ze 100
9 godz 1 min Łatwy
Żeberka z grilla

Żeberka z grilla

70 ze 100
3 godz 57 min Łatwy

Żeberka z grilla – proste i pyszne danie 

Coraz dłuższe, cieplejsze dni i słoneczna pogoda rozpoczynają sezon na grillowanie. Danie, które niezmiennie pojawia się każdego sezonu na rusztach Polaków to grillowane żeberka. Nie dajcie się jednak zwieść. To, że potrawa jest popularna, nie znaczy bynajmniej, że jest nudna. To niezwykle proste, ale i smaczne danie. Tradycjonaliści wybiorą zapewne żeberka w marynacie lub z dodatkiem cebuli, a wielbiciele nowości sięgną po bardziej oryginalne smaki. Jak choćby żeberka z powidłami. Można także dodać bardziej kontrowersyjny składnik – colę. Nie, nie namawiamy do popijania, ale do podlania nią mięsa. 

 

Jak grillować żeberka? 

Gdy chcemy podbić smak naszych żeberek z grilla, warto przetestować różne marynaty i dodatki, które nadadzą im charakterystycznego aromatu i smaku, jak również niezwykłej kruchości. Najczęściej do przyrządzenia takiej marynaty wykorzystuje się m.in. musztardę, sok z cytryny, wino, ocet, różne przyprawy i miód. Niekiedy dodaje się również piwo i podlewa nim piekące się mięso. Warto poeksperymentować i zobaczyć jaka wersja żeberek z rusztu najbardziej przypadnie nam do gustu. 

 

Żeberka potrzebują niezbyt wysokiej temperatury podczas grillowania, ale wymagają długiego czasu. Jeśli ściągniemy żeberka z grilla za szybko, to otrzymamy twarde i łykowate mięso. Odpowiednio długo grillowane żeberka powinny być miękkie i rozpływające się w ustach. Czas pieczenia określamy na oko, sprawdzając widelcem, czy mięso jest miękkie i czy łatwo odchodzi od kości. 

 

Żeberka z rusztu lub z piekarnika 

Jeśli okaże się, że pogoda nie dopisała to jeszcze nic straconego. Możemy przygotować np. żeberka z rusztu, ale upieczone w piekarniku. Prostsza wersja to np. żeberka w marynacie z musztardy. Jedyna trudność to przygotowanie żeberek z odpowiednim wyprzedzeniem, tak by miały czas nabrać smaku w marynacie. Najlepiej pozostawić mięso w marynacie na całą noc. Jak już będziemy pewni, że danie marynowało się co najmniej kilka godzin, to wystarczy je upiec w piekarniku i podać z ulubionym dodatkiem. Świetnie sprawdzą się aromatyczne ziemniaki i ulubiona sałatka. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu