Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sałatka z grillowanymi warzywami: cebula, cukinia z grilla i papryka z grilla

Przepisy na żeberka z grilla

Zapraszamy do przetestowania żeberek w nowej odsłonie. Żeberka korzenne, miodowe, czosnkowe, meksykańskie oraz BBQ to tylko kilka przykładów. Każdy smakosz wybierze coś dla siebie. 

Przepisy 12

Żeberka miodowo-musztardowe

Żeberka miodowo-musztardowe

60 ze 100
1 godz 13 min Łatwy
Pieczone żeberka z powidłami

Pieczone żeberka z powidłami

40 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Żeberka z warzywami i czerwonym winem

Żeberka z warzywami i czerwonym winem

55 ze 100
4 godz 15 min Łatwy
Żeberka słodko-kwaśne

Żeberka słodko-kwaśne

70 ze 100
1 godz 21 min Łatwy
Żeberka wieprzowe w sosie własnym

Żeberka wieprzowe w sosie własnym

55 ze 100
42 min Łatwy
Soczyste żeberka

Soczyste żeberka

45 ze 100
1 godz 12 min Łatwy
Żeberka z grilla na ostro

Żeberka z grilla na ostro

70 ze 100
9 godz 1 min Łatwy
Żeberka z colą

Żeberka z colą

40 ze 100
1 godz 27 min Łatwy
Żeberka po staropolsku

Żeberka po staropolsku

10 godz 20 min Łatwy
Żeberka z colą i powidłami

Żeberka z colą i powidłami

40 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Żeberka z grilla

Żeberka z grilla

70 ze 100
3 godz 57 min Łatwy
Pieczone żeberka w musztardzie sarepskiej

Pieczone żeberka w musztardzie sarepskiej

60 ze 100
9 godz 26 min Łatwy

Żeberka z grilla – proste i pyszne danie 

Coraz dłuższe, cieplejsze dni i słoneczna pogoda rozpoczynają sezon na grillowanie. Danie, które niezmiennie pojawia się każdego sezonu na rusztach Polaków to grillowane żeberka. Nie dajcie się jednak zwieść. To, że potrawa jest popularna, nie znaczy bynajmniej, że jest nudna. To niezwykle proste, ale i smaczne danie. Tradycjonaliści wybiorą zapewne żeberka w marynacie lub z dodatkiem cebuli, a wielbiciele nowości sięgną po bardziej oryginalne smaki. Jak choćby żeberka z powidłami. Można także dodać bardziej kontrowersyjny składnik – colę. Nie, nie namawiamy do popijania, ale do podlania nią mięsa. 

 

Jak grillować żeberka? 

Gdy chcemy podbić smak naszych żeberek z grilla, warto przetestować różne marynaty i dodatki, które nadadzą im charakterystycznego aromatu i smaku, jak również niezwykłej kruchości. Najczęściej do przyrządzenia takiej marynaty wykorzystuje się m.in. musztardę, sok z cytryny, wino, ocet, różne przyprawy i miód. Niekiedy dodaje się również piwo i podlewa nim piekące się mięso. Warto poeksperymentować i zobaczyć jaka wersja żeberek z rusztu najbardziej przypadnie nam do gustu. 

 

Żeberka potrzebują niezbyt wysokiej temperatury podczas grillowania, ale wymagają długiego czasu. Jeśli ściągniemy żeberka z grilla za szybko, to otrzymamy twarde i łykowate mięso. Odpowiednio długo grillowane żeberka powinny być miękkie i rozpływające się w ustach. Czas pieczenia określamy na oko, sprawdzając widelcem, czy mięso jest miękkie i czy łatwo odchodzi od kości. 

 

Żeberka z rusztu lub z piekarnika 

Jeśli okaże się, że pogoda nie dopisała to jeszcze nic straconego. Możemy przygotować np. żeberka z rusztu, ale upieczone w piekarniku. Prostsza wersja to np. żeberka w marynacie z musztardy. Jedyna trudność to przygotowanie żeberek z odpowiednim wyprzedzeniem, tak by miały czas nabrać smaku w marynacie. Najlepiej pozostawić mięso w marynacie na całą noc. Jak już będziemy pewni, że danie marynowało się co najmniej kilka godzin, to wystarczy je upiec w piekarniku i podać z ulubionym dodatkiem. Świetnie sprawdzą się aromatyczne ziemniaki i ulubiona sałatka. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu