Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żeberka z grilla

Przepisy na żeberka z grilla

Zapraszamy do przetestowania żeberek w nowej odsłonie. Żeberka korzenne, miodowe, czosnkowe, meksykańskie oraz BBQ to tylko kilka przykładów. Każdy smakosz wybierze coś dla siebie. 

Przepisy 4
Żeberka z grilla na ostro

Żeberka z grilla na ostro

70
9 godz 1 min Łatwy
Żeberka z colą i powidłami

Żeberka z colą i powidłami

40
1 godz 25 min Łatwy
Żeberka po staropolsku

Żeberka po staropolsku

35
10 godz 20 min Łatwy
Żeberka z grilla

Żeberka z grilla

70
3 godz 57 min Łatwy

Żeberka z grilla – proste i pyszne danie 

Coraz dłuższe, cieplejsze dni i słoneczna pogoda rozpoczynają sezon na grillowanie. Danie, które niezmiennie pojawia się każdego sezonu na rusztach Polaków to grillowane żeberka. Nie dajcie się jednak zwieść. To, że potrawa jest popularna, nie znaczy bynajmniej, że jest nudna. To niezwykle proste, ale i smaczne danie. Tradycjonaliści wybiorą zapewne żeberka w marynacie lub z dodatkiem cebuli, a wielbiciele nowości sięgną po bardziej oryginalne smaki. Jak choćby żeberka z powidłami. Można także dodać bardziej kontrowersyjny składnik – colę. Nie, nie namawiamy do popijania, ale do podlania nią mięsa. 

 

Jak grillować żeberka? 

Gdy chcemy podbić smak naszych żeberek z grilla, warto przetestować różne marynaty i dodatki, które nadadzą im charakterystycznego aromatu i smaku, jak również niezwykłej kruchości. Najczęściej do przyrządzenia takiej marynaty wykorzystuje się m.in. musztardę, sok z cytryny, wino, ocet, różne przyprawy i miód. Niekiedy dodaje się również piwo i podlewa nim piekące się mięso. Warto poeksperymentować i zobaczyć jaka wersja żeberek z rusztu najbardziej przypadnie nam do gustu. 

 

Żeberka potrzebują niezbyt wysokiej temperatury podczas grillowania, ale wymagają długiego czasu. Jeśli ściągniemy żeberka z grilla za szybko, to otrzymamy twarde i łykowate mięso. Odpowiednio długo grillowane żeberka powinny być miękkie i rozpływające się w ustach. Czas pieczenia określamy na oko, sprawdzając widelcem, czy mięso jest miękkie i czy łatwo odchodzi od kości. 

 

Żeberka z rusztu lub z piekarnika 

Jeśli okaże się, że pogoda nie dopisała to jeszcze nic straconego. Możemy przygotować np. żeberka z rusztu, ale upieczone w piekarniku. Prostsza wersja to np. żeberka w marynacie z musztardy. Jedyna trudność to przygotowanie żeberek z odpowiednim wyprzedzeniem, tak by miały czas nabrać smaku w marynacie. Najlepiej pozostawić mięso w marynacie na całą noc. Jak już będziemy pewni, że danie marynowało się co najmniej kilka godzin, to wystarczy je upiec w piekarniku i podać z ulubionym dodatkiem. Świetnie sprawdzą się aromatyczne ziemniaki i ulubiona sałatka. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu