Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
ryby z grilla

Przepisy na ryby z grilla

Jako lżejszą alternatywę dla grillowanych kiełbasek polecamy ryby z grilla. Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy. Warto je wypróbować podczas letnich przyjęć!  

Przepisy 5
Szaszłyki z łososia w formie tacos

Szaszłyki z łososia w formie tacos

100
30 min Łatwy
Ryba w sosie szpinakowym

Ryba w sosie szpinakowym

35
17 min Łatwy
Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

95
30 min Łatwy
Łosoś grillowany

Łosoś grillowany

70
18 min Łatwy
Łosoś z grilla z Sosem tatarskim WINIARY

Łosoś z grilla z Sosem tatarskim WINIARY

70
50 min Łatwy

Dlaczego sięgać po ryby z grilla? 

Mimo że jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznych przekąsek grillowych, to warto rozważyć także inne możliwości. Zdrowym i dobrym wyborem będą ryby z grilla. Wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, dużo składników mineralnych to kilka najważniejszych zalet ryb. 

 

Jakie ryby na grilla będą najlepsze? 

Ryby znakomicie sprawdzą się podczas pieczenia na ruszcie. Ich delikatne mięso nie potrzebuje długie obróbki termicznej, a przygotowane w odpowiedniej temperaturze rozpływa się w ustach. 

 

Najpopularniejsze ryby na grilla to dorsz, halibut i łosoś. Po spróbowaniu tych potraw każdy będzie miał swój ulubiony przepis na rybę z grilla. Większe filety można przyrządzić w postaci steków. Zamarynowane w oliwie, soku z cytryny i przyprawach, które lubimy, ryby będą świetnym daniem głównym na letniej imprezie pod gołym niebem. Jeśli zależy Ci na charakterystycznym aromacie grilla, to możesz użyć specjalnych koszyczków grillowych, a jeśli wolisz, by potrawa była bardziej soczysta, to polecamy zawinięcie w folię aluminiową, razem z cytryną, cebulą i wybranymi przyprawami. 

 

Grillowana ryba idealnie nadaje się na spotkania ze znajomymi i rodziną. Dobrze komponuje się z lekkimi sałatkami np. z dodatkiem fety lub grillowanymi ziemniaczkami. Można też pokusić się o przyrządzenie sałatki ziemniaczanej z rybą. Takie zestawienie pozwoli na stworzenie pełnowartościowego obiadu bądź kolacji. Wspomniany wcześniej dorsz z grilla jest lżejszą alternatywą tłustych grillowanych kiełbasek, więc warto go wypróbować podczas letnich przyjęć. 

 

Jak zrobić grillowaną rybę i na co powinniśmy zwrócić uwagę? 

Jeśli planujesz udanego grilla z rybą w roli głównej, to dobrze pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Najważniejsze, by wybrane ryby na grilla były świeże. Oczywiście nie zawsze jest możliwość, by podać świeżo złowione ryby, ale koniecznie zwróćmy uwagę na to, by nie były to produkty głęboko mrożone. Takie ryby nie nadają się do grillowania, bo będą się rozpadać, a ich walory smakowe również będą pozostawiać wiele do życzenia. 

 

Kolejna ważna kwestia to ilość ości w rybie. Najlepsze będą filety, albo te ryby, z których da się łatwo pozbyć ości (np. pstrąg). Siedzenie na leżaku i dłubanie w rybie w poszukiwaniu ości nie należy do przyjemności, dlatego ułatwmy sobie życie i nie wybierajmy sandacza, okonia czy karpia. Tymi rybami lepiej się delektować na spokojnie w domu, przy wygodnym stole i w dobrym świetle. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu