Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sałatka z grillowanymi warzywami: cebula, cukinia z grilla i papryka z grilla

Przepisy na ryby z grilla

Jako lżejszą alternatywę dla grillowanych kiełbasek polecamy ryby z grilla. Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy. Warto je wypróbować podczas letnich przyjęć!  

Przepisy 11

Ryba w sosie szpinakowym

Ryba w sosie szpinakowym

35 ze 100
17 min Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana z rybą

Zapiekanka ziemniaczana z rybą

80 ze 100
1 godz 13 min Łatwy
Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

95 ze 100
30 min Łatwy
Łosoś z grilla z Sosem tatarskim WINIARY

Łosoś z grilla z Sosem tatarskim WINIARY

70 ze 100
50 min Łatwy
Łosoś grillowany

Łosoś grillowany

70 ze 100
18 min Łatwy
Sushi z wizytą na grillu WINIARY

Sushi z wizytą na grillu WINIARY

65 ze 100
35 min Łatwy
Warzywa grillowane

Warzywa grillowane

70 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Ryba zapiekana z pomidorami

Ryba zapiekana z pomidorami

55 ze 100
1 godz Łatwy
Łosoś w sosie z kurkami

Łosoś w sosie z kurkami

70 ze 100
1 godz 49 min Łatwy
Ryba ze szpinakiem

Ryba ze szpinakiem

60 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Pstrągi z porem

Pstrągi z porem

50 ze 100
56 min Łatwy

Dlaczego sięgać po ryby z grilla? 

Mimo że jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznych przekąsek grillowych, to warto rozważyć także inne możliwości. Zdrowym i dobrym wyborem będą ryby z grilla. Wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, dużo składników mineralnych to kilka najważniejszych zalet ryb. 

 

Jakie ryby na grilla będą najlepsze? 

Ryby znakomicie sprawdzą się podczas pieczenia na ruszcie. Ich delikatne mięso nie potrzebuje długie obróbki termicznej, a przygotowane w odpowiedniej temperaturze rozpływa się w ustach. 

 

Najpopularniejsze ryby na grilla to dorsz, halibut i łosoś. Po spróbowaniu tych potraw każdy będzie miał swój ulubiony przepis na rybę z grilla. Większe filety można przyrządzić w postaci steków. Zamarynowane w oliwie, soku z cytryny i przyprawach, które lubimy, ryby będą świetnym daniem głównym na letniej imprezie pod gołym niebem. Jeśli zależy Ci na charakterystycznym aromacie grilla, to możesz użyć specjalnych koszyczków grillowych, a jeśli wolisz, by potrawa była bardziej soczysta, to polecamy zawinięcie w folię aluminiową, razem z cytryną, cebulą i wybranymi przyprawami. 

 

Grillowana ryba idealnie nadaje się na spotkania ze znajomymi i rodziną. Dobrze komponuje się z lekkimi sałatkami np. z dodatkiem fety lub grillowanymi ziemniaczkami. Można też pokusić się o przyrządzenie sałatki ziemniaczanej z rybą. Takie zestawienie pozwoli na stworzenie pełnowartościowego obiadu bądź kolacji. Wspomniany wcześniej dorsz z grilla jest lżejszą alternatywą tłustych grillowanych kiełbasek, więc warto go wypróbować podczas letnich przyjęć. 

 

Jak zrobić grillowaną rybę i na co powinniśmy zwrócić uwagę? 

Jeśli planujesz udanego grilla z rybą w roli głównej, to dobrze pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Najważniejsze, by wybrane ryby na grilla były świeże. Oczywiście nie zawsze jest możliwość, by podać świeżo złowione ryby, ale koniecznie zwróćmy uwagę na to, by nie były to produkty głęboko mrożone. Takie ryby nie nadają się do grillowania, bo będą się rozpadać, a ich walory smakowe również będą pozostawiać wiele do życzenia. 

 

Kolejna ważna kwestia to ilość ości w rybie. Najlepsze będą filety, albo te ryby, z których da się łatwo pozbyć ości (np. pstrąg). Siedzenie na leżaku i dłubanie w rybie w poszukiwaniu ości nie należy do przyjemności, dlatego ułatwmy sobie życie i nie wybierajmy sandacza, okonia czy karpia. Tymi rybami lepiej się delektować na spokojnie w domu, przy wygodnym stole i w dobrym świetle. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu