Chłodniki owocowe: smak lata i orzeźwienie 

Gdy za oknem upał, nie ma się ochoty na ciepłe potrawy. Za to schłodzona zupa z owocami smakuje wówczas idealnie. Można ją przygotować na bazie samych truskawek bądź wiśni. Niektórzy jednak preferują deser na zimno z kisielem, sporządzony z wielu owoców. Tak czy inaczej, zacznij od zagotowania ich z wodą i ewentualnymi dodatkami (cynamon, cukier, goździki). Do tego wlej kisiel, rozpuszczony w zimnej wodzie. Całość należy jeszcze chwilę podgotować. Do smaku warto dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii lub nieco soku cytrynowego. 

 

Przepisy na deser na zimno 

Smaczny owocowy kisiel nadaje się również do deserów podawanych w pucharkach. Znakomicie smakuje ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. To pomysł na szybką, poobiednią przekąskę. Pyszny jest też deser, w którym warstwy kisielu przełożone są waniliowym lub śmietankowym budyniem. Zwieńczyć go można odrobiną śmietany, posypanej wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Nowoczesny deser na zimno z kisielem ma natomiast w swoim składzie lekkie mleczko kokosowe i nasiona chia. Dodatek czekolady nada mu wyjątkowy smak. Na wierzchu ułóż borówki, maliny lub inne owoce sezonowe. 

 

A na święta... zaskocz gości wyśmienitą kutią! 

Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tej kresowej potrawy. Oprócz maku, pszenicy, bakalii, lodów i miodu kisiel stanie się jej interesującym składnikiem. Gdy zostanie dodany w formie sosu, wspaniale odmieni smak dania. Taka zmrożona kutia na pewno zachwyci niejednego miłośnika tradycyjnych potraw wigilijnych. Jak widzisz, deser na zimno z dodatkiem kisielu sprawdza się nie tylko w letnich miesiącach!