Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Przepisy na dania z cielęciną

Cielęcina jest łagodna w smaku, lekkostrawna i pożywna. Warto przygotować z niej pyszną pieczeń, aromatyczny gulasz albo delikatne rolady z kremowym sosem.

Przepisy 4

Pulpeciki dietetyczne

Pulpeciki dietetyczne

45 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Cielaczki z grilla z zimnym sosem tatarskim Winiary

Cielaczki z grilla z zimnym sosem tatarskim Winiary

45 ze 100
42 min Łatwy
Zrazy cielęce zawijane w sosie

Zrazy cielęce zawijane w sosie

75 ze 100
58 min Łatwy
Roladki z cielęciny

Roladki z cielęciny

25 ze 100
2 godz 37 min Łatwy

Pyszna duszona cielęcina 

Duszona cielęcina jest niezwykle miękka, delikatna i łagodna w smaku. Ze względu na lekkostrawność z powodzeniem mogą ją spożywać małe dzieci i osoby ze schorzeniami układu pokarmowego. Jeśli mamy dostęp do tego wyjątkowego mięsa, warto przygotować cielęcinę duszoną z kawałkami jabłek i suszonym majerankiem. Pyszne kotleciki zaskoczą domowników nie tylko niecodziennym zestawieniem ze słodkimi owocami, lecz także wyjątkowym smakiem. Podczas duszenia powstaje gęsty aromatyczny sos, dlatego danie świetnie się łączy z purée ziemniaczanym oraz lekko kwaskowatą surówką. 

Apetyczne rolady cielęce 

Cienkie plastry mięsa cielęcego doskonale nadają się do przygotowania wykwintnych zrazów, wypełnionych kawałkami pieczarek, usmażonych z cebulką. Jest to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza gdy zrazy zostaną podane z kaszą gryczaną lub jęczmienną, polaną pysznym gęstym sosem pieczeniowym. Zrazy cielęce doskonale smakują również z innym farszem. Z tym delikatnym mięsem świetnie komponują się suszone owoce (śliwki, jabłka, morele), papryka, kiszone ogórki, a nawet plasterki sera korycińskiego. 

Smaczne połączenie z wieprzowiną 

Pysznym daniem, które pokochają zarówno dorośli, jak i najmłodsi domownicy, są niewielkie roladki z cielęciny oraz cienko pokrojonego wędzonego boczku. Po krótkim obsmażeniu, a następnie duszeniu w bulionie roladki stają się chrupkie i jednocześnie miękkie w środku. Plastry boczku, otulające delikatne cielęce mięso, nadają potrawie apetycznego aromatu wędzonki, a różne dodatki – jak cebula, sok z cytryny czy pieprz – podkreślają smak całej potrawy. Roladki podane z ziemniaczkami i kiszonymi ogórkami szybko staną się jedną z ulubionych potraw. 

Pulpeciki na różne sposoby 

Mielona cielęcina to idealny składnik lekkich, dietetycznych pulpetów, które dosłownie rozpływają się w ustach. Aby nabrały bardziej wyrazistego smaku, warto je po krótkim smażeniu poddusić w dobrze doprawionym bulionie. Niewielkie mięsne kuleczki doskonale smakują z gęstym sosem pomidorowym i szczyptą ostrej papryki lub świeżymi ziołami (bazylia, tymianek). Warto również wypróbować przepisy na pulpety w aromatycznym sosie koperkowym, gęstym śmietanowym lub pikantnym – na bazie tartego chrzanu. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu