Czereśnie, czyli smak lata 

Każdy z nas zna charakterystyczny smak czereśni, który kojarzy się z letnią beztroską. Czereśnie to przepyszne owoce, a sezon na nie trwa od końca maja aż do połowy lipca, dlatego warto skusić się na nie wtedy, gdy jest na to odpowiednia pora. Te małe dary natury świetnie smakują praktycznie w każdej formie, a większość z nas kojarzy ten smak z dzieciństwem i zrywaniem owoców prosto z drzewa. W sezonie można je zakupić niemal na każdym targu czy w sklepie albo bezpośrednio od zaufanego dostawcy, który dostarczy nam owoce najwyższej jakości. Jednym z najpopularniejszych pomysłów na czereśnie jest dżem, którego smak każdy z nas doskonale kojarzy. Warto jednak wiedzieć, co można wyczarować w kuchni i jakie produkty najlepiej podkreślą smak tych owoców. 

Do czego dodać czereśnie? 

Czereśnie bardzo dobrze smakują na surowo, ale równie dobrze jako pyszny dodatek do deseru. Bez problemu można je poddawać różnego rodzaju obróbkom, takim jak mrożenie, suszenie, kandyzowanie i wiele innych. Świetną opcją są również wypieki z czereśniami, takie jak chociażby prosta drożdżówka z owocami, której smak pokocha cała rodzina. Jeśli pragniesz przygotować ciasto z czereśniami, doskonałym pomysłem będzie sięgnięcie do przepisu na budyniową tartę z ich dodatkiem. Natomiast w okresie Wielkanocnym nie może zabraknąć na Twoim stole mazurka wielkanocnego z kremem i białą czekoladą — i oczywiście z czereśniami. Sprawdź pyszne przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy i zainspiruj się do stworzenia pyszności, którymi zaskoczysz swoich bliskich!