Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Warzywa gruntowe

Przepisy na dania z brukwią

Brukiew jest chrupiąca, smaczna i lekkostrawna, dlatego warto ją włączyć do swojego menu. Co można przygotować z tego pysznego warzywa? 

Przepisy 2

Zupa z brukwi na kurczaku

Zupa z brukwi na kurczaku

1 godz 11 min Średni
Zupa z brukwi

Zupa z brukwi

43 min Łatwy

Jak smakuje brukiew? 

Chrupiąca brukiew powstała podobno ze skrzyżowania kapusty liściowej z rzepą. W niektórych regionach Polski to smaczne warzywo kryje się pod nazwą „karpiel”, a na Podbeskidziu często określa się je mianem „kwaki”. Ta dwuletnia roślina występuje jedynie w uprawie, dlatego też na próżno szukać jej na łąkach czy pod lasem. Już od XVII wieku brukiew uprawiano i doceniano w krajach skandynawskich oraz na terenie Rosji. Podczas II wojny światowej była ona podstawowym składnikiem menu niemal w całej Europie. W późniejszych latach nieco zapomniano o tym pysznym warzywie, a szkoda, ponieważ karpiele nie tylko są doskonałą i sycącą przekąską na surowo, lecz także nadają się do przygotowania wielu wyśmienitych potraw. 

Brukiew na wiele sposobów 

Z karpieli możemy przygotować pyszne frytki będące idealnym dodatkiem do pieczonych mięs. Są także świetnym składnikiem pasztetów bezmięsnych oraz wyrazistych w smaku surówek. Ze startej na grubych oczkach brukwi w kilka chwil warto przygotować pyszne placuszki, smakiem i wyglądem przypominające klasyczne placki ziemniaczane. Złociste i chrupiące placki najlepiej podawać z majonezem lub łyżką aromatycznego gulaszu. Jeśli mamy ochotę zastąpić klasyczne ziemniaki do obiadu czymś lżejszym, warto przygotować purée z ugotowanych do miękkości brukwi. Z kolei karpiel pokrojony w grube plastry jest świetnym składnikiem warzywnych i owocowych zapiekanek. 

Pyszne zupy z brukwi 

Z chrupiącej bulwy brukwi powstają pyszne, lekko pikantne zupy, które są doceniane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Zupa z brukwi na kurczaku jest lekkostrawna, aromatyczna i kusząco kolorowa. Liczne warzywa takie jak kolorowe papryki, cebula, marchew, cukinia i czosnek doskonale komponują się z kawałkami pieczonego filetu. Całej potrawie smaku i koloru nadaje odrobina kurkumy, ostrej papryki oraz szczypta majeranku. W chłodne popołudnie warto przyrządzić doskonale rozgrzewający krem z karpieli na lekkim bulionie i z dodatkiem świeżych jarzyn. Aksamitny i intensywnie pomarańczowy krem wybornie smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany oraz garści prażonych nasion słonecznika lub dyni.

Dowiedz się, co jeszcze można przygotować z brukwi.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu