Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jak przyrządzić brukiew? 

Brukiew (karpiel, kwaki) należy do rodziny kapustowatych i wyróżnia się tym, że występuje jedynie w uprawie. Przyjmuje się, że rośliny te pochodzą ze Skandynawii lub Rosji, gdzie są uprawiane aż do dziś. Największą popularność zyskała podczas II wojny światowej, będąc podstawowym pokarmem dla większości ludzi, zwłaszcza ubogich. Obecnie w naszym kraju rzadko można spotkać uprawy tej smacznej rośliny, gdyż została ona wyparta przez inne warzywa, a w szczególności ziemniaki. 

Miąższ brukwi w smaku przypomina nieco kalarepę – jest delikatnie słodki, miejscami bywa ostry. Świetnie nadaje się do spożywania na surowo, jako przekąska lub składnik surówek. Warto spróbować pysznych frytek z brukwi, które przygotowuje się niemal tak samo jak ziemniaczane. Wystarczy karpiel obrać, pokroić w grube słupki, natrzeć oliwą i włożyć do piekarnika. Można je także smażyć na rozgrzanym oleju, lecz wcześniej zaleca się gotowanie we wrzątku przez kilka minut, by nie były zbyt twarde. Frytki z brukwi są doskonałym dodatkiem do większości potraw mięsnych, a zwłaszcza tych pieczonych i smażonych. 

Pyszne zupy z brukwią 

Brukiew jest doskonałym składnikiem warzywnych zup i kremów, którym nadaje niepowtarzalnego smaku oraz aromatu. Jeśli więc masz ochotę na nietuzinkowy obiad, przygotuj pyszną zupę z brukwi, wolno gotowaną na wołowych żeberkach z dodatkiem majeranku, czerwonej papryki, ziemniaków, selera i przypraw. Pamiętaj o zahartowaniu dania śmietaną tuż przed podaniem. Gotową potrawę podawaj z kromką świeżego, jeszcze chrupiącego pieczywa lub z przypieczoną grzanką z masłem czosnkowym i serem. 

Zupa z brukwi na kurczaku to idealny pomysł na ponowne odkrycie tego już nieco zapomnianego warzywa. Wyjątkowy smak zupy kryje się w różnorodności użytych warzyw oraz kolejności przygotowania. Najpierw należy zeszklić na oliwie cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Gdy mięso się leciutko przyrumieni, dodajemy resztę warzyw, podsmażamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wszystkich jarzyn. Zupa z najpierw smażonych, a potem gotowanych składników jest delikatna i niezwykle aromatyczna. Wystarczy ją jedynie na koniec doprawić solą lub pieprzem, udekorować siekaną natką pietruszki i… zajadać. Smacznego!