Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żółta brukiew – bogactwo kuchni polskiej ZwZ WINIARY

Żółta brukiew – bogactwo kuchni polskiej

Żółta brukiew, inaczej karpiel jest warzywem korzeniowym będącym krzyżówką kapusty liściowej i rzepy.

Często bywa zapominana i chyba odrobinę niedoceniana. Na Kaszubach mówimy na nią żôłte wrëki i tutaj w tradycyjnej kuchni kaszubskiej jest nadal popularna. W moim domu jesienną porą każdego roku gotujemy zupę z żółtej brukwi na gęsinie. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji jej skosztować to polecam przepis, który znajdziecie na naszym blogu: klik.

Żółta brukiew jest też świetnym składnikiem surówek, puree czy zapiekanek. Możemy ją gotować, piec, dusić, a nawet kisić oraz spożywać na surowo.

Surowa brukiew jest twarda o pięknie żółtym kolorze, którego nie traci podczas gotowania. W smaku przypomina nieco skrzyżowanie kalarepy i rzodkiewki. Brukiew wymaga dosyć długiego gotowania i po obróbce pozostaje nadal dosyć zwarta. Nigdy jeszcze mi się nie udało jej rozgotować ☺️

WINIARY ZwZ

Zbiory brukwi przypadają na październik, więc jesienią jest dostępna na straganach, ryneczkach i targowiskach. Bardzo dobrze się ją przechowuje, bo jest odporna na niskie temperatury. Brukiew zazwyczaj osiąga dosyć spore rozmiary, więc do przygotowania dużego garnka zupy wystarczą zazwyczaj zaledwie dwie sztuki.

Brukiew kojarzona była z biedą i wojną, ale na szczęście coraz więcej osób zaczyna po nią sięgać, bo to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. Ma też bardzo istotną zaletę – jest niskokaloryczna i bardzo sycąca, więc poleca się ją wszystkim osobom dbającym o linię.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Na co warto zwrócić uwagę kupując brukiew? Świeża brukiew powinna być twarda, bez przebarwień i plam.

Brukiew powinny docenić osoby dbające o zdrowe i lekkie produkty w codziennej diecie. Poza tym, że daje nam spore pole do popisu w sferze kulinarnej, jest też tania, bo kilogram brukwi kosztuje około 3 zł, więc to produkt na każdą kieszeń.

WINIARY ZwZ

 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

kiszenie kapusty w słoikach
Kiszenie kapusty w słoikach i w beczce. Jak ukisić kapustę na zimę?
herbatki na zimowe wieczory
Rozgrzewające herbatki na zimowe wieczory
Jak podawać brukselkę
Do czego podawać brukselkę?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu