Kaszotto Cukinia i Szpinak

Oceń ten produkt!

5/5 5 142 5 1
  • Porcje 4

5/5 5 142 5 1
  • Porcje: 4

Teraz dzięki nowości WINIARY przygotujesz pełne danie z kaszy ze specjalnie skomponowanym i kremowym sosem, bogatym w pyszne warzywa, sery lub grzyby.

Wysuszony i zmielony szpinak z cukinią, doprawione czosnkiem, tymiankiem i pieprzem oraz kasza bulgur – to idealna propozycja zarówno na codzienny obiad, jak i danie na specjalne okazje.

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju przez około 5 min.

  2. Dolej 700 ml zimnej wody oraz dodaj zawartość obu saszetek, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min, od czasu do czasu mieszając.

  3. Zdejmij garnek z ognia, dodaj 20 g miękkiego masła i 10 g posiekanego świeżego szczypiorku. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 5 min.

Kasza: bulgur z pszenicy durum

Może zawierać seler.

Sos cukinia i szpinak: suszone warzywa 29,2% (cukinia 14,8%, szpinak 10,2%, czosnek 4,2%), sól, pełne mleko w proszku, śmietanka w proszku (z mleka), skrobia kukurydziana, zioła 4,0% (tymianek 1,7%, liść pietruszki, szczypiorek), skrobia ziemniaczana, ekstrakt drożdży, przyprawy (gałka muszkatołowa, pieprz czarny), kwas (kwas cytrynowy), olej słonecznikowy, aromat
Może zawierać: gluten, jaja, soję, seler, gorczycę.

  • masło (20 g)
  • pierś z kurczaka (200 g)
  • szczypiorek (10 g)
Typowe
wartości odżywcze
Wartość odżywcza po przyrządzeniu w 100g w 1 porcji (ok. 313 g) % RWS w 1 porcji
Wartość energetyczna 100kcal 290kcal 15%
Białko 6,4g 18g 37%
Węglowodany 12,8g 37,1g 14%
w tym cukier 0,6g 1,7g 2%
Tłuszcze 2,3g 6,7g 10%
w tym nasycone 1,3g 3,8g 19%
Błonnik 1,3g 3,8g -
Sól 0,49g 1,4g 23%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!

  • grzegorz
    Najlepszy z dotychczasowych pomysłów na pyszny i pożywny obiad dla całej rodzinki . Gratuluje Winiary