Rozpływające się w ustach serniki od stuleci mają swoje rzesze wielbicieli. Delikatne, kremowe i wilgotne, kuszą subtelnym smakiem oraz estetycznym wyglądem, zwłaszcza gdy są pokryte warstwą cukru pudru, masą kokosową lub delikatną pianką. Do najbielszych wypieków przygotowanych na bazie kilkukrotnie mielonego twarogu należy sernik z rosą. To aksamitne ciasto pokryte jest puszystą bezą, na której w wyniku studzenia powstają urocze kropelki, przypominające poranną rosę.
Świetnym pomysłem na lekki deser komunijny są także serniki niewymagające pieczenia, bo przygotowywane na gotowym biszkopcie lub kruchych herbatnikach. Biały sernik na zimno z galaretką jest nie tylko lekki ale także wyjątkowo smaczny. Jego wierzch pokrywa przezroczysta galaretka, w której zatopione są białe kwiaty orchidei (jadalne), dzięki czemu deser prezentuje się wyjątkowo elegancko.
Puszyste i kruche bezy to idealne wypieki na deser wieńczący tak uroczysty obiad. Ze śnieżnobiałych oraz niezwykle delikatnych bezowych blatów warto przygotować torcik lub wieniec, który będzie nie tylko niezwykle efektowną ozdobą stołu, ale także najbardziej lubianym deserem. Torcik bezowy z kremem budyniowym i odrobiną owoców (np. truskawek lub brzoskwiń) jest lekki jak chmurka, a każdy jego słodki kawałek przyjemnie rozpływa się w ustach. Pomiędzy chrupiącymi warstwami bezy znajduje się delikatny krem, w którego skład wchodzi śmietanka, żelatyna oraz jasny budyń (np. aromatyczny Budyń o smaku waniliowym WINIARY). Ciasto bezowe można przystroić świeżymi owocami lub jego wierzch cienko posmarować pozostałą masą i oprószyć wiórkami kokosu lub białej czekolady.
Ciasta z kokosem uchodzą ze eleganckie i wyszukane. Drobne wiórki sprawiają, że wypieki stają się puszyste i nadają przyjemnego, egzotycznego smaku, dlatego warto przygotować na komunijny deser ciasto z ich dodatkiem. Niewymagającym pieczenia i bardzo łatwym w przygotowaniu jest rafaello, pełny leciutkiego kremu budyniowo-kokosowego, przełożonego kilkoma warstwami chrupiących herbatników. Całe ciasto pokrywa gruba pierzynka aromatycznych wiórków kokosowych.
Z masy możemy ulepić również wyśmienite kulki rafaello. Wystarczy przygotować kremówkę, mleko, masło, cukier, trochę skruszonych wafli i białą czekoladę. Zagotowana i ostudzona masa staje się kremowa i niesamowicie aromatyczna, a po schłodzeniu w lodówce można z niej formować niewielkie kulki, które po obtoczeniu w wiórkach kokosowych lub w białej czekoladzie będą prawdziwą ozdobą stołu. Przepis na białe pralinki domowej roboty jest bardzo prosty, a efekt – zachwycający.
Elegancki, choć bardzo prosty w wykonaniu deser z gruszkami to wyborne i bardzo dekoracyjne dopełnienie uroczystego obiadu. Warto przygotować go w przezroczystych pucharkach, układając warstwami biszkopty, smażone w karmelu kawałki gruszek oraz delikatną masę śmietanowo-jogurtową z orzeźwiającą nutą cytrusową, którą nadaje Galaretka cytrynowy smak WINIARY. Doskonałym pomysłem jest także włoska panna cotta, serwowana z aromatyczną galaretką brzoskwiniową, musem lub niewielkimi kawałkami owoców.
Uwieńczeniem eleganckiego przyjęcia komunijnego może być podawany w niewielkich kokilkach crème brûlèe – francuski zapiekany deser, przygotowany ze śmietanki, prawdziwej wanilii, cukru i żółtek. Jego wierzch zdobi chrupiąca warstwa skarmelizowanego cukru, który sprawia, że nikt nie jest wstanie odmówić sobie tej niezwykłej przyjemności i spróbować wyśmienitego dodatku nawet po sutym, uroczystym obiedzie.