Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Święta w nowoczesnym wydaniu – zaskocz swoich gości! | Porady Winiary

Święta w nowoczesnym wydaniu – zaskocz swoich gości!

Już ponad tydzień przed nadejściem Wielkanocy większość pań domu rzuca się w wir przygotowań kulinarnych. Najczęściej decydują się na przyrządzenie tradycyjnych potraw, które niemal co roku trafiają na świąteczny stół. A gdyby tym razem zaserwować zupełnie zaskakujące, choć nawiązujące do tradycji dania?

Wyjątkowy krem zamiast żurku

Aromatyczny i wyrazisty w smaku żur to zazwyczaj pierwsza potrawa serwowana podczas rodzinnej Wielkanocy. Gęsty, sycący, z połówkami ugotowanych na twardo jaj i plastrami białej kiełbasy, od wieków króluje na świątecznych stołach, zyskując co roku kolejne rzesze wielbicieli. Jednak w niektórych regionach naszego kraju na ten wyjątkowy dzień przyrządzano zupę przypominającą biały barszcz i zaprawioną drobno startym chrzanem. Jako zamiennik tradycyjnego żuru można przygotować wyjątkowy krem chrzanowy, który na pewno mile zaskoczy gości nietuzinkowym smakiem. Po ugotowaniu w bulionie ziemniaków i włoszczyzny dodajemy zeszkloną cebulę i całość miksujemy na gładki krem. Zupę zagęszczamy śmietaną zmieszaną z chrzanem. Najlepszymi dodatkami do kremu są usmażone na chrupiąco, cieniutkie plasterki boczku, grzanki lub jajko sadzone.

Oryginalne danie mięsne

Choć do typowo wielkanocnych dań mięsnych zalicza się pieczony schab z suszonymi owocami lub nadziewaną szynkę, to panie domu często korzystają ze sprawdzonych przepisów i przygotowują pieczenie z różnych rodzajów mięs. Gościom na pewno posmakują grube plastry polędwiczek wołowych, owiniętych w boczek i krótko obsmażonych na dobrze rozgrzanej patelni. Doskonałym dodatkiem do tego mięciutkiego mięsa jest sos z borowików i śmietany oraz ziemniaczki w mundurkach z masłem czosnkowym, zapiekane w kawałkach folii.

Wyjątkowe i oryginalne pasztety

Wilgotne, delikatne i aromatyczne pasztety to dania, które często goszczą na świątecznym stole. Można je przyrządzić niemal z każdego rodzaju mięs lub ich mieszanek. Warto na Wielkanoc przygotować pasztet warzywny na bazie soczewicy, fasoli lub kaszy jaglanej. Dodane do niego jarzyny, na przykład marchew, pietruszka, por, czosnek, oraz liczne przyprawy sprawiają, że po upieczeniu pasztet będzie zwięzły i dobrze rozsmaruje się na pieczywie.

Goście na pewno będą mile zaskoczeni, jeśli podczas rodzinnej uczty położymy na stole pasztet z jajek doprawiony podsmażonym na maśle porem, pietruszką, rozmarynem i gałką muszkatołową. Przed pieczeniem masę pasztetową przekładamy do keksówki, a na jej wierzchu układamy połówki ugotowanych na twardo jaj. Gotowy pasztet, po pokrojeniu na grube plastry, doskonale smakuje z chrzanem lub ogórkami kiszonymi.

Przystawki z jajkami w roli głównej

Od stuleci jajka są najważniejszym dodatkiem do wielkanocnych potraw. Przede wszystkim dodajemy je do żuru, a także przyrządzamy z nich różnorodne przystawki i sałatki. Jeśli nie chcemy przygotować tradycyjnych jajek, faszerowanych masą serową lub sałatką łososiową, zaskoczmy bliskich bardziej nowoczesną wersją tradycyjnego dania. Z ugotowanych na twardo i utartych jaj przygotujmy pastę, dodając trochę serka kremowego, przypraw i drobno posiekanego szczypiorku. Gotową masą wypełniamy połówki dojrzałego awokado. Całe danie posypujemy resztą siekanego szczypiorku.

Masą jajeczno-szczypiorkową możemy wypełnić także połówki skorupek z jaj. Aby danie było jeszcze bardziej oryginalne, wystarczy obtoczyć nafaszerowane połówki w bułce tartej i obsmażyć przez kilka minut, aż panierka się zarumieni. Ta wyjątkowa potrawa jajeczna doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Coś słodkiego na deser

Intensywnie zielone ciasto, do złudzenia przypominające leśne runo, to wyjątkowo efektowna słodkość, której nikt nie będzie w stanie się oprzeć. „Wielkanocny mech” jest zazwyczaj przekładany pyszną masą cytrynową z dodatkiem śmietanki i mascarpone. Swój zaskakujący kolor to słodkie i delikatne ciasto zawdzięcza świeżemu szpinakowi, zmiksowanemu na gładką masę. Wierzch wypieku w wersji wielkanocnej można ozdobić skruszonym ciastem, a na koniec udekorować małymi, kolorowymi jajeczkami z cukru lub czekolady. Taki deser będzie świetnym zwieńczeniem zarówno oryginalnego, jak i tradycyjnego wielkanocnego śniadania.

Polecane artykuły

Wielkanocne dania w lekkim wydaniu!
Wielkanocne dania w lekkim wydaniu!
Wielkanoc w wersji wegetariańskiej!
Wielkanoc w wersji wegetariańskiej!
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Wielkanocna gorączka w kuchni? Sprawdź, jak się jej nie dać
Wielkanocna gorączka w kuchni? Sprawdź, jak się jej nie dać
Jak udekorować stół wielkanocny – poznaj pomysły i inspiracje
Jak udekorować stół wielkanocny – poznaj pomysły i inspiracje
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu