Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sezon na dynię! Ania w telewizji i wszystko o dyni

Sezon na dynię! Ania w telewizji i wszystko o dyni

Sezon na dynię trwa w najlepsze! Zakochani namiętnie gotują zatem zupy. Każdy ma swoje ulubione wariacje na ich temat. Na naszym blogu znajdziecie mnóstwo inspiracji i pomysłów na to, co z dyni przyrządzić, a także jak wykorzystać m.in. jej pestki i w jaki sposób się z nią obchodzić.

Dynia na szklanym ekranie

Niedawno kilka słów więcej o dyni – jej rodzajach, potrawach, jaki można z niej przyrządzić oraz dobroczynnych właściwościach, miałam także okazję opowiedzieć na łamach porannego programu telewizyjnego Dzień Dobry Polsko. Zapraszam do obejrzenia krótkiego nagrania, które stanowi mini kompendium wiedzy o bohaterce tego wpisu, a także jesiennym sezonie!

WINIARY ZwZ

Zobacz filmik>>

Nie taki diabeł straszny…

Nim jednak zabierzemy się za gotowanie, pora na obalenie pokutującego mitu trudów obierania i wydrążania pomarańczowego warzywa. I tak np. dynię hokkaido, która ma wyjątkowo cienką skórkę, obierzemy bez najmniejszych problemów. Niektórzy tę czynność zupełnie pomijają, gotując ją ze skórką. Dynie o grubszej skórce warto pokroić na mniejsze kawałki, wydrążając środek, a następnie podpiec w piekarniku. Upieczone obierzemy z łatwością.

WINIARY ZwZ

 

Jedz na zdrowie!

Dynią bez obaw zajadać mogą się wszystkie osoby na diecie, w 100 gramach zawiera ona bowiem jedynie 27 kalorii. Ze względu na dużą zawartość błonnika na długo pozostawia uczucie sytości. Bogata w beta-karoten, który przekształca się w witaminę A, ma działanie antynowotworowe. Ponadto zmniejsza poziom złego cholesterolu, reguluje poziom ciśnienia tętniczego, zawiera potas oraz kwas foliowy. Pestki dyni są z kolei bogate w cynk i lecytynę, zwiększają przemianę materii, korzystnie wpływają także na czynności mózgu. O tym, jak je suszyć piszemy tutaj. Bogaty w witaminy jest także olej w intensywnym, zielonym kolorze. Ten ostatni stanowi przysmak w austriackim regionie Stryria, w którym produkowany jest w dużych ilościach, z najlepszych pestek.

WINIARY ZwZ

 

Garść inspiracji

Wśród zgromadzonych przepisów, szczególnie polecamy Wam krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną lub sycącą propozycję z klopsikami.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Do zupy dyniowej wyjątkowo dobrze pasuje mleko kokosowe, dzięki któremu zyskuje ona aksamitną konsystencję. W ramach dodatków sprawdzą się oczywiście pestki – jednakże nie tylko dyni, ale również granatu! Z dyni przyrządzicie także racuchy, muffiny czy słodkie ciasta.

WINIARY ZwZ

 

Świętuj z …dynią!

Dynie potrafią zaskoczyć nie tylko smakiem, ale również rozmiarem. Rekordowe okazy będzie można podziwiać już w ten weekend we Wrocławiu w trakcie XIV Edycji Dolnośląskiego Festiwalu Dyni. Tradycyjnie zorganizowane i rozstrzygnięte zostaną konkursy na największą i najdziwniejszą dynię. Nie zabraknie także gier i zabaw dla najmłodszych, a na terenie Ogrodu Botanicznego, gdzie będzie miało miejsce to wyjątkowe wydarzenie, odbędzie się także kiermasz, na którym będzie można znaleźć ponad 100 stoisk spożywczych, pamiątkarskich, artystycznych i przemysłowych oferujących artykuły tematyczne związane z dynią. O tym, jak było i co działo się w trakcie ubiegłorocznej edycji, możecie przeczytać na naszym blogu. Odsyłamy do relacji Agaty!

WINIARY ZwZ

 

Autor: Ania

Polecane artykuły

Kiedy dynia jest dojrzała?
Kiedy dynia jest dojrzała?
Popularne rodzaje dyni jadalnej. Do jakich dań się nadają?
Popularne rodzaje dyni jadalnej. Do jakich dań się nadają?
To i owo na dyniowo – skąd się wzięła dynia i co z niej zrobić?
To i owo na dyniowo – skąd się wzięła dynia i co z niej zrobić?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu