Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sezon na dynię! Ania w telewizji i wszystko o dyni

Sezon na dynię! Ania w telewizji i wszystko o dyni

Sezon na dynię trwa w najlepsze! Zakochani namiętnie gotują zatem zupy. Każdy ma swoje ulubione wariacje na ich temat. Na naszym blogu znajdziecie mnóstwo inspiracji i pomysłów na to, co z dyni przyrządzić, a także jak wykorzystać m.in. jej pestki i w jaki sposób się z nią obchodzić.

Dynia na szklanym ekranie

Niedawno kilka słów więcej o dyni – jej rodzajach, potrawach, jaki można z niej przyrządzić oraz dobroczynnych właściwościach, miałam także okazję opowiedzieć na łamach porannego programu telewizyjnego Dzień Dobry Polsko. Zapraszam do obejrzenia krótkiego nagrania, które stanowi mini kompendium wiedzy o bohaterce tego wpisu, a także jesiennym sezonie!

WINIARY ZwZ

Zobacz filmik>>

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Już dziś odkryj sekrety najlepszych kanapek!

 

Pobierz e-book z niepowtarzalnymi przepisami.

Ten i inne e-booki są dostępne po zalogowaniu na stronie Klubu WINIARY. Nie przegap ich!

Zaloguj się

Nie taki diabeł straszny…

Nim jednak zabierzemy się za gotowanie, pora na obalenie pokutującego mitu trudów obierania i wydrążania pomarańczowego warzywa. I tak np. dynię hokkaido, która ma wyjątkowo cienką skórkę, obierzemy bez najmniejszych problemów. Niektórzy tę czynność zupełnie pomijają, gotując ją ze skórką. Dynie o grubszej skórce warto pokroić na mniejsze kawałki, wydrążając środek, a następnie podpiec w piekarniku. Upieczone obierzemy z łatwością.

WINIARY ZwZ

 

Jedz na zdrowie!

Dynią bez obaw zajadać mogą się wszystkie osoby na diecie, w 100 gramach zawiera ona bowiem jedynie 27 kalorii. Ze względu na dużą zawartość błonnika na długo pozostawia uczucie sytości. Bogata w beta-karoten, który przekształca się w witaminę A, ma działanie antynowotworowe. Ponadto zmniejsza poziom złego cholesterolu, reguluje poziom ciśnienia tętniczego, zawiera potas oraz kwas foliowy. Pestki dyni są z kolei bogate w cynk i lecytynę, zwiększają przemianę materii, korzystnie wpływają także na czynności mózgu. O tym, jak je suszyć piszemy tutaj. Bogaty w witaminy jest także olej w intensywnym, zielonym kolorze. Ten ostatni stanowi przysmak w austriackim regionie Stryria, w którym produkowany jest w dużych ilościach, z najlepszych pestek.

WINIARY ZwZ

 

Garść inspiracji

Wśród zgromadzonych przepisów, szczególnie polecamy Wam krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną lub sycącą propozycję z klopsikami.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Do zupy dyniowej wyjątkowo dobrze pasuje mleko kokosowe, dzięki któremu zyskuje ona aksamitną konsystencję. W ramach dodatków sprawdzą się oczywiście pestki – jednakże nie tylko dyni, ale również granatu! Z dyni przyrządzicie także racuchy, muffiny czy słodkie ciasta.

WINIARY ZwZ

 

Świętuj z …dynią!

Dynie potrafią zaskoczyć nie tylko smakiem, ale również rozmiarem. Rekordowe okazy będzie można podziwiać już w ten weekend we Wrocławiu w trakcie XIV Edycji Dolnośląskiego Festiwalu Dyni. Tradycyjnie zorganizowane i rozstrzygnięte zostaną konkursy na największą i najdziwniejszą dynię. Nie zabraknie także gier i zabaw dla najmłodszych, a na terenie Ogrodu Botanicznego, gdzie będzie miało miejsce to wyjątkowe wydarzenie, odbędzie się także kiermasz, na którym będzie można znaleźć ponad 100 stoisk spożywczych, pamiątkarskich, artystycznych i przemysłowych oferujących artykuły tematyczne związane z dynią. O tym, jak było i co działo się w trakcie ubiegłorocznej edycji, możecie przeczytać na naszym blogu. Odsyłamy do relacji Agaty!

WINIARY ZwZ

 

Autor: Ania

Polecane artykuły

Kiedy dynia jest dojrzała
Kiedy dynia jest dojrzała?
Przepisy na dania wegetariańskie
Popularne rodzaje dyni jadalnej. Do jakich dań się nadają?
To i owo na dyniowo – skąd się wzięła dynia i co z niej zrobić? WINIARY WzW
To i owo na dyniowo – skąd się wzięła dynia i co z niej zrobić?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu