Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Relacja z festiwalu Wroclove Foodlove, czyli zjazd food trucków i dużo więcej WINIARY

Relacja z festiwalu Wroclove Foodlove, czyli zjazd food trucków i dużo więcej

To była pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Wroclove Foodlove. 14 sierpnia, w jeden z sierpniowych weekendów, pod Halę Stulecia we Wrocławiu zjechało kilkanaście food trucków z różnych stron Polski, z których serwowano przepyszne jedzenie. Swoje punkty miało także kilka specjalnie wyselekcjonowanych bistro-restauracji. Wszystko po to, żeby każdy mógł posmakować alternatywnego fast foodu, a także przekonać się, że dobrze zjeść można nie tylko w drogich restauracjach.

Pamiętam pierwsze wrocławskie budki z fast foodem. Każdy chyba pamięta. Zapiekanki, hot-dogi. A najbardziej charakterystyczna dla Wrocławia była chyba knysza z budki na Dworcu Głównym. Każdy ją lubił, choć wszystko w niej pływało w zbyt hojnie nalanym sosie czosnkowym. Później zaczęły pojawiać się pierwsze sieciowe restauracje z fast foodem. Wszystkim się podobało, że można zjeść szybko i smacznie. Ale teraz podoba się jeszcze bardziej to, że można zjeść nie tylko szybko i smacznie, ale też zdrowo.

Dzień zaczął się trochę deszczowo i na początku na festiwalu tłumów nie było. Ale w końcu przestało padać, na dodatek zbliżała się pora obiadowa i głodni wrażeń (i po prostu – głodni) Wrocławianie, zaczęli gromadnie odwiedzać teren przy Hali Stulecia.

Wśród foodtrucków od razu wypatrzyłam ten znajomy, Happy Little Truck, z którego można zjeść najpyszniejszą pizzę z pieca. Pierwszy raz miałam okazję spróbować tej pizzy pod Wrocławskim Bazarem Smakoszy, z którego relację możecie przeczytać tutaj.

Wszędzie roznosiły się przecudowne zapachy, prosto z food trucków i ze strefy bistro. Można było ugasić pragnienie niebanalnymi sokami ze świeżych składników, zjeść prawdziwe wołowe hamburgery, sushi, a na deser ręcznie wyrabiane słodycze, ale mnie oczywiście najbardziej kusiły zupy. I na szczęście zup na tym festiwalu nie brakowało i cieszyły się one równie dużym zainteresowaniem, jak pozostałe, bardziej kojarzone z fast foodem dania. A całe to gotowanie działo się na oczach konsumentów. Można było zobaczyć składniki i proces przygotowania dań. Nikt nie miał nic do ukrycia, wręcz przeciwnie – każdy chciał się pochwalić tym, co robi.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZ

I nie mówcie mi, że Polacy nie jedzą zup. Jedzą i chcą jeść. A dowodem na to są co chwilę napełniane gorącymi zupami kubki i miseczki, a przede wszystkim ogromne zainteresowanie ofertą Zupy, wrocławskiej restauracji specjalizujących się, tak jak Jola i ja, w zupach. To właśnie przy Zupie i przy zupie z brokułów spędziłam na festiwalu najwięcej czasu. Delektując się moją porcją przepysznego wege kremu z brokułów, przyglądałam się ludziom stojącym w kolejce po swoje porcje. Cieszyłam się, jak zastanawiali się, jaką zupę zjeść, jak posypywali swoje porcje grzankami, prażonymi nasionami i świeżo posiekaną natką pietruszki. I wiecie co, jestem pewna, że ludzki apetyt na zupę nigdy nie zmaleje ☺️ Bo przecież, tak jak głosi slogan restauracji Zupa, Zupa jest dobra na wszystko.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Zapraszam na relacje z innych wydarzeń kulinarnych:

Sopot od Kuchni 2014

Europa na Widelcu 2014

 

Autor: Agata

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

Jarmark św. Dominika w Gdańsku ZWZ WINIARY
Jarmark św. Dominika w Gdańsku
1111_grzyby-IMG_5732.jpg ZWZ WINIARY
Skąd brać grzyby? Wyprawa do lasu i na Halę Targową we Wrocławiu
5. Festiwal Dobrego Piwa we Wrocławiu ZWZ WINIARY
5. Festiwal Dobrego Piwa we Wrocławiu
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu