Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Relacja z festiwalu Wroclove Foodlove, czyli zjazd food trucków i dużo więcej WINIARY

Relacja z festiwalu Wroclove Foodlove, czyli zjazd food trucków i dużo więcej

To była pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Wroclove Foodlove. 14 sierpnia, w jeden z sierpniowych weekendów, pod Halę Stulecia we Wrocławiu zjechało kilkanaście food trucków z różnych stron Polski, z których serwowano przepyszne jedzenie. Swoje punkty miało także kilka specjalnie wyselekcjonowanych bistro-restauracji. Wszystko po to, żeby każdy mógł posmakować alternatywnego fast foodu, a także przekonać się, że dobrze zjeść można nie tylko w drogich restauracjach.

Pamiętam pierwsze wrocławskie budki z fast foodem. Każdy chyba pamięta. Zapiekanki, hot-dogi. A najbardziej charakterystyczna dla Wrocławia była chyba knysza z budki na Dworcu Głównym. Każdy ją lubił, choć wszystko w niej pływało w zbyt hojnie nalanym sosie czosnkowym. Później zaczęły pojawiać się pierwsze sieciowe restauracje z fast foodem. Wszystkim się podobało, że można zjeść szybko i smacznie. Ale teraz podoba się jeszcze bardziej to, że można zjeść nie tylko szybko i smacznie, ale też zdrowo.

Dzień zaczął się trochę deszczowo i na początku na festiwalu tłumów nie było. Ale w końcu przestało padać, na dodatek zbliżała się pora obiadowa i głodni wrażeń (i po prostu – głodni) Wrocławianie, zaczęli gromadnie odwiedzać teren przy Hali Stulecia.

Wśród foodtrucków od razu wypatrzyłam ten znajomy, Happy Little Truck, z którego można zjeść najpyszniejszą pizzę z pieca. Pierwszy raz miałam okazję spróbować tej pizzy pod Wrocławskim Bazarem Smakoszy, z którego relację możecie przeczytać tutaj.

Wszędzie roznosiły się przecudowne zapachy, prosto z food trucków i ze strefy bistro. Można było ugasić pragnienie niebanalnymi sokami ze świeżych składników, zjeść prawdziwe wołowe hamburgery, sushi, a na deser ręcznie wyrabiane słodycze, ale mnie oczywiście najbardziej kusiły zupy. I na szczęście zup na tym festiwalu nie brakowało i cieszyły się one równie dużym zainteresowaniem, jak pozostałe, bardziej kojarzone z fast foodem dania. A całe to gotowanie działo się na oczach konsumentów. Można było zobaczyć składniki i proces przygotowania dań. Nikt nie miał nic do ukrycia, wręcz przeciwnie – każdy chciał się pochwalić tym, co robi.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZ

I nie mówcie mi, że Polacy nie jedzą zup. Jedzą i chcą jeść. A dowodem na to są co chwilę napełniane gorącymi zupami kubki i miseczki, a przede wszystkim ogromne zainteresowanie ofertą Zupy, wrocławskiej restauracji specjalizujących się, tak jak Jola i ja, w zupach. To właśnie przy Zupie i przy zupie z brokułów spędziłam na festiwalu najwięcej czasu. Delektując się moją porcją przepysznego wege kremu z brokułów, przyglądałam się ludziom stojącym w kolejce po swoje porcje. Cieszyłam się, jak zastanawiali się, jaką zupę zjeść, jak posypywali swoje porcje grzankami, prażonymi nasionami i świeżo posiekaną natką pietruszki. I wiecie co, jestem pewna, że ludzki apetyt na zupę nigdy nie zmaleje ☺️ Bo przecież, tak jak głosi slogan restauracji Zupa, Zupa jest dobra na wszystko.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Zapraszam na relacje z innych wydarzeń kulinarnych:

Sopot od Kuchni 2014

Europa na Widelcu 2014

 

Autor: Agata

Polecane artykuły

Jarmark św. Dominika w Gdańsku
Jarmark św. Dominika w Gdańsku
Skąd brać grzyby? Wyprawa do lasu i na Halę Targową we Wrocławiu
Skąd brać grzyby? Wyprawa do lasu i na Halę Targową we Wrocławiu
5. Festiwal Dobrego Piwa we Wrocławiu
5. Festiwal Dobrego Piwa we Wrocławiu
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu