Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pod sam koniec czerwca odbyła się druga już edycja imprezy kulinarnej na Pomorzu – Sopot od kuchni. To prawdziwa gratka dla smakoszy, ludzi ciekawych nowych smaków i produktów. Rok temu nie udało mi się dojechać do Sopotu, ale obiecałam sobie, że na kolejne tego typu wydarzenie muszę koniecznie dotrzeć. Impreza odbyła się na sopockim molo, więc klimat i widoki mieliśmy zapewnione. Niestety pogoda niespecjalnie dopisała, bo przywitał mnie nadmorski deszczyk, ale taka pogoda nie straszna jest poszukiwaczom nowych smaków ☺️

Frekwencja dopisała pomimo niepogody, bo sopockie molo zapełnione było po brzegi osobami delektującymi się przysmakami z trójmiejskich restauracji.

WINIARY ZwZ

Frekwencja dopisała pomimo niepogody, bo sopockie molo zapełnione było po brzegi osobami delektującymi się przysmakami z trójmiejskich restauracji.

WINIARY ZwZ

Przez prawie całe sopockie molo ciągnęły się rzędy namiotów w których na miejscu były przygotowywane popisowe dania wystawiających się restauracji.

To chyba jedyna tego typu impreza na Pomorzu, gdzie w jednym miejscu można skosztować dania jednych z najlepszych restauracji.

W przeciwieństwie do tego typu imprez w kraju tutaj musimy zapłacić jednak za wejście na molo oraz za możliwość degustacji.

WINIARY ZwZ

Jak przystało na restauracje z Pomorza nie mogło zabraknąć ryb i owoców morza oraz słynnej kaszubskiej truskawki. Zapewniam Was, że było czym oczy nacieszyć.

Zdecydowanie dominowały potrawy z ryb. Była też pyszna zupa rybna, oraz śledzie przygotowane na różne sposoby. Największe kolejki snuły się do stoisk serwujących sushi, które restauratorzy przygotowywali na bieżąco.

Można było zobaczyć od podstaw jak przyrządzić prawdziwe sushi.

WINIARY ZwZ

Jak przystało na restauracje z Pomorza nie mogło zabraknąć ryb i owoców morza oraz słynnej kaszubskiej truskawki. Zapewniam Was, że było czym oczy nacieszyć.

Zdecydowanie dominowały potrawy z ryb. Była też pyszna zupa rybna, oraz śledzie przygotowane na różne sposoby. Największe kolejki snuły się do stoisk serwujących sushi, które restauratorzy przygotowywali na bieżąco.

Można było zobaczyć od podstaw jak przyrządzić prawdziwe sushi.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Jeśli zapytacie czy warto wybrać się na tego typu wydarzenie, to powiem Wam, że zdecydowanie warto.

Choćby po to, aby spotkać takie pozytywnie zakręcone osoby, poznać nowe smaki, często zaskakujące połączenia kulinarne lub produkty. Po raz pierwszy zobaczyłam tam mikrozioła, które mnie zachwyciły.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Poza licznymi stoiskami z daniami rybnymi można było też wybrać sobie coś na deser. Nie brakowało babeczek, serników, mini tart ze świeżymi owocami.

Sopockie molo w te dni zamieniło się w jedną wielką restaurację, bo miłośnicy dobrego jedzenia zajęli całe molo.

WINIARY ZwZ

Szkoda tylko, że pogoda nie dopisała i przygotowane leżaki stały puste i mokre.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

 

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty