Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Jedni nazwą ją zupą warzywną, inni jarzynową, zależy jak się w domu mówiło. Wszystkim chodzi jednak o zupę o podobnych właściwościach: zdrową i pożywną, z dużą ilością witamin i składników mineralnych.

Aby tych ostatnich zachować jak najwięcej warto skrócić proces obróbki termicznej do minimum. Tutaj z pomocą przyjdzie nam… blanszowanie! Nazwa pochodzi z języka francuskiego. Blanszowanie to proces obróbki termicznej, który polega na na krótkotrwałym, lecz intensywnym ogrzewaniu produktów. Istnieją dwa sposoby blanszowania. Pierwsza technika polega na zanurzeniu warzyw w gorącej wodzie na krótką chwilę, a następnie szybkim schłodzeniu ich w zimniej wodzie. Gorącej wody powinno być dwa razy więcej niż warzyw, aby te nie obniżyły jej temperatury. Wodę warto posolić, aby warzywa zachowały kolory. Podczas chłodzenia warzywa powinny być zimniej wodzie tak długo, jak były zanurzone w gorącej. Innym sposobem na to, jak zblanszować warzywa może być także użycie pary wodnej. Do tego celu można wykorzystać parowar lub po prostu siateczkę (gazę) zamocowaną na naczyniu z parującą wodą. 

Czas blanszowania uzależniony jest od rodzaju warzywa, jego struktury i twardości. I tak kalafiora, cukinię, marchewkę i pietruszkę blanszuje się ok. 3-4 minut najpierw w gorącej, a następnie w zimnej wodzie. W przypadku szparagów czy liści szpinaku wystarczy ok. 2 minut. Delikatnie podgotowane warzywa nie stracą smaku ani koloru, dodatkowo zachowując wszystkie wartości odżywcze. 

jak blanszować warzywa zupa ZWZ WINIARY

Zblanszowane warzywa będę nieco twardsze niż te ugotowane, lecz jednocześnie bardziej chrupiące. Często spotykam się z (jak się okazuje) mylną opinią, że “dzieciaki tego nie pogryzą”. Wyznaję jednak zasadę, że wszystko pozostaje kwestią nawyku, a ten można zmienić. Zdziwicie się, kiedy Wasze dzieci chętnie podgryzały będą taką “niedogotowaną” marchewkę. 🙂 

Podpowiadamy zatem, jakie zupy warto zrobić ze zblanszowanych warzyw. Nawet jeśli w oryginalnej recepturze został zastosowany tradycyjny proces gotowania, warto niektóre warzywa po prostu zblanszować, wedle powyższych wskazówek. 

Zupa fasolowa na rosole

Zupa fasolowa na rosole to pomysł na szybki obiad po weekendzie. Bo kiedy gotujemy rosół, to zwykle wielki gar! Nie często jednak zdarza się, aby zniknął cały przy okazji niedzielnego obiadu. W poniedziałek powstaje zatem dylemat, co z rosołem zrobić? Po prostu zjeść, ew. szybko przerobić na pomidorówkę? A może by tak przyrządzić zupę fasolową na rosole?

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Za oknami upały. Temperatury poszybowały w górę odwrotnie proporcjonalnie do apetytu. Kiedy na dworzec gorąco, trzeba szukać alternatywy dla gęstych, gorących i mocno sycących dań. Znaleźliśmy idealną! Nic w upalne dni nie smakuje tak dobrze jak chłodnik z botwinki z jogurtem greckim. Przyrządzony ze świeżych, chrupiących nowalijek zaspokoi głód i skutecznie ochłodzi! Zasmakuje nie tylko dużym, ale także małym głodomorom.

Zupa wiosenna z kurczakiem

Wiosna w pełnym rozkwicie! Pora zatem sięgnąć po jej pierwsze dobrodziejstwa i ugotować coś zdrowego i pysznego. Zupa wiosenna z kurczakiem w prezentowanej dziś odsłonie to prawdziwe bogactwo warzyw. Pomysł zrodził się podczas wizyty w warzywniaku, kiedy wprost nie sposób było się oprzeć tym wszystkim pięknym, kolorowym jarzynkom.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Dobre wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek, z dodatkiem ostrej papryczki, aromatycznego czosnku i ziół, bez problemu dorówna temu przygotowanemu z dodatkiem kiełbasy. Długo duszone na wolnym ogniu warzywa oddają potrawie cały swój smak i aromat, a jednocześnie pozostają przyjemnie chrupiące.

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty to świetna alternatywa dla tradycyjnych kapuścianych potraw. Pozbawiona ich ciężkości, doskonale sprawdza się w charakterze dietetycznego dania, nie tylko w porze obiadowej.

Zupa z zielonych szparagów z warzywami

Zupa z zielonych szparagów z warzywami, a może raczej zupa warzywna ze szparagami? Niezależnie od tego, jak ją nazwiemy, będzie pysznie i w dużych ilościach, bo do zupy trafia całe mnóstwo przeróżnych warzyw. Doskonałym tłem kulinarnym dla szparagów będzie kalafior, ziemniak, kapusta, cukinia, fasolka szparagowa.

Domowa zupka chińska

Potocznie nazywana zupką chińską lub zupką z kubka, zwykle kojarzona z daniem, po które sięgamy w ostateczności, kiedy nie mamy możliwości przygotowania absolutnie nic innego do zjedzenia. Przyznajmy jednak szczerze, że wszyscy od czasu do czasu mamy ochotę na kubek gorących, mocno doprawionych „nudli” i zdarza się, że wygoda wygrywa ze zdrowym gotowaniem.
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty