Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Puste w środku ogórki kiszone to stosunkowo częsty problem i duże rozczarowanie dla osób przygotowujących domowe przetwory.

Całkowicie wyeliminować tego ryzyka się nie da, ale są sposoby, aby znacznie je obniżyć.

  1. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo, że Twoje kiszone będą puste w środku uważnie dobieraj ogórki. Używaj tych bardzo świeżych, jędrnych i średniej wielkości. Warto znaleźć sobie sprawdzonego dostawcę tych warzyw, ponieważ winę za sflaczałe ogórki ponosi często sposób uprawy - zbyt duża ilość nawozu.
  2. Przed kiszeniem pamiętaj, aby dobrze oczyścić warzywa. Często praktykuje się także namaczanie w zimnej wodzie przez kilka godzin. Ma to sprawić, że będą bardziej jędrne.
  3. Ostatnia wskazówka to przechowywanie w odpowiedniej temperaturze. Gotowe przetwory najlepiej trzymać w chłodnym, zacienionym miejscu.

Sprawdź też nasz przepis na idealne ogórki kiszone!

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty