Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Co zrobić, aby sernik nie opadał ani nie pękał po upieczeniu?

Aby sernik nie opadł, wszystkie składniki masy powinny być w temperaturze pokojowej. Wystarczy, że wyjmiesz je z lodówki na 3 godziny przed przygotowaniem sernika. Ważna jest też temperatura pieczenia. Im niższa, a czas dłuższy, tym sernik mniej opadnie. Warto pamiętać również o tym, by studzić sernik w zamkniętym piekarniku, a drzwiczki uchylić dopiero po 30-60 minutach. Zasadniczo większą tendencję do opadania mają serniki puszyste, które zawierają w sobie dużo powietrza.


Jeżeli dodajesz do sernika ubitą pianę z jaj lub kogel mogel, a następnie wszystko długo miksujesz – jest spore prawdopodobieństwo, że sernik nieco opadnie. Im krócej miksujesz, tym mniej napowietrzony będzie sernik i mniej opadnie. Aby uwolnić powietrze, możesz przed wstawieniem do piekarnika uderzyć lekko blachą o stół, ale najlepiej po prostu potrzymaj sernik dłużej w piekarniku. Jeżeli boisz się, że wyjdzie zbyt przyrumieniony – nakryj go folią aluminiową.

Polecane artykuły

Jak zrobić sernik na zimno?
Jak zrobić sernik na zimno?
Jaki wybrać ser na sernik tłusty oraz półtłusty?
Jaki wybrać ser na sernik tłusty oraz półtłusty?
Co zrobić, jeżeli sernik na zimno nie stężał?
Co zrobić, jeżeli sernik na zimno nie stężał?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu